Πώς θα αυξήσεις τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος

18.05.2016
Ρίξε μια ματιά στο πλάνο δράσης που σου προτείνουμε με τη βοήθεια του επίκουρου καθηγητή γυναικολογίας, κ. Μάριου Καλογερόπουλου, M.D.

Κάνε πρώτα το τεστ Πόσο γόνιμη είσαι;, δες τα αποτελέσματα και διάβασε πώς θα αυξήσεις τις πιθανότητες να αποκτήσεις το μωρό που τόσο πολύ θέλεις.

Αύξησε τη γονιμότητά σου

Φάε σωστά αν γυμνάζεσαι

Η τακτική άσκηση είναι σίγουρα μια πολύ υγιεινή συνήθεια, αλλά, όπως λέει ο κ. Καλογερόπουλος «όταν μια γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, είναι βασικό να ρυθμίζει τη διατροφή της ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της άσκησης και την ενέργεια που απαιτεί». Αν η περίοδός σου είναι φυσιολογική, δεν χρειάζεται να σταματήσεις να γυμνάζεσαι.

Πρόσεξε το βάρος σου

Ο ιδανικός δείκτης μάζας σώματος κυμαίνεται μεταξύ 20 και 26. «Μια γυναίκα που βρίσκεται έξω από αυτό το εύρος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την τακτικότητα των κύκλων της και να αλλάξει τις φυσιολογικές ορμονικές εκκρίσεις του σώματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο σχηματισμό των ωαρίων», τονίζει ο κ. Καλογερόπουλος.

Σταμάτησε το κάπνισμα

Αν καπνίζεις η ποιότητα των ωαρίων σου θα αρχίσει να φθίνει σε μικρότερη ηλικία. Βάλε λοιπόν τα δυνατά σου για να απαλλαγείς από την κακή συνήθεια πριν αρχίσεις τις προσπάθειες να μείνεις έγκυος και μην ξεχνάς ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται. Και επειδή το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης επιβλαβές για τη μέλλουσα μαμά και το μωρό της, καλύτερα να αποφεύγεις τους κλειστούς χώρους με πολλούς καπνιστές.

Αλκοόλ και καφεΐνη με μέτρο

Δεν χρειάζεται να βγάλεις τελείως από τη ζωή σου το αγαπημένο σου κρασί που σε χαλαρώνει στις φιλικές συναθροίσεις. «Δεν είναι επικίνδυνο να πίνεις μια μικρή ποσότητα αλκοόλ (μέχρι τρία ποτά την εβδομάδα), το διάστημα που προσπαθείς να μείνεις έγκυος. Από τη στιγμή που θα συλλάβεις όμως, πρέπει να το σταματήσεις εντελώς», συμβουλεύει ο κ. Καλογερόπουλος. Αν πάλι σου αρέσει ο καφές, επίτρεψε στον εαυτό σου ένα ή δυο φλιτζάνια την ημέρα.

Κάνε το σπέρμα να νιώθει άνετα

Σκέψου τον κόλπο σαν μια φωλιά για το σπέρμα, το μέρος απ’ όπου τα σπερματοζωάρια αρχίζουν το ταξίδι τους μέχρι το ωάριο. Η χρήση λιπαντικών κατά τη διάρκεια του σεξ και οι ενδοκολπικές πλύσεις αλλάζουν το pH του κόλπου, αλλοιώνουν την ποιότητα της τραχηλικής βλέννας και μπορεί να σκοτώσουν τα σπερματοζωάρια. Ο κόλπος είναι ένα όργανο που αυτοκαθαρίζεται, γι΄ αυτό οι ενδοκολπικές πλύσεις είναι περιττές.

Πάρε μια πολυβιταμίνη

Ακόμα και αν η διατροφή σου είναι υγιεινή είναι δύσκολο να παίρνεις καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες φολικού οξέος και βιταμινών που χρειάζεσαι. Μια πολυβιταμίνη δεν θα σε κάνει πιο γόνιμη, αλλά θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου και θα σε βοηθήσει να προλάβεις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αναζήτησε ένα συμπλήρωμα που περιέχει το 100% της ημερήσιας δόσης των περισσότερων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, συμπεριλαμβανομένων 400 μικρογραμμαρίων φολικού οξέος και απόφυγε όσα περιέχουν περισσότερες από 5000 μονάδες βιταμίνης Α, γιατί οι μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης έχουν ενοχοποιηθεί για τερατογενέσεις.

Τι πρέπει να πεις στο γιατρό σου

Μηνιαίος κύκλος

Αν η περίοδός σου δεν είναι σταθερή, θα είναι δύσκολο να υπολογίσεις τις γόνιμες μέρες σου. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες των οποίων οι κύκλοι παρουσιάζουν απόκλιση μεγαλύτερη από 10 μέρες, έχουν μικρότερη πιθανότητα να συλλάβουν. Επιπλέον, αν ο κύκλος σου είναι μικρότερος από 24 ή μεγαλύτερος από 35 μέρες, μπορεί να μην έχεις καθόλου ωορρηξία. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεσαι: οι περισσότερες αιτίες που εμποδίζουν την ωορρηξία, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες και ο υποθυρεοειδισμός, αντιμετωπίζονται.

Περίοδοι με μεγάλη ροή αίματος και έντονο πόνο

Οι έντονοι πόνοι της περιόδου και η υπερβολική ποσότητα αίματος μπορεί να είναι σημάδια ενδομητρίωσης ή ινομυωμάτων. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι παθήσεις δεν σχετίζονται πάντα με τη γονιμότητα, συνήθως δυσκολεύουν τη σύλληψη. Το καλό είναι ότι αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με την κατάλληλη θεραπεία που θα συστήσει ο γιατρός, ανάλογα με την περίπτωση.

Ανησυχίες για την ηλικία

Το να κάνει παιδί μια γυναίκα πάνω από τα 35 είναι στις μέρες μας κάτι συνηθισμένο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο δυσκολεύουν οι πιθανότητες να κάνεις μωρό. Με μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να μάθεις αν οι ωοθήκες σου λειτουργούν όσο καλά πρέπει, μετρώντας τα επίπεδα της ορμόνης FSH. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, ο γιατρός μπορεί να σου συστήσει μια θεραπεία υπογονιμότητας. Αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά όσο νωρίτερα γνωρίζεις το πρόβλημα, τόσο περισσότερο χρόνο και αναστάτωση θα γλιτώσεις.

Έχεις κακή διάθεση;

Όλοι μας έχουμε τις κακές στιγμές μας, αλλά αν οι κακές μέρες σου είναι περισσότερες από τις καλές, ίσως υποφέρεις από κατάθλιψη. Μοιράσου το πώς νιώθεις με το γιατρό σου και θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Όσο γρηγορότερα δράσεις τόσο το καλύτερο. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν στο παρελθόν κατάθλιψη την οποία δεν θεράπευσαν, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπογόνιμες. Και αυτό έχει μια εξελικτική λογική: αν μια γυναίκα έχει κατάθλιψη ίσως να μην είναι ικανή να φροντίσει ούτε τον εαυτό της, πόσο μάλλον μια νέα ζωή.

Φάρμακα που παίρνεις

Μπορεί να πρέπει να είσαι προσεκτική με τα φάρμακα που παίρνεις όταν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, αλλά είναι λάθος να σταματήσεις τις θεραπείες που κάνεις χωρίς να ρωτήσεις το γιατρό σου. Κάποια φάρμακα όπως αυτά που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις (π.χ. παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα ή άσθμα) είναι σημαντικά για την υγεία σου και για την υγεία του μωρού. Μίλησε με το γιατρό σου για όλα τα φάρμακα που παίρνεις τακτικά ή περιστασιακά, ακόμα και για τα αναλγητικά, πριν προσπαθήσεις να κάνεις μωρό.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Κάθε φορά που διαπιστώνεις μια αλλαγή στη συνηθισμένη ροή των κολπικών υγρών που συνοδεύεται από πόνο και ενοχλήσεις, επισκέψου το γυναικολόγο σου. Μπορεί να έχεις ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. «Ακόμα και αν δεν έχεις ανησυχητικά συμπτώματα και αν είσαι σε μια αμφιπλεύρως μονογαμική σχέση, καλό είναι να κάνεις μια μικροβιολογική εξέταση κολπικών υγρών πριν αρχίσεις την προσπάθεια να συλλάβεις», επισημαίνει ο κ. Καλογερόπουλος. Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, είναι ύπουλα γιατί ενδεχομένως να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά αν δεν θεραπευτούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και στειρότητα.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 78

Update: Μάιος 2016.