Ραλφ Λόρεν: Το άστρο που τον έστειλε από το Μπρονξ στη λίστα Forbes

06.10.2015
Πριν ελάχιστες μέρες έσκασε η είδηση: O διάσημος σχεδιαστής μόδας ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας του, μετά από 48 χρόνια! Πως όμως έγινε ο άφραγκος Ραλφ Λίσφσιτς (Ralph Lifshitz), γιός Εβραίων μεταναστών στο Bronx της Νέας Υόρκης, το πιο λαμπρό αστέρι της αμερικανικής μόδας;

Ο Ραλφ Λόρεν (Ralph Lauren) γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1939, αλλά η ακριβής ώρα γέννησής του, και άρα ο ωροσκόπος του, παραμένουν άγνωστα.

Ήλιος στο Ζυγό, Σελήνη στον Σκορπιό. Αισθητική και πάθος. Το πάθος της αισθητικής. Η αισθητική του πάθους.

Τόσο απλά. Αυτή είναι ίσως και η βαθύτερη ουσία της couture πρότασης του Λόρεν που έκανε το φιόγκο φετίχ για τους Αμερικανούς, έντυσε τα σώματα, τα σπίτια, τα εξοχικά, με μια λέξη τις ζωές των Αμερικανών και κατάφερε να αποδώσει με απερίγραπτη κομψότητα το country DNA των γελαδάρηδων του Νότου.

Δεν υπάρχει τομέας έκφρασης που να μην έχει αγγίζει η μαγική μπαγκέτα του Λόρεν. Η Φωτιά στο ζωδιακό του (Δίας και Κρόνος στον Κριό, σαν δυο στρατηγοί στην αρχή και στο τέλος του ζωδίου) του δίνουν αυτοπεποίθηση, λάμψη, θέρμη, ανάγκη για πρωτοτυπία. Είναι ασύλληπτη η δημιουργική του γκάμα: από την haute couture ως τη διακόσμηση χώρων και από το άρωμα ως τη φιλανθρωπία, η ιδιοφυία του συλλαμβάνει ιδέες με την πρωτοπορία του Δία και τις εκτελεί με την τελειομανία του Κρόνου στον Κριό. Ο Ραλφ δεν πουλάει μόδα. Δημιουργεί τον εαυτό του.

Ο Ήλιος στο Ζυγό χάρισε στον αυτοδίδακτο Ραλφ μοναδικό γούστο. Αίσθηση της αρμονίας απαράμιλλη. Η Σελήνη του στο Σκορπιό προσθέτει βάθος, μυστήριο, θανάσιμη γοητεία στις εκπληκτικές εμφανίσεις που δημιούργησε.

Ο Σκορπιός είναι φαρμακερός στον αστρολογικό χάρτη του Ραλφ Λόρεν, ο οποίος κυριαρχείται από ένα stellium στο Σκορπιό - τρεις πλανήτες απίστευτα εναρμονισμένους, σε ιδανική παράταξη: Αφροδίτη στην 0°, Ερμή στην 5°, Σελήνη στη 15° μοίρα του Σκορπιού.

Εδώ βρίσκεται το κλειδί της αστείρευτης δημιουργικότητάς του. Η Αφροδίτη στη μηδενική μοίρα, το «σημείο μηδέν της γέννησης» έχει ανάγκη από το καινούριο, την πρωτοβουλία, το πρωτότυπο και πρωτοποριακό. Αυτό έρχεται να εκφράσει σε βάθος ο Ερμής, δίνοντας διέξοδο στη μεγαλύτερη ανάγκη της προσωπικότητας: να αφεθεί με πάθος σε αυτό που προστάζει ο Ήλιος. Την αισθητική. Την ομορφιά. Τη μόδα.

Πάθος με την πρώτη ύλη, όχι με τον υλισμό

Το στοιχείο του νερού είναι καθοριστικό για τον Ραλφ Λόρεν. Δεν ξέρουμε τον ωροσκόπο του, αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία δίνουν μόνο 5% στη Γη. Περίεργο δεν είναι για έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο Νο 74 της λίστας Forbes;

Καθόλου. Γιατί ο Λόρεν, όπως όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί, δεν εμφορείται από υλιστικό πνεύμα. Η βαθύτερη ανάγκη του είναι να εκφράσει το πανίσχυρο, ζέον συναίσθημά του (stellium στο Σκορπιό). Όχι να αποκτήσει υλικά αγαθά per se.

«Ας γελάσω!», θα σκεφτείτε. Ο Λόρεν κατέχει μια από τις πιο πολύτιμες συλλογές αυτοκινήτων στον κόσμο, η οποία αξίζει 200 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα. Το πιο πολύτιμο: μια σπάνια Bugatti Type 57SC Antantics (η τιμή υπολογίζεται σε 40 εκατομμύρια). Όλα αυτά τα απέκτησε ένας… ιδεαλιστής;

Το stellium Αφροδίτης-Ερμή-Σελήνης στον Σκορπιό τον κάνει να συλλέγει με πάθος αντικείμενα ομορφιάς – που τρέχουν κιόλας…. Ο Πλούτωνας, κυβερνήτης πλανήτης του Σκορπιού έρχεται να συνδέσει την αγάπη για το αυτοκίνητο ως έργο τέχνης με το Βαθύ Χρήμα. Ως γνωστό, είναι ο πλανήτης που κυβερνά τον Πλούτο. Στην περίπτωση Λόρεν ο Πλούτωνας κυβερνά το βασικό stellium στον Σκορπιό και βρίσκεται σε τρίγωνο με το Δία και τετράγωνο με την Αφροδίτη.

Το τρίπτυχο Δίας-Αφροδίτη-Πλούτωνας χαρακτηρίζει αυτό που λέμε «big money» και εδώ κάνει το θαύμα του: ο Ραλφ Λόρεν έχει προσωπική περιουσία περιουσία 6,4 δις. δολάρια!

Ήλιος - επαναστάτης

Ο Ήλιος του είναι ένας… επαναστάτης ποπολάρος: δεν έχει κάποια από τις βασικές όψεις με κανένα από τα υπόλοιπα αστέρια και έτσι λάμπει ανενόχλητος! Αποτέλεσμα; Αυθεντία, πρωτοτυπία, μια έκφραση πηγαία και με αυτοπεποίθηση που εδράζεται απευθείας στο συναίσθημά του. Καπετάνιος του εαυτού του, μισεί κάθε είδους κόπια, αντιγραφή, κάθετι δεύτερο και στερούμενο λάμψης. Βάλτε στο μίγμα κι έναν απίστευτο Δία στη δεύτερη μοίρα του Κριού και θα δείτε γιατί ο άνθρωπος αυτός έφτιαξε μια αυτοκρατορία ενώ ήταν αυτοδίδακτος! Δεν σπούδασε ποτέ – ούτε καν σχέδιο μόδας…

Έφηβος ακόμη το 1967 εργαζόταν στο κατάστημα Beau Brummell. Έβρισκε τις γραβάτες τους ανιαρές, έτσι ξεκίνησε να τις παράγει ο ίδιος σε μια μικρή βιοτεχνία στο… Empire State Building! Μέσα στον πρώτο χρόνο πούλησε γραβάτες αξίας 500.000 δολαρίων!

The rest is history. Όμως η διαρκής και καυτή ανάγκη του για νέα αρχή (Κριός) βρίσκεται δεμένη στο Άρμα του Ποσειδώνα. Όχι μόνο το καινούριο, αλλά το ποιητικό, το εμπνευσμένο, το φαντασμαγορικό, το αιθέριο, το κινηματογραφικό εμπνέει τον 76χρονο σήμερα μεγιστάνα. Αν ο Κριός τον έκανε επιχειρηματία διεθνούς κύρους, ο Ποσειδώνας των απογείωσε στον αστερισμό της haute couture.

Νερό, Φωτιά, κι Αέρας, δίνουν στον Ραλφ αισθαντικότητα, πάθος και αυτοπεποίθηση, διαρκή ανάγκη για αλλαγή κι έκφραση.

Το 2010, ο Λόρεν χρίστηκε Ιππότης της Τιμής από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Το Polo Ralph Lauren Foundation είναι από τα πιο ενεργά φιλανθρωπικά ιδρύματα: 5 εκατομμύρια δολάρια στον αγώνα για την πρόληψη του καρκίνου είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό της φιλανθρωπικής δράσης ενός χαρισματικού ανθρώπου που κυριολεκτικά έντυσε την Αμερική με μοναδική φινέτσα.