Ποιες τροφές έχουν «άδειες» θερμίδες;

12.06.2015
Μάθε τι διαφορά έχουν οι άδειες θερμίδες από τις αρνητικές και κάνε τις σωστές διατροφικές επιλογές.

Διαβάζω συχνά ότι διάφορες τροφές έχουν «άδειες θερμίδες». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Τι σχέση υπάρχει με τις «αρνητικές θερμίδες»;

Ο όρος «άδειες» ή «αδειανές» θερμίδες (empty calories) χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι ένα τρόφιμο μάς προσφέρει μόνο θερμίδες χωρίς κάποιο άλλο ωφέλιμο για τον οργανισμό θρεπτικό συστατικό, όπως π.χ. αμινοξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες ή μέταλλα. Τα πιο γνωστά παραδείγματα τροφίμων «κενού ωφέλιμου περιεχομένου» είναι η ζάχαρη, το λαρδί, τα ζωικά λίπη και τα αλκοολούχα ποτά, με εξαίρεση το κρασί και τη μπύρα.

Με τον όρο «αρνητικές θερμίδες» (negative calories) προσδιορίζουμε τρόφιμα τα οποία ενώ έχουν σχετικά λίγες θερμίδες και αρκετά επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά, κυρίως μεταλλικά στοιχεία και φυτοθρεπτικά, η πέψη και η αφομοίωσή τους απαιτεί τη δαπάνη πολλών θερμίδων (ενεργειακό κόστος πέψης) και μάλιστα, αρκετές φορές, περισσοτέρων από όσες μας παρέχουν. Τέτοιες τροφές είναι κυρίως το σέλινο, το κάρδαμο, ο μαϊντανός, τα κολοκυθάκια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, η ρέβα, η πικραλίδα και τα ραπανάκια.

Οι τροφές με άδειες θερμίδες μάς παχαίνουν, ενώ οι τροφές με αρνητικές θερμίδες μπορεί να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε το σωματικό μας βάρος.