Λεπτό προς λεπτό ο Τελικός της Eurovision 2012!

27.05.2012
Στις 22.00 ακριβώς ξεκίνησε με ένα οπτικοακουστικό θέαμα ο τελικός του 57ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision από το Mπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον Τελικό με την Ελευθερία Ελευθερίου και το τραγούδι “Aphrodisiac”, σε μουσική και στίχους Δημήτρη Στάσσου, Mikaela Stenström και Dajana Lööf, που πήρε το εισιτήριο για τη μεγάλη βραδιά στον Α’ Ημιτελικό της Τρίτης 22 Μαΐου για την 16η θέση του Τελικού.

Οι Τελικός μεταδίδεται σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας (High Definition) από την ERT HD, δορυφορικά από την ERTworld, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, τη «Φωνή της Ελλάδας», το «ΦΙΛΙΑ» και τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της Ε.ΡΑ.

Τον σχολιασμό για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ κάνει η Μαρία Κοζάκου.

Στον Τελικό συμμετέχουν φέτος 26 χώρες, οι έξι από τις οποίες απευθείας – δηλαδή οι "big five" Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ισπανία, καθώς και το Αζερμπαϊτζάν, ως διοργανώτρια χώρα. Οι υπόλοιπες είκοσι θέσεις καλύφθηκαν από τις δύο δεκάδες που προκρίθηκαν στους 2 Ημιτελικούς.

Στον Τελικό ψηφίζουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό της Eurovision, ανεξάρτητα από το αν έχουν προκριθεί ή όχι. Η βαθμολογία κάθε χώρας προκύπτει από την τηλεψηφοφορία του κοινού και από Κριτική Επιτροπή, σε ποσοστό 50-50. Οι τηλεθεατές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας τους.

Η Αντριάνα Μαγγανιά θα μας ανακοινώσει αργότερα από την Αθήνα τη βαθμολογία που θα δώσει η Ελλάδα στους συμμετέχοντες στη βραδιά του τελικού.

Αζέρικος χορός και παραδοσιακά κρουστά σήμαναν την έναρξη του διαγωνισμού, με μία πολυπληθή ομάδα χορού στη σκηνή που σε λίγο θα φιλοξενήσει 26 αποστολές από όλη την Ευρώπη. Αμέσως μετά, απόσπασμα live από το Running Scared, με τους περσινούς νικητές Edgar Gasimov και την Nikki onstage.

Η Νargiz Berk-Petersen και η Leila Alieva μαζί με τον Edgar Gasimov είναι οι φετινοί παρουσιαστές, που μεταδίδουν σε 120 εκ. τηλεθεατές παγκοσμίως από το Baku Crystal Hall, ένα κτίριο που χτίστηκε σε 7 μήνες και έχει χωρητικότητα 20.000 ατόμων.

Ξεκινάμε... Light your fire!

Την αυλαία ανοίγει το Ηνωμένο Βασίλειο (που τρεις φορές έχει έρθει τελευταίο με 0 βαθμούς) με τον Engelbert Humperdink και το Love Will Set You Free, ένα καλλιτέχνη με 63 χρυσούς και 24 πλατινένιους ανάμεσα στις 120 εκ. πωλήσεις του!

Δεύτερη η Ουγγαρία, με τους Compact Disco και το Sound of Our Hearts, μία χώρα που ιστορικά έχει δώσει τους περισσότερους πόντους της στην Ελλάδα και τους έχει πάρει από την Ισλανδία και τη Φινλανδία.

Στην τρίτη θέση εμφανίστηκε η Αλβανία με την εσωστρεφή Rona Nishliu που ερμήνευσε ...Suus, μία χώρα που επίσης ιστορικά δίνει τους περισσότερους πόντους της στην Ελλάδα.

Η Λιθουανία πήρε τη σκυτάλη στη συνέχεια με τον Donny Montell που παίζει τυφλόμυγα στη σκηνή και το Love is blind με το πολυπληθές εικονικο μπαλέτο.

Η Maya Sar τώρα στη σκηνή με το Korake ti znam (Ξέρω αυτά τα βήματα) για τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, με τη μελωδική φωνή και τις βάτες από το Σταρ Τρεκ...

Ενα από τα μεγάλα φαβορί στη συνέχεια, με τις ρωσίδες μπαμπούσκες (Buranovskiye Babushki) που έκαναν στη σκηνή... πάρτυ για όλους! Από 56-77 ετών ένα... Party For Everybody, από τη Ρωσία με αγάπη! (το κοντό γιάγιο είναι πάντως όλα τα λεφτά!)

Η Ισλανδία με τους Gréta Salóme & Jónsi και το Never Forget, ένα απόλυτα σκοτεινό και χειμωνιάτικο τραγούδι, στα τέλη Μαϊου... (Σε λίγο θα βγει ο Nick Cave και η Kylie Minogue για το Where the Wild Roses Grow...)

Go Cyprus!!! H Ήβη Αδάμου που τα προγνωστικά τη θέλουν μέχρι και στην πεντάδα, ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τις χορεύτριές της. Χαμογελαστή, θεατρική και σέξι η Ήβη αποθεωνόταν από τα πρώτα δευτερόλεπτα του κομματιού, με το Crystal Hall να πάλλεται στους ρυθμούς του La La Love, με αποκορύφωμα το χορευτικό της σόλο!

Η Γαλλία στέλνει φέτος την Anggun με το Echo (You and I). Η Γαλλία από τότε που εφαρμόστηκε η τηλεψηφοφορία έχιε έρθει 8 φορές κάτω από τη 18η θέση, ενώ μετράει 5 νίκες στην ιστορία της Eurovision (και όπως φαίνεται δε θα κάνει φέτος την έκτη...)

Στο 10 το καλό, η Ιταλία με τη γυναικάρα Nina Zilli να τραγουδά πως η αγάπη είναι θηλυκή.. L'amore è femmina (Out Of Love) α. . ., ψεφ. . H Ιταλία επέστρεψε πέρυσι στον διαγωνισμό (και πήρε τη 2η θέση)μετά από πολύχρονη απουσία λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος. Η γειτονική μας χώρα έχει κερδίσει δύο φορές... μήπως πάμε φέτος για την τρίτη?

Ό Ott Lepland με το (ααααααχχχχ) Kuula για την Εσθονία. Η Εσθονία κέρδισε το 2001 για πρώτη φορά και (!) συναλλάσσεται με ευρώ από 1/1/2011 (γιατί Κούλα???)

Η Νορβηγία, με 3 νίκες και το αρνητικότερο ρεκόρ στην Ιστορία με 10 τελευταίες θέσεις, στέλνει τον Tooji με το Stay. Η Νορβηγία (με τον σωσια του Σαρμπέλ φέτος) είναι ταυτόχρονα περήφανη για την υψηλότερη βαθμολογία στην ιστορία του διαγωνισμού, αφού ο Αλεξάντερ Ρίμπακ είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 387 πόντους (169 πόντους διαφορά απο τη δεύτερη χώρα).

Η οικοδέσποινα χώρα για τη συνέχεια. Αζερμπαϊτζάν και η Sabina Bayeva με το When The Music Dies. Το Αζερμπαϊτζάν, εμφανίζεται μετά από νίκη, με μια δυναμική μπαλάντα, ακριβώς όπως είχε συμβεί με την Ελλάδα, που μετά την Ελενα Παπαρίζου που έφερε το τρόπαιο στην χώρα μας, ακολούθησε η Αννα Βίσση με το Everything.

H Ρουμανία με τους Mandinga ανάβει τα αίματα με το ρυθμικό Zaleilah... ε και με τα δίμετρα πόδια της τραγουδίστριας! (για το βρακάκι της Ρουμάνας που φάνηκε, δεν είδαμε να ενοχλείται κανείς πάντως... :-)

Η Δανία που απο το 1978 συμμετέχει ανελλιπώς, συμμετέχει φέτος με την Soluna Samay και το Should've Known Better, που μας θυμίζει Tanita Tikaram, και πολύ μας αρέσει!

Πάμε Ελλάδα, που εμφανίζεσαι σάντουϊτς ανάμεσα στα φαβορί, αλλά κάνεις το καλύτερο που μπορείς με την Αφροδισιακή Ελευθερία Ελευθερίου! Μουσική και στίχοι Δημήτρη Στάσσου, Mikaela Stenström και Dajana Lööf, φωνητική επιμέλεια από τη Βικτώρια Χαλκίτη, σκηνοθεσία από τον Κωνσταντίνο Ρήγο και ενδυματολογική επιμέλεια από τον Γιώργο Σεγρεδάκη. Υπερκεφάτη και εκρηκτική, η μινιόν Ελευθερία ξεσήκωσε τον κόσμο, με το συρτάκι και το βρακάκι!

Το απόλυτο φαβορί στη σκηνή! Σουηδία, Loreen και Euphoria!!! Tέσσερεις νίκες μετράει η Σουηδία (και μάλλον πάει για την πέμπτη)! "Εντάξει η τύπισσα είναι αλλού" είναι το καλύτερο σχόλιο που ακούσαμε για να περιγράψει το φαινόμενο Σουηδία-Eurovision 2012.

Η Τουρκία με το πειρατικό Love me back από τους Can Bonomo, που ως αδελφή-χώρα αποθεώθηκε από πριν ακομη ανέβει στη σκηνή η αποστολή!

Η Ισπανία έχει κερδίσει δύο φορές διαδοχικά, το 1968 και 1969. Η 34χρονη Pastora Soler με τους 3 πλατινένιους και τους 4 χρυσόύς δισκους στην καριέρα της, ερμηνεύει φέτος το Quédate conmigo (Μείνε μαζι μου).

Η προπέρσινη νικήτρια στη συνέχεια. Η Γερμανία δε στέλνει τρίτη φορά τη Lena, αλλά επανέρχεται με τον Roman Lob και το Standing Still.Η Γερμανία έχει δύο νίκες, την πρόσφατη της Lena και άλλη μία το 1982.

21η η Μάλτα με τον Kurt Calleja και.. This is the night! Η Μάλτα εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1971 με καλύτερη θέση τη 2η, το 2002 και το 2005. Το 2007, 2008 και 2010 δεν κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό.

Στη συνέχεια η ΠΓΔΜ με την Kaliopi και το Crno i belo. Πρώτ Δώδεκα συμμετοχές από το 1998 με καλύτερη θέση τη 12η, το 2006 και χειρότερη τη 16η πέρσι.

Οι Jedward τραγουδουν Waterline εκπροσωπώντας την Ιρλανδία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Είναι τα διδυμα με τα όρθια μαλλιά, αυτά που πέρυσι ήρθαν έβδομα, και αυτά που στο τέλος του κομματιού κάνουν ένα ντουσάκι στη σκηνή. Η Ιρλανδία είναι η πιο επιτυχημενη χώρα στην ιστορία του διαγωνισμού με 7 νίκες και 46 συμμετοχές, και είναι η μοναδική χώρα που έχει κερδίσει 3 συνεχόμενες φορές,το 1992, 1993 και 1994.

Ο "δικός μας" Zeljko Joksimovic για τη συνέχεια, φίλος της Ελλάδας και συχνός επισκέπτης, που εκπροσωπεί τη Σερβία φέτος με το Nije ljubav stvar, έχει συμμετάσχει 4 φορές στο διαγωνισμό, δύο ως συνθέτης και δύο ως ερμηνευτής. Η Σερβία κατέβηκε πρώτη φορά σαν Σερβία το 2007 και τότε κέρδισε και τον διαγωνισμό. Ο Ζeljko είχε έρθει δεύτερος το 2004 όταν είχε κερδίσει η Ουκρανή Ρουσλάνα, μία θέση πάνω από τον Σάκη Ρουβά και το Shake It.

Η εξωτική Gaitana καλεί τον κόσμο και φωνάζει Be my guest για την Ουκρανία, ένα πρελούδιο για το Euro 2012 που γίνεται στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Η Gaitana ανακηρύχθηκε το 2010 τραγουδίστρια της χρονιάς για τη χώρα της, ενώ η χώρα μετρά μόνο μία νίκη, αυτή του 2004 με τη Ρουσλάνα.

Τελευταία συμμετοχή για φέτος η Μολδαβία με τον Pasha Parfeny και το φολκλόρ Lăutar. Οκτώ συμμετοχές μετράει η Μολδαβία από το 2005, όταν πήρε και την καλύτερη θέση (6η).

Το 50% του αποτελέσματος από τις κριτικές επιτροπές έχει ήδη αποφασιστεί χθες από τα βίντεο της πρόβας τζενεράλε, ενώ σε λίγη ώρα θα ξέρουμε και τα αποτελέσματα από το televoting.

Τα αποτελέσματα που αφορούν στην Ελλάδα αλλά και στους βαθμούς 8, 10, 12 έχουν ως εξής:

  1. Αλβανία: 8 στην ΠΓΔΜ, 10 στην Τουρκία, 12 στην Ελλάδα
  2. Μαυροβούνιο: 8 στην ΠΓΔΜ, 10 στην Αλβανία, 12 στη Σερβία
  3. Ρουμανία: 8 στην Ελλάδα , 10 στη Σουηδία , 12 στη Μοδαβία
  4. Αυστρία: 8 στην Αλβανία , 10 στη Σερβία , 12 στη Σουηδία
  5. Ουκρανία : 5 στην Ελλάδα, 8 Μολδαβία, 10 Ρωσία, 12 Αζερμπαϊτζάν
  6. Λευκορωσία: 8 στη Λιθουανία, 10 στην Ουκρανία, 12 στη Ρωσία
  7. Βέλγιο: 2 στην Ελλάδα, 8 στη Ρωσία, 10 στην Αλβανία, 12 στην Σουηδία
  8. Αζερμπαϊτζάν: 5 στην Ελλάδα, 8 στη Μάλτα , 10 στη Ρωσία, 12 στην Τουρκία
  9. Μάλτα: 8 στην Τουρκία, 10 στην Ιταλία, 12 στο Αζερμπαϊτζάν
  10. Σαν Μαρίνο: 8 στη Μολδαβία, 10 στη Ρωσία, 12 στην Αλβανία
  11. Γαλλία: 8 στη Σερβία, 10 στην Εσθονία, 12 στη Σουηδία
  12. Ηνωμένο Βασίλειο: 8 στην Ισπανία, 10 στην Ιρλανδία, 12 στη Σουηδία
  13. Τουρκία: 3 στην Ελλάδα, 8 στη ΠΓΔΜ, 10 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, 12 στο Αζερμπαϊτζάν
  14. Ελλάδα: 8 στη Σερβία, 10 στην Αλβανία, 12 στην Κύπρο
  15. Βοσνία Ερζεγοβίνη: 1 στην Ελλάδα, 8 στη Σουηδία, 10 στη Σερβία, 12 στη ΠΓΔΜ
  16. Μολδαβία: 4 στην Ελλάδα, 8 στην Ουκρανία, 10 στο Αζερμπαϊτζάν, 12 στη Ρουμανία
  17. Βουλγαρία: 1 στην Ελλάδα, 8 στη Σουηδία, 10 στο Αζερμπαϊτζάν, 12 στη Σερβία
  18. Ελβετία: 8 στην Ισπανία, 10 στη Σερβία, 12 στην Αλβανία
  19. Σλοβενία: 8 στη Ρωσία, 10 στη Σουηδία, 12 στη Σερβία
  20. Κύπρος: 8 στο Αζερμπαϊτζάν, 10 στη Σουηδία, 12 στην Ελλάδα
  21. Κροατία: 8 στην ΠΓΔΜ, 10 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, 12 στη Σερβία
  22. Σλοβακία: 8 στην Ουγγαρία, 10 στην Εσθονία, 12 στη Σουηδία
  23. ΠΓΔΜ: 8 στην Τουρκία, 10 στη Σερβία, 12 στην Αλβανία
  24. Ολλανδία: 8 στην Τουρκία, 10 στη Σερβία, 12 στη Σουηδία
  25. Πορτογαλία: 8 στη Ρωσία, 10 στη Γερμανία, 12 στην Ισπανία
  26. Ισλανδία: 8 στην Κύπρο, 10 στην Εσθονία, 12 στη Σουηδία
  27. Σουηδία: 8 στην Εσθονία, 10 στη Σερβία, 12 στην Κύπρο
  28. Νορβηγία: 8 στη Ρωσία, 10 στη Σερβία, 12 Σουηδία
  29. Λιθουανία: 8 στην Εσθονία, 10 στη Σουηδία, 12 στο Αερμπαϊτζάν
  30. Εσθονία: 8 στη Ρωσία, 10 στη Γερμανία, 12 στη Σουηδία
  31. Δανία: 8 στη Ρωσία, 10 στη Γερμανία, 12 στη Σουηδία
  32. Λετονία: 8 στην Εσθονία, 10 στη Ρωσία, 12 στη Σουηδία
  33. Ισπανία: 8 στη Ρωσία, 10 στη Ρουμανία, 12 στη Σουηδία
  34. Φινλανδία: 8 στη Ρωσία, 10 στην Εσθονία, 12 στη Σουηδία
  35. Γεωργία: 1 στην Ελλάδα, 8 στη Σουηδία, 10 στο Αζερμπαϊτζάν, 12 στη Λιθουανία
  36. Ιταλία: 8 στη Γερμανία, 10 στη Ρωσία, 12 στην Αλβανία
  37. Σερβία: 4 στην Ελλάδα, 8 στην Κύπρο, 10 στη Σουηδία, 12 στην ΠΓΔΜ
  38. Γερμανία: 1 στην Ελλάδα, 8 στην Τουρκία, 10 στη Σερβία, 12 στη Σουηδία
  39. Ρωσία: 3 στην Ελλάδα, 8 στην Ουκρανία, 10 στο Αζερμπαϊτζάν, 12 στη Σουηδία
  40. Ουγγαρία: 8 στην Αλβανία, 10 στη Γερμανία, 12 στη Σουηδία
  41. Ισραήλ: 2 στην Ελλάδα, 8 στο Αζερμπαϊτζάν, 10 στην Ισπανία,12 στη Σουηδία
  42. Ιρλανδία: 8 στην Εσθονία, 10 στη Γερμανία, 12 στη Σουηδία!

ΝΙΚΗΤΡΙΑ Η ΣΟΥΗΔΙΑ!!!!

Ε.Σ.

Η Γερμανία έχει δύο νίκες, την πρόσφατη της Lena και άλλη μία το 1982 Η Γερμανία έχει δύο νίκες, την πρόσφατη της Lena και άλλη μία το 1982