Η ιδανική στάση ύπνου για κάθε πρόβλημα

31.05.2016
Έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας που πολλές φορές σας αναγκάζει να χάνεις τον ύπνο σου;

Δες τι συμβουλεύει ο Christopher Winter, ιατρικός διευθυντής του κέντρου ύπνου του νοσοκομείου Martha Jefferson στο Charlotteville της Βιρτζίνια για τη σωστή στάση ύπνου, ανάλογα με το πρόβλημα που σε ταλαιπωρεί.

Αν έχεις πόνους στον αυχένα

Ξαπλώνεις ανάσκελα με ένα όχι πολύ ψηλό μαξιλάρι, το οποίο πρέπει να ακολουθεί τη φυσιολογική καμπύλη του αυχένα. Επίσης το ύψος του μαξιλαριού είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν κοιμάσαι σε πλάγια θέση.

Aν πονάς στoν ώμο

Κοιμήσου ανάσκελα ή στο πλάι από την πλευρά του άλλου ώμου, αγκαλιάζοντας ένα μεγάλο μαξιλάρι για να ακουμπάς το χέρι του ώμου που πονάει. Εάν οι ενοχλήσεις στον ώμο συνεχίζονται μέσα στην ημέρα, μπορεί να υπάρχει κάποια πάθηση του αυχένα, του ώμου ή των χεριών, οπότε θα χρειαστεί διερεύνηση από ειδικό.

Αν έχεις πρόβλημα με τα οξέα του στομάχου

Η καλύτερη στάση είναι να ξαπλώνεις από την αριστερή πλευρά του σώματός σου, καθώς έτσι ασκείται μικρότερη πίεση στον οισοφαγικό σφιγκτήρα (ο οποίος, όταν πιέζεται, τα γαστρικά υγρά παλινδρομούν στον οισοφάγο, προκαλώντας τη λεγόμενη καούρα). Επίσης εάν πάσχεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (δηλαδή υποφέρεις από καούρες συστηματικά), ανασήκωσε το κεφάλι λίγο ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα χρησιμοποιώντας ένα χοντρό μαξιλάρι. Εναλλακτικά μπορείς να δώσεις μικρή κλίση σε ολόκληρο το κρεβάτι, τοποθετώντας τακάκια κάτω από τα πίσω πόδια του κρεβατιού (αυτά που βρίσκονται στην πλευρά του κεφαλιού). Αυτές οι λύσεις αποτρέπουν τα γαστρικά υγρά να ανέβουν στον οισοφάγο.

Αν έχεις μπούκωμα στη μύτη

Απόφυγε να κοιμάσαι ανάσκελα, γιατί έτσι μπορεί να ανοίξεις ασυναίσθητα το στόμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, να ξεραθεί η βλέννα στο εσωτερικό της μύτης και να επιδεινωθεί το πρόβλημα. Για να διευκολύνεις λοιπόν την αναπνοή σου κατά τη διάρκεια του ύπνου, το καλύτερο είναι να ξαπλώνεις στο πλάι, τοποθετώντας ένα επιπλέον μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι.

Αν πονάς στο γόνατο

Μια καλή στάση ύπνου είναι να κοιμάσαι στο πλάι με το γόνατο ελαφρώς λυγισμένο. Η συγκεκριμένη στάση προσφέρει ανακούφιση σε αρκετές παθήσεις του γονάτου, γιατί μειώνει την πίεση στον αρθρικό χώρο του. Μπορείς επίσης να κοιμηθείς ανάσκελα, με ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από το γόνατο να το ανασηκώνει ελαφρώς.

Αν έχεις πόνους περιόδου

Η καλύτερη στάση ύπνου για όσο κρατά το πρόβλημα είναι να κοιμάσαι ανάσκελα, αποφεύγοντας να μαζεύεσαι σαν μπάλα στο κρεβάτι. Αν κοιμηθείς στο πλάι, η βαρύτητα θα προκαλέσει τραβήγματα στο υπερευαίσθητο εκείνες τις ημέρες στήθος και θα εντείνει τον πόνο. Αν ξαπλώσεις μπρούμυτα, θα πιεστεί η μήτρα και θα επιδεινωθούν οι κράμπες, το φούσκωμα κ.λπ. Ίσως χρειαστεί να τοποθετήσεις και ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα, ώστε το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης να μην κυρτώνει υπερβολικά επιτείνοντας τον πόνο.

Αν ροχαλίζεις...

Προσπάθησε να κοιμάσαι στο πλάι. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη ροή οξυγόνου και κατά συνέπεια αποφεύγεις την άπνοια και το ροχαλητό. Αντίθετα, όταν ξαπλώνεις ανάσκελα, η πιθανότητα ροχαλητού είναι μεγαλύτερη. Ύψωσε επίσης το άνω μέρος του κρεβατιού σου, εκεί που βάζεις το κεφάλι σου, κατά 12 εκατοστά: Η ανύψωση αυτή θα διευκολύνει τη ροή του αέρα μέσω των αναπνευστικών οδών της μύτης και του λάρυγγα!


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 165

Update: Μάιος 2016.