Δίαιτα μόνο με πιρούνι: το πρόγραμμα

17.03.2015
Χάνεις κιλά με το ρυθμό που εσύ αποφασίζεις, γρήγορο ή πιο αργό… Τρως ότι θέλεις, όσο θέλεις, το βράδυ όμως χρησιμοποιείς τρόφιμα που τρώγονται μόνο με πιρούνι!

Στη δίαιτα του πιρουνιού δεν υπάρχουν προκαθορισμένα μενού, δεν υπολογίζεις θερμίδες και δεν αποστηθίζεις κατεβατά από συμβουλές. Το περιεχόμενο κάθε γεύματος περιγράφεται με μια σαφή κατευθυντήρια οδηγία: αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις την εκλογή των τροφίμων μέσα από ένα ευρύ φάσμα επιλογών, ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν σχετικοί περιορισμοί, όπως π.χ. στο δείπνο. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των γευμάτων που προηγούνται του δείπνου ούτε κάποιος απόλυτος αποκλεισμός τροφίμων, που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείς να απολαύσεις οτιδήποτε τραβάει η όρεξη σου, από ένα κρουασάν με πλούσια γέμιση μέχρι μια μακαρονάδα με μπόλικη σάλτσα.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Επιλέγεις αργό ή γρήγορο αδυνάτισμα και ακολουθείς τις αντίστοιχες οδηγίες.

Για αργή και σταθερή απώλεια βάρους ή συντήρηση…

Πρωινό: απόλαυσε ό,τι τραβάει η όρεξή σου!
Μεσημεριανό: κανένας περιορισμός! Προσοχή όμως όχι πολλά λιπαρά ζωικής προέλευσης, όχι πολύ αλάτι και όχι πάνω από 1 ποτηράκι αλκοόλ μέρα παρά μέρα.
Αν πεινάς ενδιάμεσα: να τρως σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου.
Δείπνο: τρώγε μόνο τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις με πιρούνι, ανεξάρτητα από το εάν για την παρασκευή και το σερβίρισμά τους έχεις χρησιμοποιήσει κουτάλι ή μαχαίρι - αρκεί να τρώγονται με πιρούνι!

Υπόδειγμα ημέρας για αργό αδυνάτισμα:
Για πρωινό: μούσλι ξηρών καρπών με γάλα, τυρόπιτα, χυμός. [κανένας περιορισμός]
Για μεσημεριανό: σαλάτα λαχανικών με σάλτσα γιαουρτιού, μακαρόνια με σάλτσα μανιταριών, φρουτοσαλάτα. [κανένας ιδιαίτερος περιορισμός]
Αν πεινάς ενδιάμεσα: σάντουιτς με γαλοπούλα, φρούτα. [κανένας ιδιαίτερος περιορισμός]
Για βραδινό: Σαλάτα με λάχανο, καρότα και ντομάτα, πατάτες ψητές και μεζεδάκια με ψητά ψάρια και θαλασσινά. [συγκεκριμένος κανόνας]

Για αδυνάτισμα εξπρές…

Πρωινό: μπορείς να φας τα πάντα!
Μεσημεριανό: προτίμησε ό,τι τρώγεται με το πιρούνι. Περιόρισε ό,τι τρώγεται με τα χέρια ή κουτάλι κι ό,τι απαιτεί κοπή με μαχαίρι.
Αν πεινάς ενδιάμεσα: προτίμησε φρέσκα φρούτα ή/και γαλακτοκομικά.
Δείπνο: τρως μόνο τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις με πιρούνι και στη διάρκεια της προετοιμασίας και του σερβιρίσματος δεν κόβονται με μαχαίρι.

Υπόδειγμα ημέρας για γρήγορο αδυνάτισμα:
Για πρωινό: τοστ με τυρί, κέικ σοκολάτας, γάλα ή χυμός φρούτων. [κανένας περιορισμός]
Για μεσημεριανό: τονοσαλάτα με λαχανικά και πένες με σάλτσα βασιλικού. [σχετικός περιορισμός]
Αν πεινάς ενδιάμεσα: φρούτα και γαλακτοκομικά. [συγκεκριμένη κατεύθυνση]
Για βραδινό: Μπρόκολο στον ατμό και ριζότο με σολομό. [συγκεκριμένος κανόνας]

Περιορισμοί στο γρήγορο αδυνάτισμα: Ό,τι τρως με…

…τα χέρια, όπως για παράδειγμα:
Αβγά βραστά. Αλλαντικά. Ελιές. Γαριδάκια. Γλυκάκια. Ζαχαρωτά. Καναπεδάκια. Κέικ. Κρουασάν. Ξηροί καρποί. Πατατάκια. Πίτες. Πίτσα. Ποπκόρν. Σοκολάτα. Σουβλάκι. Τάρτες. Τοστ. Φρούτα ξερά. Φρούτα φρέσκα. Φρυγανιές. Χάμπουργκερ. Ψωμί.

…κουτάλι, όπως για παράδειγμα:
Γιαούρτι. Γλυκά κουταλιού. Επιδόρπια. Ζάχαρη. Ζελές. Κομπόστες. Κορνφλέικς. Κρέμα γάλακτος. Μέλι. Ορεκτικά (π.χ. ρώσικη σαλάτα). Σαντιγί. Σούπες. Ταραμάς. Ταχίνι. Τούρτες. Τυροσαλάτες. Χούμους. Χυλούς.

…μαχαίρι επάλειψης, όπως για παράδειγμα:
Βούτυρο. Μαργαρίνη. Μαρμελάδα. Μπρικ. Πατέ (όλα τα είδη). Τυρί κρέμα. Χαβιάρι.

…μαχαίρι κοπής, όπως για παράδειγμα:
Γλυκά ταψιού. Κίτρινα τυριά. Κόκκινα κρέατα. Κρέας πουλερικών. Μπιφτέκια.

Και επίσης (αν δεν μπορείς να τα αποφύγεις): αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά, αρτοσκευάσματα, καπνιστά, κέτσαπ, μαγιονέζες, παστά, σάλτσες, τηγανιτά.
Περίγραμμα: Στο πρωινό γεύμα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Οι περιορισμοί στο γρήγορο αδυνάτισμα είναι ελαστικοί στο μεσημεριανό γεύμα και αυστηροί στο δείπνο. Στο μεσημεριανό προτιμάς ό,τι τρώγεται με πιρούνι και περιορίζεις ό,τι τρώγεται με τα χέρια, κουτάλι ή μαχαίρι. Στο δείπνο τρως αποκλειστικά και μόνο τρόφιμα που καταναλώνονται με πιρούνι και στη διάρκεια της προετοιμασίας και του σερβιρίσματος δεν κόβονται με μαχαίρι.

Για να κάνεις τη δίαιτα σου περισσότερο υγιεινή

Καθημερινά:

  • Τρώγε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών.
  • Να προτιμάς τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο (αλάτι).
  • Μην προσθέτεις πολύ αλάτι στα φαγητά.
  • Βασίσου σε τρόφιμα που διατηρούν την αρχική φυσική σύσταση και μορφή τους ή έχουν υποστεί ελάχιστη βιομηχανική επεξεργασία.
  • Κατανάλωσε αρκετά προϊόντα δημητριακών πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως, μερικώς αποφλοιωμένο ρύζι, νιφάδες βρώμης και πατάτες ψητές ή βραστές.
  • Τρώγε μια μεγάλη ποσότητα λαχανικών σε όλα τα γεύματα, προτιμότερο διαφορετικών χρωμάτων.
  • Κατανάλωσε 2-3 φρέσκα φρούτα εποχής.
  • Να προτιμάς γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
  • Τρώγε περισσότερο ψάρι και λιγότερο κρέας.
  • Μην χρησιμοποιείς συχνά βούτυρο, κρέμες γάλακτος και μαγιονέζες με όλα τους τα λιπαρά.

Διάβασε αναλυτικά ποια τρόφιμα ενδείκνυνται για τη δίαιτα του πιρουνιού στο άρθρο «Δίαιτα με πιρούνι: -2% του βάρους σου την εβδομάδα!».

Αναγκαία διευκρίνιση για τον αναγνώστη: Η δίαιτα του πιρουνιού δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αρμονία» το 2006 (τεύχος 73) και περιγράφει τη διατροφική τάση του «forking». Δεν έχει όμως σχέση με τη μέθοδο Sophie Troff και Ivan Gavriloff που περιγράφεται στο βιβλίο τους Dîne Avec Une Fourchette (Δείπνο με Ένα Πιρούνι, http://www.forking.fr/).

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ