Αντισυλληπτικά: Μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδα;

03.06.2016
Είναι δυνατόν τ΄αντισσυλπτικά να προκαλέσουν κολπίτιδα;

Τα αντισυλληπτικά περιέχουν ορμόνες που ρυθμίζουν τη λειτουργία του αναπαραγωγικού σου συστήματος. Όταν η ισορροπία αυτών των ορμονών αλλάξει, αλλάζει και η χημική ισορροπία του κόλπου και αυτό μπορεί να προκαλέσει αρχικά ξηρότητα του κόλπου ή μυκητισιακή κολπίτιδα, όπως αυτή που μπορεί να προκληθεί από τη χρήση αντιβιοτικών φαρκάκων.

Πού οφείλεται;

Οφείλεται συνήθως στο μύκητα Candida Albicans, ο οποίος εκτός από τον κόλπο μπορεί να προσβάλει τη στοματική κοιλότητα και άλλες υγρές περιοχές του σώματος. Αν και υπάρχει φυσιολογικά στο γυναικείο κόλπο, χωρίς να προκαλεί κανένα πρόβλημα, όταν διαταράσσεται η ισορροπία της χλωρίδας της περιοχής (λόγω υψηλού πυρετού, λήψης αντιβιοτικών, ορμονικών μεταβολών, σακχαρώδη διαβήτη ή πτώσης του ανοσοποιητικού), πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα προκαλώντας φλεγμονή.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση παχύρρευστου λευκού εκκρίματος, που μοιάζει σαν «κομμένο» γάλα και συνοδεύεται από έντονη φαγούρα, ερεθισμό της περιοχής και κάποιες φορές αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα (υπόθετα, αλοιφές, χάπια) που χορηγεί ο γυναικολόγος. Μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας συστήνεται αποχή από το σεξ, σωστή υγιεινή του κόλπου και βαμβακερά εσώρουχα και προληπτική διατροφή με αρκετό γιαούρτι!