Φρούτα αντί για γλυκά & κάτω τα κιλά!

17.05.2015
Αντικαθιστώντας με νωπά φρούτα λιγότερο χρήσιμα και με περισσότερες θερμίδες τρόφιμα, όπως τα γλυκά, βελτιώνεις τη διατροφή σου, κάνεις καλό στην υγεία σου, χάνεις περιττό βάρος...

Τα νωπά φρούτα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτοθρεπτικών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Λόγω του μεγάλου περιεχομένου τους σε νερό η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή και κυμαίνεται κατά μέσο όρο ανάλογα με το φρούτο, από 45 έως 100 θερμίδες ανά 100 γρ., με εξαίρεση το αβοκάντο, που είναι πηγή λιπαρών. Αντικαθιστώντας λοιπόν με φρούτα άλλα πιο υψηλοθερμιδικά και λιγότερο χρήσιμα τρόφιμα, όπως π.χ. βιομηχανοποιημένα γλυκά, επιδόρπια, πρόχειρα φαγητά, εξοικονομείς δεκάδες θερμίδες καθημερινά. Ωστόσο δεν πρέπει να κάνεις το λάθος να βασίσεις τη διατροφή σου αποκλειστικά στα φρούτα, ούτε να τα τρως σε υπερβολικές ποσότητες, διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (φρουκτόζη και γλυκόζη).

Για να πετύχεις τα μεγαλύτερα οφέλη προσπάθησε να καταναλώνεις καθημερινά 3-5 μικρομερίδες από φρούτα διαφορετικών χρωμάτων (συνολικά 300-500 γρ.), κατανεμημένων κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά προτίμηση ως ενδιάμεσα των γευμάτων ή ύστερα από σωματικές δραστηριότητες.