Μην τους σέρνεις... απ’ τη μύτη!

17.05.2016
Μην αφήνεις τον ιδρώτα να καθορίζει τη ζωή σου! Τα νέα αποσμητικά υπόσχονται να διατηρήσουν εσένα στεγνή, άνετη και ξέγνοιαστη και τις δυσάρεστες μυρωδιές μίλια μακριά!

Ο ήλιος, η ζέστη και τα λιγοστά καλοκαιρινά ρούχα αποκαλύπτουν λεπτομέρειες που σε άλλη περίπτωση θα έμεναν καλά κρυμμένες! Και όχι, δεν εννοούμε μόνο κάποιες σωματικές ατέλειες αλλά και το πρόβλημα της εφίδρωσης που για κάποιες είναι ιδιαίτερα έντονο, φέρνοντάς τες σε δύσκολη θέση, εκμηδενίζοντας την αυτοπεποίθησή τους και κάνοντάς τες να αναρωτιούνται: «Μα γιατί ιδρώνω;».

Ο ιδρώτας είναι σημαντικός

Η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και επιτελεί δύο σκοπούς: Ο ένας είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα και ο άλλος η αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό μας. Αν και οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι διάσπαρτοι σε όλο μας το σώμα, εντούτοις έχουμε αυξημένο αριθμό στην περιοχή της μασχάλης, γι’ αυτό και εκεί ιδρώνουμε περισσότερο. Σε γενικές γραμμές ένας ενήλικος άνθρωπος εκκρίνει από τους ιδρωτοποιούς αδένες του σώματός του περίπου 500 γραμμάρια ιδρώτα την ημέρα.

Μα, τι μου συμβαίνει;

Η σύσταση του ιδρώτα αποτελείται κυρίως από νερό, ουρία και μεταλλικά άλατα. Ο ιδρώτας αρχικά είναι άοσμος, αλλά αν παραμείνει πολλές ώρες στο δέρμα μας, και κυρίως σε σημεία όπως οι μασχάλες, που το περιβάλλον είναι ζεστό και υγρό και ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων, αρχίζει να μυρίζει έντονα, δυσάρεστα και επίμονα. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάλι, ο ιδρώτας έχει εξαρχής δυσάρεστη μυρωδιά. Αυτό μπορεί να οφείλεται:

  • Σε λόγους καθαριότητας: τα ρούχα μας πρέπει να είναι πάντα καθαρά και να κάνουμε ντους καθημερινά, ιδίως το καλοκαίρι.
  • Στην άσχημη ψυχολογική μας κατάσταση: θυμήσου τον κρύο ιδρώτα που μας λούζει όταν φοβόμαστε ή πόσο περισσότερο ιδρώνουμε όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση έντονου στρες.
  • Στην κατανάλωση τροφών με έντονη γεύση: όπως π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι, μπαχαρικά, καφές, αλκοόλ, κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα, παστουρμάς κ.ά.
  • Στη λήψη κάποιων φαρμάκων ή εξαιτίας διαφόρων παθήσεων.

Φρέσκια και δροσερή όλη μέρα

Η παλιά ελληνική παροιμία «Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά» θα πρέπει να γίνει δεύτερη φύση μας, καθότι το πρώτο και βασικό μέτρο που θα πρέπει να λάβουμε για να αποφύγουμε την κακοσμία του ιδρώτα είναι η σχολαστική καθαριότητα του σώματος και των ρούχων που φοράμε. Το σαπούνι και το νερό είναι αυτά που μας απαλλάσσουν από βακτηρίδια και δυσάρεστες μυρωδιές, μας χαρίζουν αίσθηση φρεσκάδας και αυτοπεποίθησης.

Ποιο αποσμητικό να διαλέξω;

Τα αποσμητικά που κυκλοφορούν στην αγορά διατίθενται σε spray ή roll-on. Και χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Στα deodorants, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη της κακοσμίας εξουδετερώνοντας τα βακτηρίδια και αφήνοντας μια υπέροχη αίσθηση καθαριότητας που διαρκεί για πολλές ώρες.
  • Στα antiperspirants, τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων.

Όποιο είδος αποσμητικού και αν χρησιμοποιήσεις, να θυμάσαι ότι η επιδερμίδα στην περιοχή της μασχάλης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και ευάλωτη, λόγω της αποτρίχωσης, και γι’ αυτό συστήνεται η σχολαστική υγιεινή καθώς και η ενυδάτωσή της.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 150

Update: Μάιος 2016.