"Μάο" από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

28.02.2012
Το έργο του Χρήστου Οικονόμου «Μάο» παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στην πρώτη του θεατρική μεταφορά από την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012 στην μικρή σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Αστέρια.

Το έργο του Χρήστου Οικονόμου «Μάο» παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στην πρώτη του θεατρική μεταφορά από την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012 στην μικρή σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Αστέρια.

Ένας συνταξιούχος ναυτικός, μάγειρας στα καράβια, μια ήσυχη βραδιά του φθινοπώρου αποφασίζει να υπερασπιστεί ένα παλικάρι που οι συνθήκες της ζωής το έχουν αναγκάσει να βγει στο περιθώριο. Αποφασίζει να μιλήσει για τον «Μάο», έτσι τον είπε κάποτε ο πατέρας του, έτσι έμεινε να τον φωνάζουν όσοι τον γνώρισαν.

Ο περιθωριακός Μάο θα είναι όμως η αφορμή, ώστε να βγουν στο φως αλήθειες που οι άνθρωποι διστάζουν να τις παραδεχτούν. Με το χιούμορ και την ευρηματικότητα της λαϊκής σοφίας και γλώσσας, οι ήρωες του θεατρικού έργου θα τολμήσουν να μιλήσουν για όσα τους ενώνουν στις χαρές και για όσα τους πληγώνουν με πίκρες. Θα τολμήσουν να διεκδικήσουν την αξιοπρέπειά τους απέναντι στη σαθρότητα μιας κοινωνίας που προωθεί όσους είναι έτοιμοι να πουληθούν, ή να σωπάσουν για να εξασφαλίσουν το αντίτιμο της χαμοζωής. Δείχνοντας πως υπάρχει ελπίδα να διεκδικήσει και στις μέρες μας ο άνθρωπος την ανθρωπιά του.

Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Μέντης σημειώνει χαρακτηριστικά: Αντικρίζοντας, ή διαβάζοντας το αυθεντικά αληθινό, τίποτα δεν μπορείς να του προσθέσεις. Σωπαίνεις, το σέβεσαι και του παραχωρείς το βήμα ν’ ακουστεί. Τα κείμενα του Χρήστου Οικονόμου είναι λυτρωτικά γιατί μέσα στα δύσκολα με τα οποία καταπιάνονται κυοφορείται η ελπίδα. Η ελπίδα πως κάτι θα γίνει, κάτι μπορεί να αλλάξει, αφού οι ζωές κι οι περιπέτειες των ανθρώπων αφορούν τους συνανθρώπους τους.
Ο «Μάο» είναι ένας φύλακας άγγελος που βρέθηκε στη γη εκπίπτοντας απ’ τον παράδεισο ή την κόλαση για μας. Θα ’ρθει κι απόψε. Θα βγει όπου να ’ναι με τη γάτα του.

Ο «Μάο» του συγγραφέα – Δημοσιογράφου Χρήστο Οικονόμου και ανήκει στη συλλογή διηγημάτων του Κάτι θα γίνει θα δεις που φέτος τιμήθηκε με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Διηγήματος.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θεατρική Διασκευή - Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μέντης.
Σκηνογραφική επιμέλεια: Γιώργος Ασλανίδης
Φωτισμοί: Νίκος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Κοβανίδης.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Λύτρας (Στο ρόλο του Ναύαρχου), Μαρία Μπενάκη, Μιχάλης Κοβανίδης.