Πρίγκιπας Φίλιππος: Γιατί δεν πήρε ποτέ τον τίτλο του βασιλιά

13.04.2021
Πρίγκιπας Φίλιππος: Γιατί δεν πήρε ποτέ τον τίτλο του βασιλιά
Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε σε ηλικία 99 ετών την περασμένη Παρασκευή μετά από δεκαετίες αφοσίωσης στην υπηρεσία του στέμματος. Ως σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, ήταν ο μακροβιότερος βασιλικός σύζυγος στη βρετανική ιστορία, βρισκόμενος στο πλευρό της για περισσότερα από 70 χρόνια. Στον σημαντικό ρόλο του, έφερε τον τίτλο Prince Philip (Πρίγκιπα Φίλιππου) - αντί του King Philip (Βασιλιά Φίλιππου) - ακολουθώντας την ιστορική και τη βασιλική παράδοση. Μιας και ήταν αγαπητός στο κόσμο, θα ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά στον τίτλο του και τη σημασία του.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν prince consort (πρίγκιπας σύζυγος)

O σύντροφος ενός βασιλιά ή βασίλισσας που κυβερνά ονομάζεται σύζυγος. Στoυς Βρετανούς γαλαζοαίματους, η σύζυγος ενός βασιλιά ονομάζεται queen consort (βασιλική σύζυγος), αλλά ο σύζυγος μιας βασίλισσας ονομάζεται prince consort (πρίγκιπας). Ο πρίγκιπας Φίλιππος έλαβε επίσης τους τίτλους δούκας του Εδιμβούργου, κόμης του Merioneth και βαρώνος του Greenwich, όταν παντρεύτηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1947.

O πρίγκιπας Φίλιππος δεν στέφθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης της γυναίκας του βασίλισσας Ελισάβετ το 1953. Ωστόσο, το 1957, η βασίλισσα τον έκανε επίσημο πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι το οποίο ανάγγειλε με νέο νόμο που έφτιαξε η ίδια.

Ήταν ο πέμπτος σύζυγος σε μια εν ενεργεία βασίλισσα της Βρετανίας

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας σύζυγοι προηγούμενων βασιλισσών ήταν: ο βασιλιάς Φίλιππος Β ' της Ισπανίας, σύζυγος της Μary Α', ο William ο Γ’, σύζυγος και συν-μονάρχης της Mary Β’ (αν και ήταν πιο κοντά στο θρόνο ως κόρη του James II), ο πρίγκιπας George της Δανίας, σύζυγος της βασίλισσας Άννας (δεν του δόθηκε τίτλος) και ο πρίγκιπας Αlbert, που έγινε prince consort (πριγκιπικός σύζυγος) της βασίλισσας Βικτωρίας το 1857.

Ν. Μ.