Πρίγκιπας Φίλιππος - Ένας αιώνας ζωής: Η πορεία από την Κέρκυρα στο Μπάκιγχαμ

16.04.2021
Πρίγκιπας Φίλιππος - Ένας αιώνας ζωής: Η πορεία από την Κέρκυρα στο Μπάκιγχαμ
O πρίγκιπας Φίλιππος, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 9 Απριλίου, δύο μήνες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια. Η κηδεία του θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 και με την αφορμή μοιραζόμαστε μερικές πτυχές της ζωής του που μπορεί να σου είναι άγνωστες.

Είχε Ελληνικές ρίζες και οικογενειακά προβλήματα

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην Έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας. Ήταν ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του Ανδρέα της Ελλάδας και της Αλίκης του Μπάττενμπεργκ. Λίγο μετά τη γέννησή του, ο θείος του Φιλίππου, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το θρόνο και η οικογένεια του Πρίγκιπα Φιλίππου έπρεπε να φύγει στη Γαλλία. Μεταφέρθηκε μέσα σε μία αυτοσχέδια κούνια, φτιαγμένη από ένα κουτί από φρούτα. Αργότερα, η μητέρα του πρίγκιπα Φιλίππου μπήκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα και διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια. Ο πατέρας του έφυγε και κράτησε μετά δυσκολίας επαφή με την οικογένειά του.

Ήταν ένας έξυπνος μαθητής με μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στο Ναυτικό

Στα νιάτα του, ο Φίλιππος χαρακτηρίστηκε ως, «έξυπνο άτομο και πάντα εξαιρετικά ευγενικός». Για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων, πήγε σχολείο στη Γερμανία, το οποίο ανήκε στην οικογένεια ενός από τους γαμπρούς του. Δυστυχώς, μόλις λίγα χρόνια αργότερα, η αδερφή του και η οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένων των 3 μικρών παιδιών της, σκοτώθηκαν όλοι σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο θείος και κηδεμόνας του, Λόρδος Μίλφορντ, πέθανε από καρκίνο του μυελού των οστών τον επόμενο χρόνο.

Αποφοιτώντας τελικά έπειτα όλα αυτά τα κακά που τον βρήκαν, γράφτηκε στο Royal Naval College, διακρίθηκε ως «ο καλύτερος μαθητής» της ομάδας, και έγινε ένας από τους νεότερους πρώτους υπολοχαγούς στο Βασιλικό Ναυτικό.

Μια νεανική αγάπη που άνθισε μέσα στο γάμο

Το 1939, ο πρίγκιπας Φίλιππος συνόδευσε τις 2 πριγκίπισσες της βασιλικής οικογένειας και εκείνη την εποχή ήταν που η Πριγκίπισσα Ελισάβετ τον ερωτεύτηκε. [φωτό επάνω] Το ζευγάρι αντάλλαζε ερωτικά γράμματα για χρόνια μέχρι το 1946, όταν ο Φίλιππος ζήτησε από τον Βασιλιά την ευλογία του για να παντρευτεί την Ελισάβετ. Ο Βασιλιάς αρχικά δεν τον ενέκρινε, αφού ο Φίλιππος θεωρήθηκε «φτωχός» για τα βασιλικά πρότυπα.

Ήταν ένας Έλληνας πρίγκιπας, είχε συγγενείς Ναζί και ο Βασιλιάς τον έβρισκε «ωμό και εκνευριστικό». Ούσα πολύ κοντά στον πατέρα της, η Ελισάβετ έπεισε τελικά τον Βασιλιά Γεώργιο ωστόσο ο Φίλιππος έπρεπε να εγκαταλείψει τους βασιλικούς τίτλους του, να πολιτογραφηθεί ως Βρετανός πολίτης, να παραιτηθεί από τη θρησκεία του και να υιοθετήσει το επώνυμο της μητέρας του, «Mountbatten». Την ημέρα του γάμου του, σύμφωνα με πληροφορίες είχε μόνο 12 στερλίνες στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Oι συνέπειες του να είσαι ο «Σύζυγος της Βασίλισσας»

Μετά το θάνατο του Βασιλιά Γεώργιου, βγήκε μια ανακοίνωση ότι η νέα βασίλισσα δεν θα έπαιρνε το επώνυμο του συζύγου της και θα συνέχιζε ως Windsor. Αυτό πραγματικά αναστάτωσε τον Δούκα - «Δεν είμαι παρά μια καταραμένη αμoιβάδα. Είμαι ο μόνος άντρας στη χώρα που δεν επιτρέπεται να δώσει το όνομά του στα παιδιά του».

Ο Φίλιππος έμεινε επίσης χωρίς επιλογή παρά να εγκαταλείψει την καριέρα του στο Ναυτικό. «Δεν ήταν η φιλοδοξία μου να είμαι πρόεδρος μιας συμβουλευτικής επιτροπής . Δεν ήθελα να γίνω πρόεδρος του WWF. Μου ζητήθηκε να το κάνω. Θα προτιμούσα μάλλον να μείνω στο Ναυτικό, ειλικρινά », είπε στην Independent σε μια συνέντευξη.

Η συνταξιοδότηση του

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ολοκλήρωσε 22.219 ατομικά πρότζεκτ για τη Βασίλισσα έως ότου αποσυρθεί το 2017, σε ηλικία 96 ετών. Ο Φίλιππος ασχολήθηκε με φιλανθρωπικές εργασίες, ειδικά σε αυτό που αφορούσε τη διατήρηση της άγριας ζωής. Μέσω του βραβείου The Duke of Edinburgh, σπούδασε χιλιάδες νέους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.