Δύσκολες μέρες; Κάνε τες εύκολες!

01.06.2016
Καταπολέμησε το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο με κάθε «όπλο»!

Διατροφή

Λίγα λίπη, πολλά λαχανικά, δημητριακά και όσπρια

Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια πότε ξεκινάει η προεμμηνορροϊκή φάση, δεν είναι πάντα εφικτό να αποφευχθούν οι υπερβολές στη διατροφή. Ωστόσο, καλό είναι να καταναλώνεις μπανάνες, λαχανικά σκούρου πράσινου χρώματος, οστρακοειδή και αποξηραμένα φρούτα, που είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Επίσης, πες «ναι» στα ζυμαρικά, το ρύζι και τις πρωτεΐνες που περιέχουν τα όσπρια, τα αβγά και τα ψάρια.

Αθλητισμός

Κολύμπι, τρέξιμο και γιόγκα

Η σωματική άσκηση είναι σημαντική για να εκτονώσεις την ψυχοσωματική σου ένταση, ανακτώντας τον αυτοέλεγχο και την ηρεμία σου. Τα πιο ενδεδειγμένα σπορ είναι αυτά που ευνοούν τη χαλάρωση, όπως το κολύμπι και η γιόγκα. Βοηθούν επίσης το τρέξιμο στο ύπαιθρο αλλά και σε διάδρομο γυμναστικής, καθώς προκαλούν έκκριση ενδορφίνων, των νευροδιαβιβαστών της ευεξίας.

Συμπληρώματα διατροφής

Μεταλλικά στοιχεία και φυτοθεραπεία

Πέρα από την πρόσληψη μαγνησίου, επίσης θα σε βοηθήσει το ασβέστιο (1-2 γρ. την ημέρα, από τη 12η μέρα του κύκλου), το οποίο συμβάλλει στην αντιμετώπιση τόσο του εκνευρισμού, του άγχους και της κακής διάθεσης όσο και των κραμπών και του πονοκέφαλου. Επίσης η λυγαριά (Vitex agnus castus) είναι ένα φυτό που ρυθμίζει την ορμονική λειτουργία, μετριάζοντας τις μεταπτώσεις της διάθεσης και αμβλύνοντας την κατακράτηση υγρών και την αίσθηση «βάρους» στο στήθος.

Ψυχοθεραπεία

Σε τρεις μήνες τα συμπτώματα περιορίζονται

Ακόμα και σε αυτό το πεδίο, υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν με ποιον τρόπο η σύντομη ψυχοθεραπεία, διάρκειας τριών μηνών, μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα. Η ασθενής μαθαίνει να αντιμετωπίζει καλύτερα το στρες και να το ελέγχει με τεχνικές χαλάρωσης. Ενδεχομένως γύρω στις δέκα συνεδρίες είναι αρκετές, περίπου μία κάθε δεκαπέντε μέρες.

ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Έχει αποδειχτεί ότι το να κρατάς ένα «ημερολόγιο του κύκλου σου», σημειώνοντας τις σωματικές ενοχλήσεις και τις συναισθηματικές μεταβολές σου, αμβλύνει κατά 25% τα συμπτώματα του συνδρόμου. Αυτή η καθημερινή συνήθεια θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς ποιες πλευρές της συμπεριφοράς σου επηρεάζονται, είτε αρνητικά είτε θετικά. Ένα απλό ημερολόγιο, με λίγο χώρο πλάι σε κάθε ημέρα της εβδομάδας για να καταγράφεις όποιο σύμπτωμα παρατηρείς, θα σε εξυπηρετήσει απόλυτα. Μπορείς να κρατάς σημειώσεις σχετικά με τα συναισθήματά σου (χαρά, λύπη, νευρικότητα…), την ερωτική σου διάθεση (έντονη, μέτρια, μειωμένη), τη ροή του αίματος, και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία θα μπορούσαν να σου φανούν χρήσιμα.

Δες στην επόμενη σελίδα το ημερολόγιο του κύκλου!

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

Από την πρώτη μέρα (που υποδέχεσαι «τους Ρώσους») μέχρι την εικοστή όγδοη: πώς να αντιμετωπίσεις ή και να αξιοποιήσεις τις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα σου.

  • Επιτέλους! Η διάθεσή σου δεν αλλάζει πλέον κάθε πέντε λεπτά και καταφέρνεις να μην κλαις όταν βλέπεις ταινίες τύπου… Pretty Woman. Η άφιξη της εμμηνόρροιας σημαίνει την επίσημη λήξη του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να ανεβαίνουν.
  • Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη εμπνέουν μία θετική διάθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη 13η μέρα.
  • Το πιο δραστήριο εγκεφαλικό τμήμα είναι το δεξί, αυτό που σχετίζεται με τη δημιουργικότητα (μέχρι την 6η μέρα, οπότε η λογική παίρνει το πάνω χέρι). Η φαντασία είναι στα καλύτερά της. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τολμήσεις κάτι τολμηρό πχ. να δοκιμάσεις ένα ασυνήθιστο χρώμα στα μαλλιά σου.
  • Νιώθεις σέξι… ώρα για επίθεση.
  • Αντίο έμμηνο ρύση! Οι ορμόνες ανεβαίνουν, το ίδιο και η διάθεσή σου. Νιώθεις αισιόδοξη, σίγουρη για τον εαυτό σου και γεμάτη ενέργεια. Η λίμπιντο ανεβαίνει στα ύψη, εκμεταλλεύσου το!
  • Μελό ταινίες; Άφησέ τις για το πρώτο δεκαπενθήμερο του κύκλου.
  • Η λογική κυριαρχεί στα συναισθήματα και οι πνευματικές σου ικανότητες παίρνουν τα πάνω τους. Αν θέλεις να κάνεις μαστογραφία, προγραμμάτισέ την μεταξύ της 5ης και της 12ης μέρας, όταν θα είναι πιο εύκολο για τον γιατρό να κάνει τη διάγνωση.
  • Η τεστοστερόνη σού προτρέπει να δοκιμάσεις καινούριες γεύσεις, όπως σπρινγκ ρολς και κοτόπουλο με κάρι. Αν όμως είσαι σε δίαιτα, μην ενδώσεις. Κι ακόμη σύμφωνα με αρκετές έρευνες, η 8η ημέρα είναι αυτή κατά την οποία τα ζευγάρια, παντρεμένα και μη, έρχονται συχνότερα σε σεξουαλική επαφή.
  • 10η Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη σου ενισχύουν την αίσθησή σου ότι μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Και πραγματικά, έχεις όλους τους τομείς της ζωής σου υπό έλεγχο: την καριέρα, τα συναισθηματικά, τα οικονομικά σου. Τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει. Είναι η ιδανική μέρα για να ζητήσεις από το αφεντικό αύξηση!

Από την 16η ως την 28η μέρα τρως 12% περισσότερο από όσο το πρώτο δεκαπενθήμερο του κύκλου.

  • 14η Χτύπησες το γόνατό σου; Ούτε που θα το καταλάβεις. Τα οιστρογόνα είναι στο ζενίθ τους και παράγουν ενδορφίνες που λειτουργούν σαν φυσικά «αναισθητικά»! Είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνεις αποτρίχωση ή να επισκεφθείς… τον οδοντίατρο.

Από τη 12η έως τη 14η μέρα, οι φερομόνες σας ελκύουν τους άντρες όπως το μέλι τις μέλισσες. Προσοχή όμως, αν δεν θέλεις να αποκτήσετε παιδί, όχι στο σεξ χωρίς προστασία, καθώς αυτά τα εικοσιτετράωρα είναι τα πιο γόνιμα.

  • 16η Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης πέφτουν, συμπαρασύροντας την ενέργεια και την αισιοδοξία σου. Η άνοδος της προγεστερόνης φέρνει στιγμές θλίψης. Έχεις όρεξη για γλυκά, τηγανητές πατάτες και σοκολάτα. Προτίμησε όμως τις φυτικές ίνες, που είναι ωφέλιμες για τη λειτουργία του εντέρου.
  • 20η Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη σταδιακά ανεβαίνουν, αλλά η προγεστερόνη «κόβει» την ορμή τους. Η ερωτική επιθυμία μειώνεται. Τουλάχιστον όμως νιώθεις δημιουργική και στη δουλειά σου, έχεις έμπνευση. Ωστόσο, η διάθεσή σου είναι… έτσι κι έτσι.

Αν είσαι ευαίσθητη στις μεταβολές της προγεστερόνης, αισθάνεσαι κόπωση και πλήξη

  • 23η Υποδέξου το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: μέχρι την 28η μέρα θα ανεχτείς την πτώση όλων των ορμονών. Κλαις με το παραμικρό, ενώ η ευαισθησία σου στον πόνο αυξάνεται. Απόφυγε τον καφέ και οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, προτίμησε τους φρουτοχυμούς και, στην τηλεόραση, τις κωμωδίες και τα τηλεπαιχνίδια.
  • 27η Καταναλώνεις γλυκά για να ανακουφίσεις τη μελαγχολία σου. Σε μία στιγμή, η διάθεσή σου έχει αλλάξει και ξεσπάς σε γέλια. Αμέσως μετά, νιώθεις πάλι χάλια. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η νοραδρεναλίνη σε κάνει ευέξαπτη. Η πτώση των ορμονών μπορεί να σου προκαλέσει έντονες κεφαλαλγίες.
  • 28η Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι στα χαμηλότερά τους επίπεδα. Είσαι αφηρημένη και δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις για τα πιο απλά πράγματα (όπως τι να φορέσεις). Τουλάχιστον έχεις πιο έντονη επιθυμία για σεξ… ή καταναλωτική μανία.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΩΓΩ ΚΑΡΚΑΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 78

Update: Ιούνιος 2016.