Μάθετε για τα Πρώτα Συμπτώματα της Εγκυμοσύνης

11.07.2016
Γνωρίστε ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται σε μία πιθανή εγκυμοσύνη.

Αναρωτιέσαι αν έχεις μείνει έγκυος; Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να το μάθεις με βεβαιότητα είναι το τεστ εγκυμοσύνης, ωστόσο, υπάρχουν μερικά συμπτώματα πριν την καθυστέρηση περιόδου που μπορεί να υποδεικνύουν σύλληψη!

Αναζητούμε τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Δεν είναι μόνο η καθυστέρηση της περιόδου το πρώτο σημάδι εγκυμοσύνης. Υπάρχουν κι άλλα που δείχνουν από νωρίς πως ίσως έχεις μείνει έγκυος. Με το που γίνει η σύλληψη θα χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα. Κατά το διάστημα αυτό τα επίπεδα ορμονών αρχίζουν σταδιακά να μεταβάλλονται και το σώμα αντιδρά αναλόγως, με διάφορα συμπτώματα εγκυμοσύνης να εμφανίζονται. (Σημείωση: η κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική, δεν είναι απόλυτη η εμφάνιση όλων των παρακάτω συμπτωμάτων).

Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι:

Τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης

#1 Κηλίδες αίματος (spotting) & κράμπες

Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μικρές κηλίδες αίματος, - το λεγόμενο spotting - που εμφανίζονται μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες μετά τη σύλληψη. Οφείλονται στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα και μοιάζουν με αυτές που σε κάποιες γυναίκες εμφανίζονται κατά την ωορρηξία. Το αίμα αυτό συνήθως είναι αρκετά ανοιχτόχρωμο - μπορεί να περιγραφεί ως ροζ ή καφετί κι όχι βαθύ κόκκινο όπως αυτό της περιόδου- και η ελάχιστη αιμορραγία, κρατάει λίγες μόνο ημέρες. Αν, τις επόμενες ημέρες η ροή αίματος αυξηθεί το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης είναι απειροελάχιστο.

Εκτός από τις κηλίδες αίματος, από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης, είναι και η δυσφορία στην κοιλιακή χώρα, με φούσκωμα και κράμπες που οφείλονται σε συσπάσεις κι αλλαγές της μήτρας για να υποδεχτεί το έμβρυο. Τα συμπτώματα είναι βέβαια παρόμοια με αυτά του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (ΠΜΣ) κι έτσι εύκολα μπορούν να παραπλανήσουν και να μας οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα εγκυμοσύνης.

#2 Αλλαγές στους μαστούς

Από τα πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι και οι αλλαγές στους μαστούς. Μετά τη σύλληψη υπάρχει ραγδαία μεταβολή των επιπέδων των ορμονών στο σώμα κάτι που επιφέρει ευθύς αλλαγές στο στήθος από τις πρώτες εβδομάδες. Το στήθος γίνεται βαρύτερο, αποκτάει ευαισθησία και ακόμη και το άγγιγμα μπορεί να επιφέρει πόνο. Αλλά και η περιοχή γύρω από τις θηλές (θηλαία άλω) σκουραίνει ενώ είναι πιθανή και η εμφάνιση μικρών εξογκωμάτων. Να σημειώσουμε βέβαια πως και σε αυτή την περίπτωση, το σημάδι αυτό μπορεί να μας παραπλανήσει.

#3 Έντονο αίσθημα κόπωσης & υπνηλία

Από τις πρώτες ημέρες μετά τη σύλληψη, η διακύμανση των ορμονών στο σώμα οδηγεί σε έντονο αίσθημα κόπωσης και υπνηλία, λόγω της προσπάθειας του οργανισμού να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Συνήθως έχει να κάνει με τα ταχέως αυξανόμενα επίπεδα της προγεστερόνης που προκαλούν έντονη υπνηλία αλλά και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συνεπώς, η ξεκούραση κι η σωστή διατροφή είναι απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να κάνεις από τη στιγμή που θα μείνεις έγκυος.

#4 Πρωινές ναυτίες

Ζάλη, ναυτίες και πρωινή αδιαθεσία είναι από τα πιο "διάσημα" συμπτώματα πριν την περίοδο παρόλο που δεν είναι τόσο συχνά όσο νομίζουμε. Αφενός δε βιώνουν όλες οι γυναίκες τα παραπάνω κι αφετέρου η ναυτία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας κι όχι απαραίτητα το πρωί. Η ακριβής αιτία των συμπτωμάτων δεν είναι γνωστή αλλά οι ορμόνες συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό και σε αυτή την περίπτωση.

#5 Συχνοουρία & δυσκοιλιότητα

Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών μετά την εμφύτευση του εμβρύου, ειδικά της "ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης, τη λεγόμενη hCG, προκαλούν αυξημένη ανάγκη για ούρηση, ακόμη και πριν κάποια γυναίκα αντιληφθεί πως είναι έγκυος. Το σύμπτωμα είναι μεν από τα πρώτα που εμφανίζεται, δεν είναι όμως τόσο αξιόπιστο μιας και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορεί να μας οδηγούν συχνά στην τουαλέτα όπως για παράδειγμα το άγχος ή μια ουρολοίμωξη.

Το ίδιο ισχύει και με τη δυσκοιλιότητα που παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις εξαιτίας της μεταβολής των γυναικείων ορμονών και συγκεκριμένα της προγεστερόνης. Δε μπορεί όμως να θεωρηθεί ασφαλές σημάδι και να στοιχειοθετήσει εγκυμοσύνη αφού η αιτία μπορεί να αναζητηθεί και σε διατροφικούς παράγοντες.

#6 Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Κατά την ωορρηξία είναι γνωστό πως παρατηρείται μικρή άνοδος στη θερμοκρασία του σώματος μιας γυναίκας. Συνήθως η μεταβολή αυτή διαρκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ωορρηξία και να ξεκινήσει η εμμηνόρροια. Μια επίμονα αυξημένη θερμοκρασία πέραν του διαστήματος αυτού - για παραπάνω από δύο εβδομάδες μετά την ωορρηξία - μπορεί να είναι σημάδι εγκυμοσύνης.

#7 Καθυστέρηση περιόδου & ΤΕΣΤ

Από τα πιο αξιόπιστα - όχι όμως και το πιο αξιόπιστο - πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση της περιόδου, που σίγουρα αποτελεί ένδειξη, όχι όμως κι απόδειξη! Επειδή η καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να συμβεί για οποιοδήποτε άλλο λόγο όπως για παράδειγμα έντονο στρες, λήψη φαρμάκων, ίωση ή ορμονική ανισορροπία, για να βεβαιωθείς είναι απαραίτητο το ΤΕΣΤ εγκυμοσύνης.

Το αξιόπιστο σημάδι: ΤΕΣΤ εγκυμοσύνης

Τα μόνα που μπορούν να επιβεβαιώσουν την υποψία σου είναι τα τεστ εγκυμοσύνης για οικιακή χρήση - όπως αυτά του Predictor - που διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Για κάθε ανάγκη διατίθενται διαφορετικά τεστ που ανιχνεύουν γρήγορα και με αξιοπιστία πιθανή εγκυμοσύνη.

Επιθυμείς να μάθεις εάν είσαι έγκυος το συντομότερο δυνατόν; Ποιό τεστ εγκυμοσύνης είναι κατάλληλο για εσένα;

Όλα τα τεστ διαθέτουν ακρίβεια μεγαλύτερη από 99% από την ημέρα της αναμενόμενης περιόδου.

  • To Predictor Early παρέχει αποτέλεσμα έως και 6 ημέρες νωρίτερα από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης
  • Το Predictor Express παρέχει το αποτέλεσμα σε 1 μόνο λεπτό από την ημέρα της αναμενόμενης περιόδου
  • Το Predictor Early & Express συνδυάζει τα προηγούμενα (διπλή συσκευασία). Έλεγχος 6 ημέρες νωρίτερα από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης με το Predictor Early & επιβεβαίωση του αποτελέσματος σε 1 μόνο λεπτό από την ημέρα της αναμενόμενης περιόδου με το Predictor Express.
  • Το Predictor Early Digital ανιχνεύει την εγκυμοσύνη έως και 5 ημέρες νωρίτερα από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Δίνει αλάνθαστο και ψηφιακό αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό;

Για ν΄αυξήσεις τις πιθανότητες εγκυμοσύνης υπάρχει και το Τεστ ωορρηξίας!

Το τεστ ωορρηξίας Predictor Ovulation απευθύνεται σε γυναίκες που επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επίτευξης σύλληψης με φυσικό τρόπο και μπορεί να προσδιορίσει εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια τις 2 πιο γόνιμες ημέρες του κύκλου σου!


Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο www.predictor.gr