Το λίπος γίνεται μυς & 4 ακόμα απορίες fitness

18.04.2014
Οι αναγνώστριες του περιοδικού Αρμονία, έχουν απορίες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν το σώμα των ονείρων τους. Μήπως έχεις κι εσύ τις ίδιες απορίες;

1.Το λίπος γίνεται μυς;

"Διάβασα κάπου ότι η προπόνηση με βάρη μετατρέπει το λίπος σε μυς. Αληθεύει";

Σε καμία περίπτωση! Οι μύες και το λίπος είναι δύο διαφορετικοί τύποι ιστών και δεν μπορεί να μετατραπούν σε κάτι άλλο καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Απλώς η συστηματική προπόνηση με βάρη βοηθά να αυξηθεί η μυϊκή μάζα και να χαθεί λίπος σε μεγαλύτερο ποσοστό εάν παράλληλα κάνεις αερόβια γυμναστική και κατάλληλη διατροφή, και έτσι αλλάζει προς το καλύτερο η σωματική εικόνα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το λίπος μετατράπηκε σε μυς.

2. Διαλειμματική προπόνηση σε διάδρομο

"Άκουσα στο γυμναστήριο για μια προπόνηση που ονομάζεται «κατάληψη υψώματος»; Τι ακριβώς είναι και πώς γίνεται";

Πρόκειται για μια μέθοδο αερόβιας διαλειμματικής προπόνησης σε κυλιόμενο διάδρομο, που γίνεται ως εξής: Αφού ολοκληρώσεις το ζέσταμά σου (περπάτημα και τρέξιμο σε επίπεδη κλίση για 10-15 λεπτά), τρέχεις έντονα για 3 λεπτά σε κλίση διαδρόμου 3%, ύστερα βάζεις πάλι την επίπεδη κλίση (0%), αυξάνεις λίγο την ταχύτητα του διαδρόμου και διατηρείς την ίδια ένταση προσπάθειας για 1 λεπτό.

Μετά μειώνεις την ταχύτητα και κάνεις για 1 λεπτό αργό τρέξιμο. Επαναλαμβάνεις όλο τον κύκλο από την αρχή (3 λεπτά γρήγορο τρέξιμο σε κλίση 3%, 1 λεπτό γρήγορο τρέξιμο σε κλίση 0% και 1 λεπτό αργό τρέξιμο σε κλίση 0%, δηλαδή συνολικά 5 λεπτά) για 3-5 φορές, ανάλογα με τη φυσική σου κατάσταση. Η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε οποιοδήποτε άλλο αερόβιο όργανο, π.χ. με αυξομείωση της αντίστασης στο στατικό ποδήλατο αλλά και όταν κάνεις τρέξιμο σε υπαίθριους χώρους.

3. Πόσους κοιλιακούς πρέπει να κάνω καθημερινά για να μειώσω το λίπος στην κοιλιά μου;

Οι ασκήσεις κοιλιακών βοηθούν στην ενδυνάμωση των αντίστοιχων μυών, αλλά ακόμα κι αν κάνεις εκατοντάδες επαναλήψεις καθημερινά, δεν πρόκειται να μειώσουν από μόνες τους το κοιλιακό λίπος ή να συρρικνώσουν την κοιλίτσα σου.

Αντίθετα, η υπερβολική εκγύμναση των κοιλιακών μπορεί να καταπονήσει τη σπονδυλική στήλη, να δημιουργήσει μυϊκές ανισορροπίες και να προκαλέσει τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά προβλήματα, όπως π.χ. υπερδιόγκωση των πλαϊνών της μέσης. Για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, απαιτείται υπομονή και επιμονή στο τρίπτυχο: «Σωστή διατροφή, ποικίλη γυμναστική, αύξηση σωματικών δραστηριοτήτων».

4. Super πρόγραμμα για καλλίγραμμα πόδια

Το τρέξιμο σε στίβο γηπέδου ή σε ομαλό έδαφος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσεις την αντοχή σου, να χάσεις λίπος και να λεπτύνεις τα πόδια σου. Για να πετύχεις καλά αποτελέσματα σε λίγο χρόνο, δοκίμασε το παρακάτω πρόγραμμα:

1. Βαδίζεις χαλαρά για 400 μέτρα (1 γύρος του στίβου)

2. Τρέχεις με αργό ρυθμό 800 μέτρα (2 γύροι του στίβου).

3. Βαδίζεις χαλαρά για 400 μέτρα (1 γύρος).

4. Τρέχεις με μέτριο ρυθμό 400 μέτρα (1 γύρος).

5. Βαδίζεις για 200 μέτρα (½ γύρος).

6. Τρέχεις με μέτριο ρυθμό για 200 μέτρα (½ γύρος) - βαδίζεις για 200 μέτρα και το επαναλαμβάνεις 3-6 φορές.

7. Κλείνεις το πρόγραμμά σου με διατάσεις.

5. Νιώθεις πεσμένη; Σήκωσε βάρη

Νιώθεις «πεσμένη» ψυχολογικά ή μήπως αγχωμένη; Μια κάπως έντονη προπόνηση με βάρη για 30΄ μπορεί να σε βοηθήσει. Η προπόνηση με βάρη διεγείρει διάφορες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, όπως οι ενδορφίνες, που έχουν την ιδιότητα να προκαλούν ευχαρίστηση και χαλάρωση. Εάν μάλιστα γυμνάζεσαι τακτικά, τότε θα βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, κάτι που θα βοηθήσει να αισθάνεσαι καλύτερα με την εμφάνισή σου και θα ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου.