5 αιτίες που μπορεί να σου προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση

01.02.2019
5 αιτίες που μπορεί να σου προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση
Η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική αντίδραση στη θερμότητα: δροσίζει το σώμα και αποβάλει τις τοξίνες. Ωστόσο, ο υπερβολικός και δύσοσμος ιδρώτας κάνει ένα άτομο να αισθάνεται άβολα και δείχνει ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει λάθος. Είτε πρόκειται για υπερίδρωση είτε για κάποια άλλη ιατρική κατάσταση, είναι πραγματικά σημαντικό να μάθεις τον λόγο πίσω από αυτήν για να αποφύγεις σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον. Διάβασε 5 αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση.

1. Άγχος
Ο υπερβολικός ιδρώτας μπορεί να προκληθεί από το άγχος. Το άγχος και η νευρικότητα δεν επηρεάζουν μόνο αρνητικά το σώμα σου, αλλά εκδηλώνονται επίσης με τη μορφή του ιδρώτα. Αυτός ο τύπος ιδρώτα είναι επίσης εξαιρετικά δύσοσμος επειδή περιέχει λίπος και πρωτεΐνη που αναμιγνύονται με τα βακτήρια του δέρματος.

Διάβασε επίσης: 5 συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσεις

2. Πρόβλημα με το θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός)
Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας γίνεται «υπερκινητικός» και αρχίζει να παράγει υπερβολική θυρεοτροπίνη. Όταν συμβεί αυτό, οι διαδικασίες στο σώμα επιταχύνονται και μεταξύ πολλών συμπτωμάτων, μπορεί να αισθάνεσαι τον εαυτό σου νευρικό ή ανήσυχο και μπορεί να αντιμετωπίσεις απώλεια βάρους και υπερβολική εφίδρωση. Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό σου για να εξετάσει τον θυρεοειδή σου.

3. Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία)
Αν και η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να προκληθεί από διαφορετικά πράγματα, μερικές φορές μπορεί να προκληθεί από υπογλυκαιμία, η οποία συμβαίνει όταν είναι χαμηλό το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Αυτή η εφίδρωση έρχεται ανεξάρτητα από το πόση ζέστη μπορεί να υπάρχει μέσα στο δωμάτιο ή στον εξωτερικό χώρο. Πέρα από την εφίδρωση, ένα άτομο με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει έντονη πείνα, άγχος, ζάλη, φωτοευαισθησία και προβλήματα όρασης.

Διάβασε επίσης: Ιδρώτας: 4 τρόποι για να διώξεις τη μυρωδιά από τα ρούχα

4. Εμμηνόπαυση
Μπορεί να αισθάνεσαι έντονη θερμότητα στο στήθος σου που φτάνει μέχρι το κεφάλι σου συνοδευόμενη από υπερβολικό ιδρώτα. Αυτό συμβαίνει λόγω της επερχόμενης εμμηνόπαυσης η της εισαγωγής σε κλιμακτήριο. Ο ιδρώτας, η δυσλειτουργία του εμμηνορροϊκού κύκλου, οι ημικρανίες, οι εξάψεις και τα ρίγη συμβαίνουν ως αποτέλεσμα των μεταβαλλόμενων επιπέδων οιστρογόνων.

5. Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής
Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να προκληθεί από ένα φάρμακο που μπορεί να παίρνεις. Δεν υπάρχει τίποτα να φοβάσαι - η εφίδρωση είναι μια κοινή παρενέργεια μιας ποικιλίας φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά, τα χάπια για την αρτηριακή πίεση και τα ψυχιατρικά φάρμακα. Μπορείς να διαβάσεις τις πληροφορίες σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, μέσα στις οδηγίες του φαρμάκου σου.