Κλείσε την υγρασία έξω από το σπίτι

06.11.2016
Πώς θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα υγρασίας μέσα στο σπίτι; Ναι, υπάρχουν λύσεις, αρκεί να λάβεις εγκαίρως τα μέτρα σου.

Ξέρετε, βέβαια, ότι η διατήρηση της υγρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα στο σπίτι σας είναι σημαντική τόσο για την άνετη διαβίωση μέσα σε αυτό όσο και για την υγεία σας. Ωστόσο, μελέτες που προέρχονται από το Εργαστήριο Υγρασίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ) δείχνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό υγρασίας που υπάρχει στο σπίτι μπορεί να είναι μεγαλύτερο από εκείνο του εξωτερικού περιβάλλοντος, καθώς προστίθεται η υγρασία που παράγεται από άλλους χώρους, όπως το μπάνιο, η κουζίνα, ακόμη και τα φυτά. Δείτε λοιπόν τώρα, που έρχεται ο χειμώνας, τι μπορείτε να κάνετε.

Μέτρα για τα υπνοδωμάτια...

  • Ειδικά αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα, φροντίστε (αν χρειαστεί και με τη βοήθεια ενός αφυγραντήρα) τα επίπεδα υγρασίας να μην ξεπερνούν το 40-50%. Διαφορετικά, αν δηλαδή υπάρχει υπερβολική υγρασία στην ατμόσφαιρα χωρίς να το θέλετε, προσκαλείτε κυριολεκτικά σε πάρτι τους ανεπιθύμητους «επισκέπτες» (ακάρεα και μύκητες), που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε υγρούς χώρους.

  • Διατηρείτε σταθερή τη θερμοκρασία του δωματίου στους 18-20 βαθμούς Κελσίου (σε αυτές τις θερμοκρασίες μύκητες και ακάρεα δεν «ευδοκιμούν» εύκολα).

  • Αερίζετε τα υπνοδωμάτια κάθε μέρα και για αρκετές ώρες. Ο φρέσκος αέρας «βάζει φρένο» στην εγκατάσταση μούχλας και κάθε αλλεργιογόνου.

  • Αποφεύγετε, αν είναι δυνατό, τις ταπετσαρίες στους τοίχους, καθώς εκεί συγκεντρώνονται μύκητες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν από την αυξημένη υγρασία.

...και για όλο το σπίτι

  • Απομακρύνετε φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται συχνό πότισμα.

  • Διατηρείτε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι όσο το δυνατόν πιο στεγνά, καθώς και τα ντουλάπια αποθήκευσης, τα οποία πρέπει να κλείνουν ερμητικά.

  • Φροντίστε να υπάρχει σύστημα εξαερισμού στους χώρους όπου συγκεντρώνονται αρκετοί υδρατμοί (μπάνιο, κουζίνα).

  • Αν ζείτε σε περιοχή με έντονο πρόβλημα υγρασίας, καλό είναι να μάθετε να την ελέγχετε με ένα υγρόμετρο, το οποίο θα βρείτε στο εμπόριο (αποτελείται από μία βελόνα, η οποία κινείται σε μια κυκλική επιφάνεια διαβαθμισμένη από 0%-100%).

  • Αν διαπιστώσετε ότι η εσωτερική υγρασία ξεπερνά το 60%, μειώστε τα επίπεδά της, χρησιμοποιώντας έναν αφυγραντήρα (διατίθεται στο εμπόριο).

  • Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από νερά που έχουν συγκεντρωθεί σε ταράτσα, βεράντες ή υπόγεια είναι απαραίτητο πρώτα να λύσετε το πρόβλημα της προέλευσης αυτών των νερών και στη συνέχεια να καλέσετε ένα συνεργείο μονώσεων για να γίνει υγρομόνωση.

  • Επιδιορθώνετε αμέσως τη βλάβη (τυχόν διαρροής της στέγης ή κάποιου σωλήνα) που επιτρέπει την εισαγωγή νερού μέσα στο σπίτι.

  • Στεγνώνετε, τέλος, τους πάγκους και τα πλακάκια της κουζίνας, επιμένοντας στους αρμούς. Στη συνέχεια, περάστε τους με απολυμαντικό προϊόν ή ξίδι.


ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 134
Update: Νοέμβριος 2016