Γιατί το βράδυ παθαίνω κράμπες;

08.06.2016
Συμβαίνει και σε σένα; Δες τι μπορεί να φταίει και πότε χρειάζεται να απευθυνθείς σε ειδικό.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

Οι κράμπες που εμφανίζονται με έντονο μυϊκό σπασμό στα δάχτυλα του ποδιού ή στη γάμπα συνήθως οφείλονται σε κακή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και σε έλλειψη ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο) και μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο) από τον οργανισμό. Στην πλειονότητά τους είναι «αθώες», δεν υποκρύπτουν δηλαδή κάποιο πρόβλημα υγείας.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Πριν πέσεις για ύπνο, κάνε αρκετές διατάσεις στα πόδια σου, για να τονώσεις την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην εκτίθεσαι πολλές ώρες στη ζέστη και στον ήλιο και μην ξεχνάς να πίνεις αρκετό νερό, ώστε ο οργανισμός σου να έχει επάρκεια σε ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ

Εάν «επιμένουν» για μεγάλο διάστημα, ο ειδικός θα διερευνήσει τις αιτίες που τις προκαλούν κι αυτό γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να αποτελούν συμπτώματα κάποιας πάθησης (αναιμία, παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή προβλήματα στο θυρεοειδή). Στην περίπτωση που οφείλονται σε κάποιο παθολογικό πρόβλημα, για την εκδήλωσή τους μπορεί να ευθύνεται και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται τα διουρητικά χάπια, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης αλλά προκαλούν απώλεια καλίου), όπως και τα αντιόξινα.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 131

Update: Ιούνιος 2016.