Δημοπρατήθηκε «κραυγαλέα πλαστός» πίνακας του Δημ. Γέρου

22.02.2012
Ο πίνακας του Ελληνα εικαστικού, Δημήτρη Γέρου με τίτλο «Μήλο» (διαστάσεις 18χ24), ο οποίος όμως ήταν πλαστός, δημοπρατήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Λευκωσία, σύμφωνα με καταγγελία του ίδιου.
Ο πίνακας του Ελληνα εικαστικού, Δημήτρη Γέρου με τίτλο «Μήλο» (διαστάσεις 18x24), ο οποίος όμως ήταν πλαστός, δημοπρατήθηκε από τον Οίκο Ψαθάρη στις 12-7-2011 στην Λευκωσία, σύμφωνα με καταγγελία του ίδιου.
Ο ζωγράφος δήλωσε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ότι το έργο είναι «κραυγαλέα πλαστό» και όχι δικό του. Το έργο αυτό «διασύρει τη φήμη μου, δυσφημεί την τέχνη μου και θα καταφύγω στα αρμόδια δικαστήρια», τόνισε ο Ελληνας ζωγράφος.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, πρόκειται «για απερίγραπτο κατασκεύασμα» που ο Δημήτρης Γέρος ανακάλυψε τυχαία στο διαδίκτυο. Το θέμα που έχει πλαστογραφηθεί είναι γνωστό γιατί έχει δημοσιευθεί πολλές φορές. Ο ίδιος έχει κάνει 2-3 παραλλαγές σε μπλε και καφέ αποχρώσεις ενώ μια μπλε παραλλαγή, όπου το έργο είναι στρογγυλό, ανήκει στη συλλογή του καλλιτέχνη.

Πλαστογράφηση έργων του Γέρου έχει γίνει αρκετές φορές και όλα, όπως δηλώνει ο καλλιτέχνης, «είναι εξαιρετικά κακοφτιαγμένα και είναι πολύ εύκολο να φανεί η πλαστότητά τους γιατί η τεχνική μου είναι ιδιαίτερη και πολύ δύσκολη και δεν μπορούν να τα αντιγράψουν με σχετική πειστικότητα».

Οι πίνακες ζωγραφικής, κατοχυρώνονται στο κυπριακό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, στη κατηγορία των «καλλιτεχνικών έργων».

Σε κάθε περίπτωση προσβολής του πνευματικού δικαιώματος, οι απειλούμενες ποινές, σύμφωνα με τον νομικό Μαρίνο Κλεάνθους, είναι είτε πρόστιμο περίπου 50.000 ευρώ, είτε ποινή φυλάκισης μέχρι και 3 χρόνια είτε συνδυασμός και των δύο ποινών.