Διάλεξε τα τέλεια γυαλιά ηλίου!

12.07.2016
Τα γυαλιά ηλίου δεν τα φοράμε επειδή έτσι επιτάσσει η μόδα ή το στιλ μας. Τα φοράμε επειδή είναι ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών μας, αρκεί φυσικά να τηρήσουμε όλες τις προϋποθέσεις!

Η ηλιακή ακτινοβολία δεν απειλεί μόνο την υγεία του δέρματός μας αλλά και των ματιών μας. Η κ. Μαρία Ταρασούδη, πρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ), με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης «Προστατέψτε τα μάτια σας», προειδοποίησε για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία των ματιών μας εξαιτίας της χρόνιας έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, για καρκινώματα του βλεφάρου, καταρράκτη, στεάτιο, ηλιακή ωχροπάθεια, πτερύγιο, φωτοκερατίτιδα, καθώς και για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που προσβάλλει όλο και περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο.

Πώς θα προφυλαχθούμε

Το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία των ματιών μας είναι να επενδύσουμε σε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, τα οποία να έχουν ειδικά απορροφητικά φίλτρα που να αποκλείουν σε ποσοστό 100% την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό είναι κάτι που αντίθετα με ό,τι πιστεύεται δεν είναι ανάγκη να είναι πανάκριβο. «Όλα τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται στα καταστήματα οπτικών», μας ενημερώνει η κ. Ταρασούδη, «προστατεύουν εγγυημένα από την ακτινοβολία και οι τιμές τους αρχίζουν από 30 ευρώ». Εκτός φυσικά από τα γυαλιά, κατά την παραμονή μας στον ήλιο θα πρέπει να έχουμε απαραίτητα ένα πλατύγυρο καπέλο, καθώς και ειδικό αντηλιακό για την περιοχή των ματιών.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Για την αγορά γυαλιών ηλίου θα πρέπει να απευθυνθούμε μόνο σε πιστοποιημένα οπτικά καταστήματα. Καλό είναι η απόχρωση του φακού να είναι πιο σκούρα το καλοκαίρι, να μας είναι ευχάριστη και να μην αλλοιώνει τα χρώματα. Κάνετε θαλάσσια σπορ και τα χρειάζεστε περισσότερο για χρήση κοντά στο νερό; Καλύτερα να προτιμήσετε γυαλιά με σφιχτό πλαίσιο και λαβές από καουτσούκ, που να είναι απαραιτήτως πολωτικά. Εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα όρασης, π.χ. μυωπία, πρεσβυωπία κ.ά., υπάρχει η δυνατότητα να βάλουμε ειδικά απορροφητικά φίλτρα στα γυαλιά οράσεώς μας, ενώ τώρα πια υπάρχουν και φακοί επαφής με φίλτρο προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Εάν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα αγοράς νέων γυαλιών, μπορούν να αλλαχθούν οι φακοί στο παλιό ζευγάρι και να χρησιμοποιηθούν ξανά με απόλυτη ασφάλεια. Πολύ σημαντικό είναι η σωστή εφαρμογή τους στο πρόσωπό μας. Θα πρέπει να μένουν σταθερά στη θέση τους όταν κουνάμε το κεφάλι μας, το βάρος τους να είναι ίσα κατανεμημένο στα αυτιά και στη μύτη, να είναι σφιχτά αλλά όχι στενά, και τέλος ο σκελετός να είναι κοντά στο πρόσωπο και στα φρύδια, χωρίς όμως οι βλεφαρίδες να ακουμπούν πάνω του.

Οι «μαϊμούδες» ανήκουν στη ζούγκλα

Δυστυχώς η αγορά έχει κατακλυστεί από γυαλιά ηλίου που είναι αντιγραφές πολλών μοντέρνων επώνυμων. Μπορεί το κόστος τους για την τσέπη μας να είναι μικρό, δυστυχώς όμως το κόστος για την υγεία μας είναι μεγάλο. «Τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται είτε από πλανόδιους μικροπωλητές είτε σε καταστήματα ρούχων και αξεσουάρ», εφιστά την προσοχή μας η κ. Ταρασούδη, «όχι μόνο δεν προστατεύουν τα μάτια, αλλά έχουν και σκελετούς φτιαγμένους από καρκινογόνα υλικά. Έρευνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών διαπίστωσε τη χρήση καδμίου σε σκελετούς γυαλιών οράσεων και ηλίου που προέρχονται από κατασκευαστές εκτός ευρωπαϊκής ζώνης». Και δυστυχώς αυτό δεν είναι το χειρότερο, αφού σύμφωνα με την κ. Ταρασούδη: «Η ποιότητα του φακού τους είναι κατώτερη, διαστρεβλώνουν την όραση, μειώνουν την ορατότητα, δημιουργούν ενοχλήσεις στα μάτια, καθώς και πονοκεφάλους. Επίσης ξεγελούν τις κόρες των ματιών, καθώς προκαλούν τη διαστολή τους και τελικά μπαίνει περισσότερο φως στο μάτι προκαλώντας εσωτερική βλάβη».

Διάλεξε το σωστό σκελετό

Τα γυαλιά ηλίου θεωρούνται συνώνυμο μιας καλής εμφάνισης και χαρακτηρίζουν το στυλ αυτού που τα φοράει. Γι' αυτό και αφού εξασφαλίσουμε την καλή ποιότητά τους, θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιο ζευγάρι που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας και στο σχήμα του προσώπου μας. Το κλειδί εδώ είναι οι λέξεις αρμονία και ισορροπία!

  • Αν έχουμε τετράγωνο πρόσωπο επιλέγουμε στρογγυλούς σκελετούς που θα απαλύνουν τις σκληρές γραμμές μας.
  • Αν το πρόσωπό μας είναι στρογγυλό ή οβάλ αναζητούμε σκελετό με γωνίες.
  • Τέλος αν το πρόσωπό μας έχει σχήμα καρδιάς, τα γυαλιά τύπου aviator (αεροπόρου) που μιμούνται το σχήμα αυτό θα είναι ιδανικά.

Οι στρογγυλοί σκελετοί (τύπου John Lennon) είναι η τελευταία λέξη της μόδας φέτος το καλοκαίρι, εντούτοις θα χρειαστεί να ψάξετε αρκετά, αφού δύσκολα ταιριάζουν στα περισσότερα πρόσωπα, ενώ εξαιτίας του σχήματός τους –που αφήνει μεγάλο μέρος της περιοχής των ματιών ακάλυπτο– δεν θεωρούνται ιδιαίτερα προστατευτικά.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 171

Update: Ιούλιος 2016.