1 ποτήρι κρασί μειώνει την γονιμότητά σου: Τα στοιχεία

01.09.2016
Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα ριχνει σε μεγάλο βαθμό της πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει σύμφωνα με νέα μελέτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμη κι αυτή η ποσότητα αλκοόλ διαταράσσει τον κύκλο μιας γυναίκας και μειώνει την ποιότητα των ωαρίων. Ωστόσο, σημειώνουν πως η γυναίκα μπορεί να πίνει μικρή ποσότητα αλκοόλ. Αυτό που απαγορεύεται είναι η υπερβολή.

Τι έδειξε η έρευνα

Δανοί ερευνητές εξέτασαν 6.120 γυναίκες ηλικίας από 21 έως 45 ετών που προσπαθούσαν ν΄αποκτήσουν παιδάκι, από τον Ιούνιο του 2007 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016.

Όλες τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το πόσο συχνά κατανάλωναν αλκοόλ και τι ακριβώς έπιναν. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που κατανάλωναν περίπου 14 ποτήρια κρασί μέσα σε μια εββομάδα, είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν μέσα στο χρόνο. Αντίθετα όσες κατανάλωναν λιγότερα από 13 ποτηράκια σε αυτό το διάστημα δεν είχαν αλλαγές στις πιθανότητες.

Με τα υπόλοιπα ποτά τι συμβαίνει;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Aarhus της Δανίας συμπέραναν πως και τα υπόλοιπα ποτά έχουν μικρή επίδραση στη γονιμότητα μιας γυναίκας. Οι γυναίκες που έπιναν 1 ποτό την εβδομάδα είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν ενώ αυτές που έπιναν δύο ποτάκια μείωναν τις πιαθνότητες κατά 13%.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες ένα ποτάκι μια στο τόσο δε βλάπτει αλλά πρέπει ν΄αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αν μια γυναίκα θέλει να συλλάβει, ειδικά αν το ζευγάρι δυσκολεύεται ν΄αποκτήσει παιδί.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα