Γιατί πρέπει να κάνεις τεστ Παπ κάθε χρόνο

06.09.2016
Πέρα από τον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας, με το τεστ Παπ μπορούν να εντοπιστούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και μολύνσεις.

Το τεστ Παπανικολάου (ή τεστ Παπ) είναι μια ιατρική εξέταση κατά την οποία λαμβάνεται δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας – το τμήμα που εκτείνεται από το άκρο της μήτρας έως τον κόλπο. Με αυτό μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως ένας καρκίνος που ετησίως προσβάλλει 473.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο και κοστίζει τη ζωή σε 253.000. «Κάθε γυναίκα από την έναρξη της σεξουαλικής της δραστηριότητας και μετά πρέπει να κάνει το τεστ Παπ κάθε χρόνο», τονίζουν οι ειδικοί από την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία.

Γιατί είναι σημαντικό η εξέταση να επαναλαμβάνεται

Διότι σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπ ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (ο οποίος αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό) μπορεί να αναπτύσσεται δίχως να γίνει αντιληπτός, καθώς δεν ακολουθείται από συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, η νόσος θα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Επιπλέον, πέρα από τον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας, με το τεστ Παπ μπορούν να εντοπιστούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και μολύνσεις

Πώς γίνεται

Στο συμβατικό τεστ Παπ ο γιατρός παίρνει δείγμα κυττάρων από τέσσερα συγκεκριμένα σημεία του κόλπου και του τραχήλου, το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται σε ειδικό γυάλινο «πλακάκι» και στέλνεται στο εργαστήριο για ανάλυση. Σήμερα υπάρχουν επίσης και δύο εξελιγμένες μορφές του τεστ Παπ: το «Thin prep» και το «Παπ net», που στηρίζονται στη χρήση των νέων τεχνολογιών, προσφέροντας μεγαλύτερη αξιοπιστία. Στο λεγόμενο «Thin prep» τα κύτταρα δεν τοποθετούνται σε «πλακάκι», αλλά σε ένα μπουκαλάκι με υγρό, ενώ στην περίπτωση του «Παπ net» ο γιατρός τοποθετεί τα κύτταρα στο «πλακάκι», το οποίο στη συνέχεια «σκανάρεται» από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που είναι συνδεδεμένο με H/Y. Εάν διαπιστωθεί ηλεκτρονικά ότι υπάρχουν προβληματικοί πυρήνες στα κύτταρα, τότε το δείγμα ελέγχεται για δεύτερη φορά.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 175

Update: Σεπτέμβριος 2016.