Παχαίνει το αλκοόλ;

31.10.2015
Έχουν διατροφική αξία τα αλκοολούχα ποτά; Πόσες θερμίδες αποδίδουν; Παχαίνουν ή όχι;

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ το νερό και η αιθυλική αλκοόλη, η οποία ναι μεν συγκαταλέγεται στα θερμιδογόνα στοιχεία (κάθε γραμμάριό της αποδίδει περίπου 7 θερμίδες), ωστόσο δεν αποτελεί απαραίτητο συστατικό, δηλαδή δεν υπάρχει κάποια οργανική ανάγκη για την πρόσληψή της. Επί της ουσίας η αιθυλική αλκοόλη είναι μια τοξική ουσία, η τοξικότητα της οποίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως π.χ. η ποσότητα (δόση), η συχνότητα λήψης και η ικανότητα του οργανισμού να την αποβάλλει.

Βεβαίως, ορισμένα –όχι όλα!– από τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν επιπλέον διατροφικά στοιχεία, κάποια εκ των οποίων μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία και να συνεισφέρουν στη θρεπτική πληρότητα της διατροφής μας. Για παράδειγμα, η ρεσβερατρόλη, μια ουσία που βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρασί, φαίνεται ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατευτική δράση κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πόσες θερμίδες αποδίδουν;

Η θερμιδική απόδοση κάθε αλκοολούχου ποτού ανά τυπικό σερβίρισμα εξαρτάται κυρίως από την περιεκτικότητά του σε αιθυλική αλκοόλη και σάκχαρα, επομένως υπάρχουν σημαντικές διαφορές ακόμα και ανάμεσα σε ποτά ίδιου είδους. Κατά μέσο όρο 1 ποτηράκι (120 ml) κρασί κόκκινο αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, 1 ποτηράκι (30g) τσίπουρο 95 θερμίδες, ενώ 1 ποτήρι (250 ml) μπίρα lager 103 θερμίδες.

Αλκοολούχο ποτό Τυπικό σερβίρισμα Διακύμανση θερμίδων
Βότκα και τζιν 42g 97-110
Ηδύποτα και λικέρ 52g 125-180
Κοκτέιλ διάφορα 120ml 180-270
Κονιάκ και μπράντι 52g 105-125
Κρασιά αφρώδη 120ml 80-95
Κρασιά διάφορα 120ml 74-105
Μπίρα 250ml 54-147
Ούζο και τσίπουρο 30g 90-100
Ουίσκι 42g 97-110

Πρέπει να γνωρίζεις: Οι παρασκευαστές αλκοολούχων ποτών δεν έχουν την υποχρέωση να αναγράφουν στις ετικέτες των προϊόντων τους τις θερμίδες που αποδίδουν.

Τελικά παχαίνουν ή όχι;

Παρότι όλα τα αλκοολούχα ποτά αποδίδουν θερμίδες –κοκτέιλ, λικέρ και γενικά ποτά με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς τις περισσότερες–, η κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση βάρους μόνον εάν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες από το σύνολο της διατροφής είναι υπερβολικές, κάτι που όμως συμβαίνει αρκετά συχνά όταν το πολύ ποτό συνοδεύεται από πολύ φαγητό, π.χ. συνεχή τσιμπολογήματα ξηρών καρπών. Αντίθετα, έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που έχουν μέτρο στο φαγητό τους και πίνουν 1-2 ποτηράκια αλκοόλ ημερησίως τείνουν να είναι λεπτότερα συγκριτικά με εκείνα τα άτομα που είτε πίνουν πάρα πολύ είτε δεν πίνουν καθόλου.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ!

Να πίνω αλκοόλ όταν κάνει κρύο;

Καλύτερα όχι! Τα αλκοολούχα ποτά ούτε ζεσταίνουν πραγματικά, ούτε βοηθούν στην αντιμετώπιση των χαμηλών θερμοκρασιών. Αντίθετα, προκαλούν αφυδάτωση και απώλεια θερμότητας από το σώμα, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την καρδιά και τα αγγεία.

Να προτιμήσω το χύμα κρασί ή το εμφιαλωμένο;

Προτίμησε χύμα μόνον εάν δεν έχεις καμία αμφιβολία για την ποιότητά του. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση επίλεξε κάποιο εμφιαλωμένο ελληνικό κρασί – υπάρχουν πολλά και εξαιρετικά κρασιά ανωτέρας ποιότητας με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), ΟΠΑΠ (Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας) και ΟΠΕ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 153

Update: Οκτώβριος 2015.