Πώς θα καταλάβεις αν έχεις θυρεοειδή;

12.09.2016
Αναρωτιέσαι αν έχεις πρόβλημα με τον θυρεοειδή; Διάβασε τα 5 βήματα της αυτοεξέτασης.

Aν υποψιάζεσαι προβλήματα με το θυρεοειδή σου, σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείς τον ενδοκρινολόγο, για να σε υποβάλει στις διάφορες αιματολογικές και άλλες εξετάσεις. Ωστόσο, πριν από αυτό, μπορείς να «αυτοεξεταστείς» εφαρμόζοντας τα παρακάτω 5 απλά βήματα.

  1. Στάσου μπροστά από ένα καθρέπτη και παρατήρησε προσεκτικά το λαιμό σου στην περιοχή γύρω από το λάρυγγα.
  2. Γείρε το κεφάλι σου προς τα πίσω έτσι ώστε το πηγούνι να κοιτάζει ψηλά, φροντίζοντας παράλληλα να βλέπεις καθαρά την περιοχή γύρω από το λαιμό.
  3. Πιες λίγο νερό και καθώς καταπίνεις πρόσεξε αν υπάρχουν -παράξενα γρομπολάκια ή εξογκώματα. Επανάλαβε τη διαδικασία για να σιγουρευτείς.
  4. Πιες ακόμα λίγο νερό. Αυτή τη φορά και καθώς καταπίνεις, άγγιξε την περιοχή γύρω από το λαιμό, συνεχίζοντας να ψάχνεις για μικρά εξογκώματα και μετά την κατάποση.
  5. Αν ψηλαφίσεις κάποια περίεργη μάζα, κράτησε την ψυχραιμία σου. Η επίσκεψη άλλωστε στον γιατρό, θα λύσει όλες σου τις απορίες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν υπάρχουν όζοι και είναι αρκετά μεγάλοι (πάνω από 1-1,5 εκ.), μπορούν να ψηλαφηθούν σχετικά εύκολα. Συχνά, όμως, οι όζοι είναι μικρότεροι ή βρίσκονται πιο χαμηλά από το στέρνο, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την ψηλάφησή τους. Mόνο με ειδικές εξετάσεις (π.χ., υπερηχογράφημα) θα έχεις ξεκάθαρη εικόνα για το αν υπάρχουν όζοι, πόσοι είναι και ποιος είναι ο όγκος τους.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 133

Update: Σεπτέμβριος 2016.