Μήτρα σε σχήμα καρδιάς; Τι σημαίνει

07.06.2016
Σου είπε ο γυναικολόγος πως έχεις μήτρα σε σχήμα καρδιάς κι απορείς πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Μην ανησυχείς δεν είσαι η μόνη!

Τι είναι η μήτρα σε σχήμα καρδιάς;

Η"μήτρα σε σχήμα καρδιάς" είναι μια σπάνια αλλά υπαρκτή παραλλαγή της μήτρας και συνήθως δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, ειδικά αν η γυναίκα το γνωρίζει.

Πρόκειται για ανατομική παραλλαγή που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εμβρυακής ζωής, στη φάση της οργανογένεσης και δεν έχει καμία σχέση με κληρονομικότητα ή κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Είναι ένα τυχαίο γεγονός που συνήθως έχει να κάνει με τη θέση άλλων γειτονικών οργάνων όπως για παράδειγμα τα νεφρά.

Γιατί είναι καλό να το γνωρίζεις;

Παλαιότερα, πριν τα υπερηχογραφήματα και οι σύγχρονες μέθοδοι διαγνωστικών εξετάσεων γίνουν ευρέως γνωστοί, πολλές γυναίκες με παραλλαγές της μήτρας περνούσαν τα αναπαραγωγικά τους χρόνια χωρίς καν να το γνωρίζουν και το ανακάλυπταν συμπτωματικά με αφορμή τη διενέργεια καισαρικής τομής.

Υπάρχουν μάλιστα διαφορετικοί τύπου και διαβαθμίσεις δίκερου μήτρας, από την ύπαρξη μιας απλής κοιλότητας στο επάνω μέρος (μήτρα με διάφραγμα), μέχρι και τον πλήρη διαχωρισμό του αριστερού από το δεξιού τμήματος, όπου η μήτρα είναι χωρισμένη σε δύο προς τα πάνω κι ενωμένη προς τα κάτω (δικερώς μήτρα). Η πρώτη ευθύνεται συνήθως για αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα πρόωρου τοκετού γι' αυτό είναι σημαντικό ο γυναικολόγος σου να γνωρίζει από την πρώτη στιγμή πως έχεις ιδιαίτερη μήτρα.