Αδυνάτισε με αρνητικές θερμίδες. Μπορείς!

10.08.2016
Υπάρχει δίαιτα που όσο περισσότερο τρως από συγκεκριμένες τροφές, τόσο περισσότερο αδυνατίζεις; Κι όμως υπάρχει! Eίναι η δίαιτα NCD!

Η δίαιτα των «αρνητικών θερμίδων» (Νegative Calories Diet) βασίζεται στη θεωρία ότι ορισμένες τροφές κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και αφομοίωσής τους από τον οργανισμό προκαλούν μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας από ότι η ονομαστική ενεργειακή τους αξία, δηλαδή σε τελικό απολογισμό οι θερμίδες που μας παρέχουν είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνουμε για να τις πέψουμε. Οι συγκεκριμένες τροφές χαρακτηρίζονται ως «υψηλής ειδικής δυναμικής ενέργειας» και αποκαλούνται απλουστευμένα «τροφές με αρνητικές θερμίδες».

Ποιες τροφές έχουν «αρνητικές θερμίδες»;

  • Λαχανικά και χόρτα τα οποία είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προάγουν το αίσθημα του κορεσμού. Ποια είναι: αγγούρι, αγκινάρες, βλίτα, γλιστρίδα, κάρδαμο, καρότα, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, κρεμμυδάκια φρέσκα, κρεμμύδια ξερά, λάχανο, λαχανάκια, μανιτάρια, μαρούλι, μπρόκολο, ντοματίνια, παντζάρια, πικραλίδα, πιπεριές όλων των χρωμάτων, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβα, σέλινο, σπανάκι, σπαράγγια, φασολάκια.
  • Φρούτα σχετικά φτωχά σε σάκχαρα αλλά πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτοθρεπτικά και ένζυμα που περιορίζουν την υπεροξείδωση, αυξάνουν τα αλκαλικά αποθέματα, μειώνουν τις χρόνιες φλεγμονές και εξασφαλίζουν καλύτερη αποτοξίνωση. Ποια είναι: ακτινίδια, ανανάς, βατόμουρα, βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, κεράσια, κορόμηλα, κράνα (κράνμπερι), λεμόνι, μάνγκο, μήλα, παπάγια, πεπόνι, πορτοκάλια, φράουλες.
  • Μυρωδικά, βότανα και αρτύματα που διεγείρουν τη θερμογένεση, αναγκάζοντας τον οργανισμό να κάνει περισσότερες καύσεις και να αποβάλλει θερμίδες με τη μορφή θερμότητας. Ποια είναι: άνηθος, βασιλικός, γαρίφαλο, δεντρολίβανο, δυόσμος, εστραγκόν, θυμάρι, κανέλα, κάρι, κουρκουμάς, κύμινο, μαϊντανός, μαντζουράνα, μουστάρδα, πάπρικα καυτερή, πιπέρια, πιπερόριζα τριμμένη (τζίντζερ), ρίγανη, σινάπι, σκόρδο, ταμπάσκο, τσίλι.
  • Ροφήματα φυτικής προέλευσης με τονωτικές ουσίες που αυξάνουν την ταχύτητα του βασικού μεταβολισμού και συγχρόνως παρέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες. Ποια είναι: καφές, λουίζα, μέντα, τσάι, φασκόμηλο, χυμοί και ζωμοί λαχανικών.

Τι θα κερδίσεις

Σε γενικές γραμμές, οι τροφές με «αρνητικές» θερμίδες:

  • Είναι πλούσιες σε φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενισχύουν γενικότερα την υγεία.
  • Παρέχουν ελάχιστες θερμίδες, μπορούν να καταναλωθούν σε μεγαλύτερη ποσότητα από τις υπόλοιπες.
  • Δημιουργούν εντονότερο στομαχικό κορεσμό, ελαττώνουν την όρεξη.
  • Προκαλούν θερμογένεση και αυξάνουν τη θερμόλυση, δηλαδή την αποβολή θερμίδων.
  • Έχουν ήπια διουρητική δράση, βοηθούν στην απομάκρυνση των περιττών υγρών, μειώνουν πρηξίματα και κατακρατήσεις.
  • Συμβάλλουν στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους.

Πώς βοηθούν στο αδυνάτισμα;

Αυτό που έχει καθοριστική σημασία για το σωματικό μας βάρος είναι το ποσό των θερμίδων που τελικά αφομοιώνουμε στο σύνολο της ημέρας και όχι το –πλασματικό!- ονομαστικό ποσό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Επομένως, η τακτική κατανάλωση τροφών με «αρνητικές θερμίδες» και ειδικά όταν αντικαθιστά μέρος των πιο πολυθερμιδούχων τροφών, πάντα στα πλαίσια μιας γενικά προσεκτικής διατροφής, μπορεί να συμβάλλει στην ευκολότερη επίτευξη ενός ελλειμματικού ισολογισμού ενέργειας και να οδηγήσει έτσι σε απώλεια σωματικού βάρους.

Πόσες θερμίδες καίνε;

Μερικά παραδείγματα, κατά μέσο όρο…

  • 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι καίει 25 θερμίδες.
  • 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά καίει 20 θερμίδες.
  • 2 μικρά κομμάτια παπάγια καίνε 18 θερμίδες.
  • 1 φλιτζάνι καφές φίλτρου καίει 15 θερμίδες.
  • ½ φλιτζάνι σπανάκι καίει 12 θερμίδες.
  • 1 ακτινίδιο καίει 10 θερμίδες.
  • 1 φλιτζάνι σέλινο καίει 6 θερμίδες.
  • ½ κουταλάκι πιπερόριζα καίει 3 θερμίδες.
  • ½ κουταλάκι κανέλα καίει 2,5 θερμίδες.
  • 1 σκελίδα σκόρδο καίει 2 θερμίδες.
  • 1 ποτήρι κρύο νερό καίει 1,5-3 θερμίδες.

Καίμε πιο πολλές θερμίδες όταν καταναλώνουμε τις τροφές μας ωμές και σε στερεή μορφή και σημαντικά λιγότερες όταν τις καταναλώνουμε μαγειρεμένες, σε ημίρρευστη, πολτοποιημένη ή υγρή μορφή. Όταν τρώμε, για παράδειγμα, ένα φρούτο αυτούσιο καίμε 25-30 θερμίδες, ενώ όταν το πίνουμε ως χυμό λιγότερες από 5. Ο διαφορετικός λοιπόν τρόπος κατανάλωσης των ίδιων τροφίμων, μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά στις θερμίδες που τελικά αφομοιώνουμε και συνεπακόλουθα στα κιλά μας!

Το παράδειγμα του σέλινου

Το σέλινο αποτελεί μια τροφή με «αρνητικές θερμίδες» που συστήνεται σε όλες σχεδόν τις δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς σε ποσότητα ενός φλιτζανιού μάς δίνει μόλις 19 θερμίδες αλλά για να αφομοιωθεί χρειάζεται τουλάχιστον 25, δηλαδή περίπου 6 θερμίδες περισσότερες! Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι προσθέτοντας σέλινο στη διατροφή μας ή οποιαδήποτε άλλη τροφή με «αρνητικές θερμίδες», θα χάσουμε αυτομάτως κιλά -καμία απολύτως τροφή δεν έχει την ιδιότητα να μας αδυνατίζει από μόνη της, κι αυτό πρέπει να γίνει από όλους μας κατανοητό.

Από τη θεωρία στην πράξη

Εντάσσοντας στο καθημερινό διαιτολόγιο σου περισσότερες τροφές και συνδυασμούς τροφών με «αρνητικές θερμίδες», ο οργανισμός σου θα αναγκαστεί -με απόλυτα φυσικό τρόπο!- να δαπανήσει πολλές επιπλέον θερμίδες για να τις αφομοιώσει. Θα τρως όση ποσότητα θέλεις από αυτές τις τροφές, χωρίς κανέναν περιορισμό, κι αυτό θα σε βοηθήσει να ελέγχεις και να περιορίσεις τις ποσότητες των υπολοίπων τροφών του διαιτολογίου σας χωρίς να πεινάς. Επομένως, θα προσλαμβάνεις συνολικά λιγότερες θερμίδες και θα δημιουργείς συνεχώς ένα αυξανόμενο ενεργειακό έλλειμμα, που -αναγκαστικά- θα καλύπτεται από την καύση των αποθεμάτων λίπους. Έτσι, πραγματικά, όσο πιο πολύ θα τρως από τις τροφές με «αρνητικές θερμίδες», τόσο πιο πολύ θα αδυνατίζεις. Κι επειδή θα αισθάνεσαι πάντα χορτάτη, το σώμα σου δεν θα νιώσει ποτέ ότι κάνεις δίαιτα, θα διατηρήσει υψηλό το μεταβολικό του ρυθμό και δεν θα μειωθεί ούτε κατ' ελάχιστο η ενεργητικότητά σου…

Αδυνατίζω με πρόγραμμα

Αφομοιώνεις τουλάχιστον 20% λιγότερες θερμίδες και καις μέχρι 30% περισσότερες, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλο διαιτολόγιο παρόμοιας ενεργειακής πρόσληψης…

Είδος: Πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε συγκεκριμένα λαχανικά, χόρτα και φρούτα, που αυξάνουν το ενεργειακό κόστος. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά, χαμηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λιπαρά. Περίπου το 50% των τροφών κάθε ημέρας είναι ενεργειακά αραιές, με αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας με μικρότερη λήψη θερμίδων.

Θεωρητική βάση: Εφαρμόζοντας ένα διαιτολόγιο στο οποίο οι περισσότερες τροφές χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να αφομοιωθούν από αυτές που προσφέρουν ως ενέργεια, δημιουργείται αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο και επέρχεται απώλεια βάρους από τα αποθέματα λίπους.

Διάρκεια: Τουλάχιστον 21 ημέρες.

Αναμενόμενη απώλεια: Ανάλογα με το αρχικό σωματικό σου βάρος. Συνήθως 2-3 κιλά την πρώτη εβδομάδα, 2 κιλά τη δεύτερη και από εκεί και πέρα 1-1,5 κιλά κάθε επόμενη εβδομάδα.

Θα την κάνω γιατί: Είναι ισορροπημένη και εύκολη στην εφαρμογή. Προσλαμβάνω όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μπορώ να φάω περισσότερο από ό,τι σε άλλες δίαιτες. Έχει λίγους περιορισμούς. Αυξάνει την ενεργητικότητα. Υποβοηθάει την αποτοξίνωση. Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου. Δεν χάνω υγρά αλλά λίπος. Εξαφανίζει την κυτταρίτιδα. Είναι ασφαλής για μακροχρόνια εφαρμογή, μπορεί να γίνει τρόπος ζωής.

Δεν θα την κάνω γιατί: Δεν είμαι απόλυτα υγιής. Έχω σοβαρή αναιμία ή οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης. Ακολουθώ κάποια φαρμακευτική αγωγή. Πάσχω από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Έχω συχνές διάρροιες. Είναι εντελώς αντίθετη από τον τρόπο που διατρέφομαι μέχρι τώρα - θα χρειαστεί να κάνω τεράστιες αλλαγές στη διατροφή μου. Δεν μου αρέσουν τα λαχανικά. Οι πολλές φυτικές ίνες μου δημιουργούν στομαχικές διαταραχές, αέρια, τυμπανισμό και πρηξίματα.

Συμβουλή! Εάν έχεις γαστρεντερικά προβλήματα, μην καταναλώνεις εξ αρχής μεγάλες ποσότητες τροφών με «αρνητικές θερμίδες». Αύξησε τις ποσότητες σταδιακά, σε βάθος χρόνου. Συμβουλεύσου τον ιατρό σου εάν λαμβάνεις συμπληρώματα σιδήρου ή ασβεστίου.

Δες στην επόμενη σελίδα το εβδομαδιαίο μενού της δίαιτας NCD.

Εβδομαδιαίο μενού

Έξυπνα γεύματα με συνδυασμούς τροφών που σε αδυνατίζουν τρώγοντας…

Δευτέρα

Πρωινό: 1 φέτα ψωμί σίκαλης + 2 κουταλάκια τυρί κρέμα + 1 φέτα γαλοπούλα + αγγούρι.
Ενδιάμεσο: Ακτινίδια + 1 γιαούρτι.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με λάχανο, μαρούλι και αγγούρι + 2 μπιφτέκια από κιμά κοτόπουλου ζυμωμένα με νιφάδες βρώμης.
Απογευματινό: Κεράσια.
Βραδινό: Σαλάτα με κολοκυθάκια στον ατμό, σκόρδο, πιπεριές και αγγούρι + 1 φιλέτο σολομού με 2 κουταλάκια τυρί κρέμα, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντοματίνια.

Από τις τροφές που δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένες ποσότητες, μπορείς να φας όσο θέλεις.

Τρίτη

Πρωινό: ½ φλιτζάνι βρασμένες νιφάδες βρώμης + 1 βραστό αβγό + 2 κουταλιές τυρί κότατζ + 1 φέτα γαλοπούλα.
Ενδιάμεσο: Κεράσια + 1 γιαούρτι.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με κολοκυθάκια στον ατμό, μαρούλι, ντοματίνια και αγγούρι + 1 τόνος από κονσέρβα + 1 φέτα ψωμί σίκαλης.
Απογευματινό: Ανανάς.
Βραδινό: Σαλάτα με φασολάκια στον ατμό, σκόρδο, ντοματίνια και πιπεριές + 1 στήθος κοτόπουλου + 1 βραστή πατάτα.

Αύξησε την κατανάλωση υγρών. Να πίνεις αρκετό δροσερό νερό και επίσης τσάι και καφέ σε λογικές ποσότητες, αλλά όχι μαζί με τα γεύματα.

Τετάρτη

Πρωινό: Ανανάς + 1 γιαούρτι.
Ενδιάμεσο: Κεράσια.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με φασολάκια στον ατμό, ντοματίνια, κρεμμύδι και αγγούρι + 3 κουταλιές τυρί κότατζ + 2 βραστά ασπράδια αβγών + 1 φέτα ψωμί σίκαλης.
Απογευματινό: Μάνγκο.
Βραδινό: Σαλάτα με σπαράγγια στον ατμό, ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, κρεμμύδι και κάπαρη + 1 μοσχαρίσια μπριζόλα με γαρνιτούρα ρύζι + ζελές light.

Βάζεις σε όλες τις σαλάτες σου 1-2 κουταλάκια ωμό ελαιόλαδο και όσο λεμόνι επιθυμείς.

Πέμπτη

Πρωινό: 1 κριθαρένιο παξιμάδι + 4 κουταλιές τυρί κότατζ + 6 ντοματίνια.
Ενδιάμεσο: Μάνγκο + 1 γιαούρτι.
Μεσημεριανό: Σπαράγγια στον ατμό + 1 φλιτζάνι βρασμένο κινόα ή καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης + 1 κουταλιά κουκουνάρι.
Απογευματινό: Κεράσια.
Βραδινό: Ψάρι φούρνου με λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτες, κρεμμύδια κ.ά.).

Μπορείς να προσθέσεις επιπλέον λαχανικά και μυρωδικά με «αρνητικές θερμίδες» σε οποιοδήποτε ημερήσιο γεύμα. Επίσης να αντικαταστήσεις τα φρούτα με άλλα, επίσης εποχής.

Παρασκευή

Πρωινό: Αγγούρι και ντοματίνια + 1 φέτα ψωμί σίκαλης + 2 φέτες καπνιστός σολομός + 2 κουταλάκια τυρί κρέμα.
Ενδιάμεσο: Κεράσια + 1 γιαούρτι.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με λάχανο, μαρούλι, καρότο, κρεμμύδι και αγγούρι + 1 μερίδα ρεβίθια ή φασόλια σούπα με επιπρόσθετα ωμά λαχανικά + 1 φέτα γαλοπούλα.
Απογευματινό: Ανανάς + ζελές light.
Βραδινό: Σαλάτα με μπρόκολο, λάχανο, κολοκυθάκια, κρεμμύδια και σκόρδο στον ατμό + 1 μερίδα ντομάτες με αβγά (καγιανάς) + 1 φέτα ψωμί σίκαλης.

Βράζεις τα λαχανικά στον ατμό τόσο ώστε να «κρατάνε» λίγο κι όχι να μαλακώνουν τελείως.

Σάββατο

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με ακτινίδια, ανανά και κεράσια + 2 καρύδια + 6 αμύγδαλα.
Ενδιάμεσο: 1 γιαούρτι.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με ντοματίνια, πιπεριές, κρεμμύδια και αγγούρι + 1 μερίδα ψάρι με λαχανικά (π.χ. τσιπούρες με σέλινο) + 1 ψητή πατάτα.
Απογευματινό: Πεπόνι.
Βραδινό: Σαλάτα με φασολάκια, κολοκυθάκια και κρεμμύδια στον ατμό + 1 φιλέτο ψαριού (π.χ. από το μεσημέρι) ή 1 μερίδα κοτόπουλο με ντοματίνια, σέλινο και πιπεριές.

Τροφές που περιέχονται στο διαιτολόγιο και ξέρεις ότι σε πειράζουν, πρέπει να τις αποφεύγεις και να τις αντικαταστήσεις με άλλες ομοειδείς.

Κυριακή

Πρωινό: 1 φέτα ψωμί σίκαλης + 2 κουταλάκια τυρί κρέμα + 1 φέτα γαλοπούλα + ντοματίνια.
Ενδιάμεσο: Κεράσια.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με χόρτα εποχής, ντοματίνια και αγγούρι + χοιρινό ψαρονέφρι (ή μπριζόλα) με μανιτάρια και μουστάρδα + ψητά λαχανικά (πιπεριές, κρεμμύδι κ.ά.).
Απογευματινό: Φράουλες + 1 γιαούρτι.
Βραδινό: Χόρτα εποχής + ομελέτα με ασπράδια αβγών, λαχανικά (σπαράγγια, πιπεριές κ.ά.) και 1 κουταλιά τυρί κρέμα ή κότατζ + ζελές light.

Προσοχή! Αν την πρώτη εβδομάδα της δίαιτας χάσεις περισσότερα από 3 κιλά, θα πρέπει να ελαττώσεις τις ποσότητες των τροφών που περιέχουν «αρνητικές θερμίδες» και να προσθέσεις στο διαιτολόγιο σου ακόμα 1-2 μερίδες γαλακτοκομικών και αμυλούχων τροφών (π.χ. πλιγούρι, νιφάδες βρώμης, ζυμαρικά ολικής άλεσης).


Πώς θα διατηρήσω το αποτέλεσμα;

  • Συνέχισε να αποφεύγεις τις τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά ή ζάχαρη.
  • Από τα τυποποιημένα τρόφιμα, προτιμάς αυτά που είναι λιγότερο επεξεργασμένα και περιέχουν λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες ανά μερίδα.
  • Να πίνεις καθημερινά πολύ νερό και επιπλέον πράσινο τσάι στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων.
  • Προτίμησε φρούτα και γαλακτοκομικά ως ενδιάμεσο μεταξύ των κυρίως γευμάτων.
  • Να τρως άφθονα λαχανικά μεσημέρι και βράδυ, ιδιαίτερα δε πιπεριές διάφορων χρωμάτων, κρεμμύδια και σκόρδο.
  • Πρόσθεσε το ελαιόλαδο στη σαλάτα κουταλάκι-κουταλάκι ώστε να ελέγχεις την ποσότητά του.
  • Μαγείρευε στον ατμό, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο χωρίς να βάζεις επιπρόσθετα λάδια ή μαγειρικό λίπος.
  • Χρησιμοποίησε συχνά μπαχαρικά, καρυκεύματα, αρωματικά βότανα και πικάντικες σάλτσες με μουστάρδα.

Το μυστικό: Κάθε φορά που δυσκολεύεσαι να σταθεροποιήσεις το βάρος σου ή θέλεις να χάσεις κάποια επιπλέον κιλά, πρόσθεσε στο σύνηθες διαιτολόγιο σου περισσότερες τροφές με «αρνητικές θερμίδες»…

Όσο πιο πολύ τρως από τις τροφές με «αρνητικές θερμίδες», τόσο πιο πολύ θα αδυνατίζεις.

Καις μέχρι 30% περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλο διαιτολόγιο παρόμοιας ενεργειακής πρόσληψης…

Πριν ακολουθήσεις οποιοδήποτε μη εξατομικευμένο διαιτολόγιο, συμβουλεύσου ιατρό ή διαιτολόγο.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 107

Update: Αύγουστος 2016.