Τι να διαλέξω: Καφέ ή τσάι;

06.10.2015
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

ΚΑΦΕΣ

Πλούσιος σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά). Περιέχει περισσότερη καφεΐνη από το τσάι.

Καφεΐνη ανά σερβίρισμα

  • Ελληνικός 120-140mg
  • Εσπρέσο 100mg
  • Στιγμιαίος 65-100mg
  • Φίλτρου 80-115mg

*Σε μέτρια κατανάλωση


  • Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, τόνωση, διέγερση και εγρήγορση.
  • Αυξάνει τις καύσεις, βοηθάει στο αδυνάτισμα.
  • Έχει βρογχοδιασταλτική δράση, μειώνει τις κρίσεις άσθματος.
  • Αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει τις πιθανότητες διαβήτη.
  • Περιορίζει τον κίνδυνο πέτρας στην χολή.
  • Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει τις πιθανότητες κίρρωσης του ήπατος.
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης (άνω των 200mg ημερησίως)

  • Μπορεί να προκαλέσει εθισμό.
  • Αυξάνει νευρικότητα προκαλεί αϋπνία.
  • Προκαλεί διούρηση, αυξάνει την αποβολή ασβεστίου και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
  • Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, ολικής χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, την πηκτικότητα του αίματος και την ενδοφθάλμια πίεση.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής στις εγκύους.

ΤΣΑΙ

Πλούσιο σε κατεχίνες, τανίνες, μαγγάνιο, κάλιο και L-θειανίνη που δρα αγχολυτικά και μας χαλαρώνει πνευματικά, χωρίς να μας νυστάζει.

Καφεΐνη (τεΐνη) ανά σερβίρισμα

  • Άσπρο 15mg
  • Μαύρο 40-70
  • Oolong 30mg
  • Πράσινο 15-25mg
  • Τυποποιημένο 35-70mg

* Σε μέτρια κατανάλωση


  • Τονώνει ήπια, αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης, βελτιώνει τη διάθεση.
  • Συνεισφέρει στην ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Προσφέρει αντιοξειδωτική, αντιϊκή προστασία, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό.
  • Υποστηρίζει την πέψη, επιταχύνει τις καύσεις και την απώλεια βάρους, ελαττώνει το κοιλιακό λίπος.
  • Βοηθάει καρδιά και κυκλοφορικό, συμβάλλει στη μείωση των λιπιδίων του αίματος και στη ρύθμιση της πίεσης.
  • Ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης, συνεισφέρει στην πρόληψη του διαβήτη.
  • Έχει αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση.
  • Προστατεύει το δέρμα και το σμάλτο των δοντιών, μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Σε υπερβολική κατανάλωση

  • «Κιτρινίζει» τα δόντια.
  • Μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Επομένως:

Και τα δύο ροφήματα έχουν ευεργετική προληπτική δράση στην υγεία, κυρίως λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχουν, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο (2-4 φλιτζάνια ημερησίως) χωρίς να «φορτώνονται» με ζάχαρη. Η επιλογή του ενός ή του άλλου ή του τύπου καφέ ή τσαγιού, εξαρτάται κυρίως από την προσωπική σας ευαισθησία στην καφεΐνη.

Γενικά, το τσάι, ειδικά το πράσινο, θεωρείται καλύτερη επιλογή γιατί περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ. Ωστόσο, καλό είναι να το αποφεύγεις μια ώρα πριν το γεύμα ή μαζί με αυτό και να μην υπερβάλεις στην κατανάλωσή του εάν έχεις πρόβλημα υγείας (π.χ. υπερθυρεοειδισμό).

Περιόρισε ή απόφυγε τον καφέ εάν είσαι έγκυος ή θηλάζουσα, αν υποφέρεις από αϋπνίες, κρίσεις πανικού ή είσαι αγχώδεις, αν έχεις στομαχικά προβλήματα, ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, γλαύκωμα, υπέρταση, πολύ υψηλή χοληστερίνη ή καρδιακή πάθηση.