Tι να διαλέξω: Γλυκό κουταλιού ή ταψιού;

03.04.2015
Ποιο να προτιμήσω όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνω επιλογή και γιατί;

Γλυκά κουταλιού

Απαιτείται εγκράτεια

Παρασκευάζονται αποκλειστικά με φυτικές πρώτες ύλες, όπως φρούτα ή λαχανικά, και ζάχαρη ή γλυκόζη. Συγκαταλέγονται στις πλέον χαμηλοθερμιδικές επιλογές γλυκισμάτων, με σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά, εκτός εάν περιέχουν ξηρούς καρπούς, και σε κάθε περίπτωση χωρίς καθόλου χοληστερίνη. Στον αντίποδα, διαθέτουν αναλογικά υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, μικρή ποσότητα φυτικών ινών και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως μπορεί να ανεβάσουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα αν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα. Η προσθήκη ξηρών καρπών και καρυκευμάτων, π.χ. κανέλα, γαρίφαλο, βελτιώνει τη διατροφική αξία και το γλυκαιμικό τους φορτίο, αλλά αυξάνει τη θερμιδική τους απόδοση.

Γλυκά ταψιού

Πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα

Αν και υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τη συνταγή παρασκευής τους, έχουν γενικά μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα και αποδίδουν αρκετές θερμίδες ανά τυπικό σερβίρισμα. Κι αυτό γιατί είναι κατά κανόνα γλυκίσματα πλούσια σε αμυλούχους υδατάνθρακες –π.χ. από το αλεύρι– και ζάχαρη, ενώ επίσης περιέχουν αρκετές ζωικές ύλες, όπως γάλα, βούτυρο ή/και κρόκους αβγών, συστατικά που αυξάνουν την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Η προσθήκη σοκολάτας ή ξηρών καρπών αλλά και το σιρόπιασμα αυξάνουν περαιτέρω τη θερμιδική τους απόδοση.

Ποιο από τα δύο;

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ!

Συγκριτικά με τα γλυκά ταψιού οποιοδήποτε γλυκό κουταλιού, ιδίως εάν είναι σπιτικό, αποτελεί μια σαφώς πιο διαιτητική επιλογή. Όμως η ποσότητα κατανάλωσής του πρέπει να είναι περιορισμένη, το πολύ 2-3 κουταλάκια μέρα παρά μέρα, εννοείται αντί άλλου γλυκίσματος και όχι επιπλέον αυτού. Για μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας αλλά και για να μην αυξηθεί απότομα το σάκχαρο του αίματος, μπορείς να περιχύσεις το γλυκό κουταλιού πάνω από κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν μειωμένων λιπαρών, π.χ. γιαούρτι στραγγιστό, τυρί κρέμα, ανθότυρο, ή να το συνδυάσεις με κάποιο δημητριακό προϊόν υψηλό σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, π.χ. μια φέτα ψωμί Εσσαίων ή μικρό κρίθινο παξιμάδι.

ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΘΕΡM
ΠΡΩΤ g
ΥΔΑΤ g
ΛΙΠ g
ΧΟΛ mg
Βύσσινο, κουταλάκι 8g
25
0
6
0
0
Καρυδάκι, κουταλιά 12g
71
0,5
6
5
0
Κεράσι, κουταλάκι 7g
15
0
4
0
0
Κυδώνι, κουταλάκι 6g
20
0
5
0
0
Σταφύλι με αμύγδαλα φιλέ, κουταλιά 12g
55
1
8
2
0
Σταφύλι, κουταλάκι 7g
15
0
4
0
0
Συκαλάκι, τεμάχιο 17g
52
0
13
0
0
Υποβρύχιο (βανίλια), κουταλάκι 6g
23
0
5
0,5
0
ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
ΘΕΡM
ΠΡΩΤ g
ΥΔΑΤ g
ΛΙΠ g
ΧΟΛ mg
Γαλακτομπούρεκο, τεμάχιο 125g
278
5
47
9
49
Κανταΐφι, τεμάχιο 125g
493
8
66
24
20
Καρυδόπιτα, τεμάχιο 150g
400
7
68
12
122
Κέικ απλό, φέτα 70g
180
4
38
7
35
Κέικ σοκολάτας, φέτα 70g
253
3
38
11
32
Μηλόπιτα απλή, τεμάχιο 150g
374
3
54
17
0
Μπακλαβάς, τεμάχιο 125g
509
8
70
24
20
Πάστα Φλώρα, τεμάχιο 150g
435
5
73
14
55
Ραβανί, τεμάχιο 125g
493
8
84
16
117
Μέση διατροφική αξία (στρογγυλοποιημένη) σε ΘΕΡ: θερμίδες, ΠΡΩΤ: πρωτεΐνες,
ΥΔΑΤ: υδατάνθρακες, ΛΙΠ: λιπαρά, ΧΟΛ: χοληστερίνη.