Μυστικά για σούπερ χαμόγελο

02.06.2016
Επτά είναι οι κινήσεις που πρέπει να έχεις υπόψη σου κάθε φορά που φροντίζεις τα δόντια σου! Ενημερώσου και κατάκτησε με το χαμόγελό σου!

Πρόλαβε την ευαισθησία!

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πόνο στα δόντια και μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ταλαιπωρούνται από οδοντική ευαισθησία σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως στο κρύο, το ζεστό, το ξινό, το γλυκό κ.α. Ο πόνος των ευαίσθητων δοντιών οφείλεται στη μείωση της οδοντίνης, η οποία βρίσκεται κάτω από την αδαμαντίνη και περιβάλλει προστατευτικά τον πολφό του δοντιού. Όταν για οποιονδήποτε λόγο χαθεί αυτό το προστατευτικό στρώμα, τα δόντια αποκτούν ευαισθησία. Για να την προλάβεις λοιπόν ή και να την αντιμετωπίσεις, πέρα από τη σωστή υγιεινή καλό είναι να αποφεύγεις τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας με την κατανάλωση πολύ ζεστών ή πολύ κρύων φαγητών ή ροφημάτων. Επίσης χρησιμοποίησε μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς να ασκείς υπερβολική δύναμη κατά το βούρτσισμα και οδοντόκρεμα ειδική για τα ευαίσθητα δόντια.

Προσοχή στο σμάλτο!

Ορισμένες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά περιέχουν φυσικά οξέα που μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση του σμάλτου. Και εδώ η πρόληψη παίζει μεγάλο ρόλο. Όταν καταναλώνεις τροφές που περιέχουν οξέα (π.χ. χυμούς φρούτων, κρασί, dressings για σαλάτες με ξίδι, αναψυκτικά), μην βουρτσίζεις αμέσως τα δόντια σου, αλλά περιμένεις να περάσει τουλάχιστον μία ώρα. Να χρησιμοποιείς επίσης φθοριούχα προϊόντα στοματικής υγιεινής και οδοντόκρεμες που περιέχουν ειδικά συστατικά για την επανόρθωση των δοντιών και μπορούν να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση και την προστασία του σμάλτου.

Διατήρησε δροσερή την αναπνοή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των δυσάρεστων οσμών του στόματος προέρχεται από τα βακτήρια, τα οποία συσσωρεύονται στη στοματική κοιλότητα και αλληλεπιδρούν μεταξύ άλλων και με υπολείμματα τροφών, δημιουργώντας θειικές ενώσεις. Για να διατηρείς λοιπόν δροσερή την αναπνοή σου όλο το 24ωρο, η λύση είναι να βουρτσίζεις τα δόντια αλλά και τη γλώσσα σου τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας οπωσδήποτε οδοντικό νήμα αλλά και μεσοδόντια βουρτσάκια. Φρόντισε το βούρτσισμα να διαρκεί 3 έως 4 λεπτά και αλλάζεις τη βούρτσα σου κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες.

Φρόντισε την υγεία των ούλων σου

Η καλή στοματική υγιεινή δεν εξασφαλίζει μόνο γερά δόντια αλλά και ούλα χωρίς προβλήματα. Τα οφέλη λοιπόν από το καθημερινό βούρτσισμα και τον καθαρισμό των δοντιών με νήμα (πρωί - βράδυ) δεν είναι μόνο το λαμπερό χαμόγελο και η δροσερή αναπνοή. Σήμερα είναι γνωστό ότι η υγεία των δοντιών και των ούλων επηρεάζει τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού.

Χαμογέλασε εν λευκώ!

Υπάρχουν κάποιες τροφές και ροφήματα, όπως τα φρούτα με έντονο χρώμα και οι χυμοί τους, το κόκκινο κρασί και το τσάι, που χρωματίζουν τα δόντια. Μια λύση είναι να πίνεις τους χυμούς και τον καφέ (κρύο) με καλαμάκι ή να ξεπλένεις το στόμα με νερό μετά την κατανάλωσή τους και ακόμα καλύτερα να τα βουρτσίζεις πριν προλάβουν να αφήσουν λεκέδες.

Προλάβεις την τερηδόνα

Υπεύθυνη τόσο για την τερηδόνα (όσο και για την ουλίτιδα) είναι μια αόρατη λεπτή μεμβράνη που κολλάει πάνω στα δόντια, η οδοντική μικροβιακή πλάκα όπως ονομάζεται, η οποία απομακρύνεται μόνο με το βούρτσισμα των δοντιών. Όταν τα δόντια δεν βουρτσίζονται, η πλάκα αυτή γίνεται όλο και πιο πυκνή, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στα δόντια όλο και περισσότερα μικρόβια. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη κάνει τα μικρόβια αυτά να παράγουν κολλώδεις ουσίες που αυξάνουν όγκο της πλάκας, καθώς και οξέα που προκαλούν τερηδόνα. Πρόλαβέ τη λοιπόν ακολουθώντας τους κανόνες της στοματικής υγιεινής, την αποφυγή ζαχαρούχων τροφών, καθώς και την προγραμματισμένη επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Μην αμελείς την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Να επισκέπτεσαι τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο για τον καθαρισμό των δοντιών και την αντιμετώπιση τυχόν φλεγμονής των ούλων, τερηδόνας κ.ά.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 151

Update: Ιούνιος 2016.