Σινέντ Ο'Κόνορ: Η λάντζα μου δίνει έμπνευση!

02.03.2012
Η εκκεντρική τραγουδίστρια που απασχόλησε τη δημοσιότητα στο τέλος της περασμένης χρονιάς με τον γάμο της και το διαζύγιο-αστραπή που έγιναν με απόσταση δύο εβδομάδων -ενώ αμέσως μετά το ζεύγος δήλωσε ότι τα ξαναβρήκε- αποκαλύπτει τη μέθοδο που ακολουθεί στη σύνθεση της μουσικής της και δίνει τον δικό της ορισμό στην επιτυχία.

Οι τελευταίες δηλώσεις της Σινέντ Ο'Κόνορ (Sinead O'Connor), έρχονται μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που είχε κάνει, παίρνοντας μεγάλη δόση χαπιών στη συνέχεια του διαζυγίου και της επανασύνδεσης της με τον τέταρτο -πρώην, νυν, πώς θα τον λέμε πια;- σύζυγο της, Μπάρι Χέριντζ (Barry Herridge).

Αφορμή για το συγκεκριμένο περιστατικό που είχε ξεσηκώσει τους θαυμαστές της στο Twitter -οι οποίοι έψαχναν απεγνωσμένα να της βρουν ψυχίατρο μετά από αίτημα της ίδιας- ήταν η προσπάθεια δυσφήμισης του συζύγου της από μια εφημερίδα που έγραφε ότι ενώ εκείνος, ως ψυχοθεραπευτής κουράρει νεαρούς ναρκομανείς σε απεξάρτηση, η 45χρονη τραγουδίστρια ψάχνει για ναρκωτικά.

Όλα αυτά και πολλά άλλα περίεργα σε σχέση με ιρλανδέζα Σινέντ εξηγούνται βέβαια, από το γεγονός ότι πάσχει από μανιοκατάθλιψη και βρίσκεται σε διαρκή φαρμακευτική αγωγή από το 2003, όταν διαγνώστηκε με την ασθένεια.
Τώρα λοιπόν, αφού κατάφερε να ισορροπήσει από όλες αυτές τις περιπέτειες, λανσάρει το ένατο άλμπουμ της "How About I Be Me (And You Be You)?" το οποίο γράφτηκε μεταξύ του 2007-09 και ηχογραφήθηκε στο 2010-11 και σύμφωνα με την Ο'Κόνορ, δεν έχει επηρεαστεί από την τελευταία σχέση της.
Μάλιστα, όπως ομολογεί στην εφημερίδα "The Guardian", την εποχή που έγραφε τα κομμάτια έβγαινε τον Φρανκ Μπονάντιο (Frank Bonadio).
"Έβγαινα μαζί του και έγραφα αυτά τα κομμάτια", θυμάται η ίδια: "Η δημιουργική επεξεργασία μου είναι κάπως αργή. Ενώ πλένω τα πιάτα ακούω μελωδίες μέσα στο κεφάλι μου και αφήνω το υποσυνείδητο μου να κάνει τη δουλειά".
Το 1992, η Σινέντ είχε εμφανιστεί στη δημοφιλή εκπομπή "Saturday Night Live", όπου είχε τραγουδήσει το "War" του Μπομπ Μάρλεϊ (Bob Marley), ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Σ' εκείνη την περιβόητη εμφάνιση της είχε σκίσει μάλιστα και μια φωτογραφία του Πάπα.
Αυτή η ιστορία σχετίζεται άμεσα με τον τίτλο του νέου της άλμπουμ, ο οποίος σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει, "Τι λες για το να είμαι ο αυτός μου (κι εσύ ο δικός σου);". Όπως εξηγεί η ίδια:
"Πολλοί λένε ότι κατέστρεψα την καριέρα μου σκίζοντας τη φωτογραφία του Πάπα, αλλά προσωπικά προσδιορίζω διαφορετικά την επιτυχία σ' αυτή την πνευματικώς απογυμνωμένη βιομηχανία.
Για μένα, το ερώτημα είναι: 'Μπορώ να είμαι ο εαυτός μου;'.
Θα μπορούσα να στέκομαι στον δρόμο και να τραγουδάω και να βγάζω αρκετά για να πληρώνω τους λογαριασμούς μου. Δεν χρειάζομαι εκατομμύρια δολάρια", σχολιάζει σχετικά η καλλιτέχνις που σήμερα, είναι και μητέρα τεσσάρων παιδιών.
"Γι' αυτό είχα σκίσει τη φωτογραφία του Πάπα -ήξερα ότι είχα αρκετά χρήματα, ότι δεν χρειαζόμουν να παντρευτώ κάποιον μικροτσούτσουνο για να πληρώνω τους λογαριασμούς μου. Δεν θέλω κανένας άντρας να έχει τον έλεγχο μου. Και αυτό είναι η επιτυχία" καταλήγει.