Ποιά εσώρουχα σου στερούν τη γονιμότητα; Τι να προσέξεις

17.05.2016
Μέχρι σήμερα θεωρούσες τα βαμβακερά εσώρουχα ως τα ιδανικά. Συνθετικά και στρινγκ έχουν ενοχοποιηθεί με πρόκληση γυναικολογικών προβλημάτων και μέχρι σήμερα οι ειδικοί συνέστηναν άνετα βαμβακερά σώρουχα για καθημερινή χρήση. Έλα όμως που έρχεται νέα μελέτη να κατρρίψει το μύθο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα βαμβακερά εσώρουχά σου ίσως και να ευθύνονται για την υπογονιμότητα.

Τα βαμβακερά απειλούν τη γονιμότητα; Πώς και γιατί

Ένοχη γι΄αυτό είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κλωστοϋφαντουργία για την επεξεργασία του βαμβακιού. Πρόκειται για την αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη (ΝΡΕ) μια κατηγορία συστατικών που βρίσκονται σε πολλά χημικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στα βαμβακερά και στα μεταξένια ρούχα.Η ουσία συναντάται και στα απορρυπαντικά και τις βαφές υφασμάτων που χρησιμοποιούνται στα κλωστοϋφαντουργία.

Οι ειδικοί κρούουν κινδύνου: Διαταραχές ορμονών & καρκίνος

Σύμφωνα με την έρευνα η παρουσία της ουσίας μπορεί όχι μόνο να μειώσει τη γονιμότητα αλλά και να διαταράξει την ομαλή κύηση, επιδρώντας στον πλακούντα και επιφέροντας διάφορες επιπλοκές, ακόμη και αποβολή.

Στην ουσία πρόκειται για ενδοκρινικό διαταράκτη, ουσία δηλαδή που μιμείται ή μεταβάλλει τη δράση των ορμονών του οργανισμού (άρα διαταρράσει τον κύκλο έμμηνου ρήσεως μιας γυναίκας και το σύνολο του αναπαραγωγικού της συστήματος) και η οποία μπορεί να περάσει και στην τροφική αλυσίδα! Και τα προβλήματα δε σταματούν μόνο στη γονιμότητα καθώς η ουσία περνά στο μητρικό γάλα ενώ έχει επίσης συνδεθεί και με καρκίνο του μαστού.

Παρόλαυτά οι περισσότερες εταιρείες - με εξαίρεση κάποιες μεγάλες εταιρείες που δεσμεύτηκαν ν΄αποσύρουν την ουσία από την παραγωγή κι επεξεργασία των προϊόντων ρουχισμού - συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη.

Συνθετικά ή βαμβακερά; Τι να επιλέξεις;

Η αλήθεια είναι πως τα συνθετικά είναι αποδεδειγμένα ανθυγιεινά και προκαλούν γυναικολογικά προβλήματα ευνοόντας την ανάπτυξη βακτηρίων. Τα συνθετικά ανεβάζουν την θερμοκρασία κι εγκλωβίζουν την υγρασία, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων. Από την άλλη, τα στρινγκ ή τάγκα λόγω της μικρής τους επιφάνειας δεν παρέχουν την απαραίτητη «κάλυψη»στα γεννητικά όργανα με αποτέλεσμα αυτά να έρχονται σε επαφή με τα ρούχα και με την συνεχή τριβή ερεθίζουν τα γεννητικά όργανα και το περίνεο (περιοχή μεταξύ πρωκτού και κόλπου) ευνοώντας την κολπίτιδα.

Τα καταλληλότερα εσώρουχα για καθημερινή χρήση θεωρούνται τα άνετα και βαμβακερά εσώρουχα, αρκεί βέβαια να είναι από κάποια έμπιστη εταιρεία που να ακολουθεί πιστά τα πρότυπα παραγωγής και ν΄αποφεύγει τη χρήση επικίνδυνων ουσιών.