Επόμενος στόχος: Κίνηση!

11.11.2013
Η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας επιβαρύνει την υγεία σου περισσότερο κι από την παχυσαρκία, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει κάθε προσπάθεια που κάνεις να χάσεις ή να διατηρήσεις το βάρος σου.

Οι ειδικοί το τονίζουν σε κάθε ευκαιρία: για τα παραπανίσια κιλά, δεν ευθύνεται μόνο η διατροφή, αλλά και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Μάλιστα, η σημασία της σωματικής δραστηριότητας ήταν ένα από τα βασικά θέματα της δεύτερης ημέρας του 20ου Διεθνούς Συνεδρίου Διατροφής, που έλαβε χώρα πριν από λίγο καιρό στην Granada της Ισπανίας. Στο συνέδριο, ο Καθηγητής StevenBlair, από τα Τμήματα Επιστήμης της Άσκησης και Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, ήταν ένας από τους βασικότερους και πιο ενδιαφέροντες ομιλητές για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Καθηγητής Blair μπήκε απευθείας στην ουσία με ένα μάλλον σοκαριστικό στοιχείο: ανέφερε ότι η απουσία σωματικής δραστηριότητας είναι πιο πιθανό να αποβεί μοιραία για έναν άνθρωπο από ότι άλλοι παράγοντες που είναι ευρέως γνωστό ότι επηρεάζουν την υγεία μας. Συγκεκριμένα, είπε πως η σωματική αδράνεια προκαλεί 5,3 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο, την ίδια στιγμή που στο κάπνισμα αποδίδονται 5 εκατομμύρια και στην παχυσαρκία 2,8 εκατομμύρια θάνατοι.

Σήμερα καίμε λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το παρελθόν

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει «καταφέρει» να βγάλει τη σωματική δραστηριότητα από την καθημερινότητά του, οπότε χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια για να είναι κανείς περισσότερο δραστήριος. Είναι χαρακτηριστικό πως οι σύγχρονες αμερικανίδες δαπανούν 120 λιγότερες θερμίδες την ημέρα στην εργασία τους από αυτές που έκαιγαν στο παρελθόν, ενώ οι άντρες 140 θερμίδες την ημέρα από αυτές που έκαιγαν πριν από τη σημερινή “επιδημία καθισιού”. Οι γυναίκες επίσης δαπανούν 1800 λιγότερες θερμίδες την εβδομάδα στις δουλειές του νοικοκυριού από αυτές που έκαιγαν πριν από 45 χρόνια, ανέφερε ο Καθηγητής. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στις ΗΠΑ, αλλά οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν, λίγο πολύ, την τάση σε όλο το σύγχρονο δυτικό κόσμο για μείωση των θερμίδων που δαπανούμε στην καθημερινότητα.

Ένας υπέρβαρος που ασκείται είναι υγιέστερος από έναν κανονικού βάρους αδρανή

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω και θέλοντας να δώσει έμφαση στον ευεργετικό ρόλο της σωματικής δραστηριότητας, ο Καθηγητής Blair εξήγησε πως, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, τα παχύσαρκα άτομα που ασκούνται τακτικά κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν ή να εμφανίσουν χρόνιες ασθένειες στη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών, σε σύγκριση με άτομα χωρίς προβλήματα βάρους που δεν βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, λόγω καθιστικού τρόπου ζωής. Φυσικά, ο συνδυασμός που κερδίζει είναι να διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος παράλληλα με μια σωματικά δραστήρια ζωή!

Και μην νομίζεις πως χρειάζεται να γίνεις πρωταθλήτρια για να έχεις όφελος στην υγεία σου: σύμφωνα με τον Καθηγητή και το πλήθοςμελετώνπου έχει δημοσιεύσει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, όταν η καρδιοαναπνευστική κατάσταση ενός ανθρώπου είναι τουλάχιστον μέτρια, ο κίνδυνος να πεθάνει ή να εμφανίσει μη μεταδιδόμενες χρόνιες ασθένειες μειώνεται σημαντικά, είτε έχει κανονικό βάρος είτε είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Το άλλοθι του χρόνου

Για το τέλος, ο Καθηγητής Blair αποφάσισε να βάλει στο στόχαστρο την πιο συχνή δικαιολογία που προβάλλουν όσοι δεν ασκούνται, αυτήν της έλλειψης χρόνου: «Πολλοί ενήλικες μου λένε ότι είναι υπερβολικά απασχολημένοι ώστε να ασκηθούν, παραδέχονται όμως ότι βλέπουν τηλεόραση για τέσσερις έως πέντε ώρες την ημέρα. Αν περπατούσαν επιτόπου στη διάρκεια των διαφημίσεων, θα πετύχαιναν το στόχο των 150 λεπτών την εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.