Τι θα δούμε στο Megaron Plus

18.09.2012
Σειρά διαλέξεων καθηγητών του περίφημου College de France, προσωπικότητες και διανοούμενοι, όπως ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί, ο διάσημος οικονομολόγος και συγγραφέας Ζακ Αταλί, ο Ματιέ Πιγκάς εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Lazard Freres SAS, βασικού μετόχου της εφημερίδας Le Monde, ο οικονομολόγος και συγγραφέας Ha-Joon Chang, ο αρχιτέκτονας Mario Botta είναι μερικές από τις φετινές προτάσεις του Megaron Plus μαζί με το διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Great 2013, το Premio Strega στην Αθήνα, ένα αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι και ένα εικαστικό παιδικό εργαστήρι σε συνεργασία με Κέντρο Πομπιντού.

Σειρά διαλέξεων καθηγητών του περίφημου College de France, προσωπικότητες και διανοούμενοι, όπως ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί, ο διάσημος οικονομολόγος και συγγραφέας Ζακ Αταλί, ο Ματιέ Πιγκάς εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Lazard Freres SAS, βασικού μετόχου της εφημερίδας Le Monde, ο οικονομολόγος και συγγραφέας Ha-Joon Chang, ο αρχιτέκτονας Mario Botta είναι μερικές από τις φετινές προτάσεις του Megaron Plus μαζί με το διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Great 2013, το Premio Strega στην Αθήνα, ένα αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι και ένα εικαστικό παιδικό εργαστήρι σε συνεργασία με Κέντρο Πομπιντού.

Πιο αναλυτικά οι εκδηλώσεις:
Ο Κύκλος : Κοινωνία – Οικονομία – Δίκαιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής(ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ), την Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος και περιλαμβάνει κύκλο δημόσιων συζητήσεων με τίτλο: Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές.
Στις οκτώ δημόσιες συζητήσεις θα εξετασθούν τα θέματα: ‘Για ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα’ με ομιλητές τους: Παναγή Βουρλούμη, Μιλτιάδη Νεκτάριο, Ροβέρτο Σπυρόπουλο και Πλάτωνα Τήνιο, ‘Φορολογικό Σύστημα: Μέτρα ή Μεταρρύθμιση’ με τη συμμετοχή των Χάρη Κυριαζή, Βασίλη Ράπανου, Γιώργου Σταθάκη, Δημήτρη Σταματόπουλου, ‘Για ένα νέο ελληνικό Πανεπιστήμιο’ συζητούν οι : Στάθης Καλύβας, Βάσω Κιντή, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Βασίλης Παπάζογλου καθώς και τα θέματα: ‘Εθνικό Σύστημα Υγείας’, ‘Η Δημόσια Διοίκηση’, ‘Η Δικαιοσύνη’, Η Διεθνής θέση της χώρας’, Η Συνολική Παραγωγικότητα και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας’.

Ο Κύκλος : Κοινωνία – Οικονομία – Δίκαιο που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και περιλαμβάνει έξι διαλέξεις:
Για την ‘Ελλάδα και τη Δύση’ θα συζητήσουν οι καθηγητές Μ.Ζ. Κοπιδάκης, Στάθης Ψύλλος και ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης. Ο φιλόσοφος και λόγιος Μπερνάρ Ανρί Λεβί (Bernard-Henry Levy) συζητά με τον κορυφαίο γάλλο δημοσιογράφο Ζαν Μαρί Κολομπανί για τα μεγάλα πολιτικά θέματα της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Ελλάδας. Σε συνεργασία με το ΚΙΚΠΕ και την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορία (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.) συζητούν για την ‘Ελλάδα και τη Δύση’, ο Τηλέμαχος Μαράτος, ο Πέδρο Ολάγιαμε συντονιστή τον Αντώνη Ρεγκάκο. Για το ίδιο θέμα συζητούν ο ιταλός καθηγητής κλασικής φιλολογίας Filippomaria Pontani με τον καθηγητή κλασικής φιλολογίας Μ.Ζ.Κοπιδάκη και ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος με τον Χριστόφορο Πισσαρίδη οικονομολόγο, κάτοχο του Νόμπελ Οικονομικών 2010.

Ο Κύκλος : Κοινωνία – Οικονομία – Δίκαιο περιλαμβάνει επίσης Νομικά Συμπόσια: Σε συνεργασία με τη Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων θα συζητηθούν οι ‘Σύγχρονες μορφές εγκληματικότητες και οι νέοι ρόλοι του Εισαγγελέα’. Στον ίδιο Κύκλο περιλαμβάνεται ‘Ημερίδα με θέματα από τη Συνταγματική Επικαιρότητα’ σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων στην οποία μετέχουν οι καθηγητές: Πέτρος Παραράς, Νίκος Αλιβιζάτος, Σπυρίδων Φλογαϊτης, Κώστας Χρυσόγονος και Ξενοφών Κοντιάδης με συντονιστή τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, Κώστα Μαυριά. Τέλος με τίτλο ‘Μεταρυθμίσεις στο Σύστημα Δικαίου’ θα γίνει παρουσίαση των συμπερασμάτων των Νομικών Συμποσίων που πραγματοποιήθηκαν το 2012. Η παρουσίαση γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Αστικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, το Σύνδεσμο Ελλήνων Εμπορικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων.

Ο Κύκλος : Κοινωνία – Οικονομία – Δίκαιο ολοκληρώνεται με: τη διάλεξη του Ματιέ Πιγκάς (Matthieu Pigasse) εντεταλμένου Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Lazard Freres SAS στη Γαλλία και Αντιπροέδρου της Lazard στην Ευρώπη, βασικού μετόχου της εφημερίδας Le Monde που θα μιλήσει με θέμα: ‘Ευρώπη: Διασπάσεις και ανατροπές’, τη διάλεξη του καθηγητή Θεοδόση Τάσιου με θέμα ‘Το θρησκεύεσθαι’, τη διάλεξη του οικονομολόγου και συγγραφέα Ha-Joon Chang που είχε αναβληθεί πέρσι και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τίτλος της διάλεξης: ‘23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό’. Τη διάλεξη που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και τις Εκδόσεις Καστανιώτη, προλογίζει ο διεθνολόγος Γιώργος Καλπαδάκης. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα ‘Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής’ πραγματοποιείται συμπόσιο με τη συμμετοχή διαπρεπών προσωπικοτήτων και ειδικών επιστημόνων με θέμα το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. ‘Η παράδοση ως κίνδυνος και ως ελπίδα’ είναι το θέμα συζήτησης στην οποία μετέχουν ο πατέρας Βασίλειος Γοντικάκης, ο Μάριος Μπέγζος και ο Θανάσης Παπαθανασίου, ενώ η συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου μιλά για τα ‘Μαθήματα ζωής μετά από τις κρίσεις’.

Ο Κύκλος Αρχιτεκτονική υπήρξε από τους κεντρικούς πυρήνες που προκάλεσαν το ενδιαφέρον των νεαρών φίλων του Megaron Plus. Με τη συνεργασία της Lafarge διοργανώνεται το GREAT 2013 – Greek Architectural Talent. Πρόκειται για μια έκθεση εργασιών ελλήνων φοιτητών αρχιτεκτονικής. Οι εργασίες θα επιλεγούν από επιτροπή αποτελούμενη από διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες, ενώ οι επικρατέστερες θα εκτεθούν σε μορφή προπλασμάτων στο Μέγαρο. Θα υπάρξουν τέσσερις διακρίσεις ενώ στη διάρκεια της έκθεσης τα μέλη της επιτροπής θα δώσουν διαλέξεις. Σε συνεργασία με το ΚΙΚΠΕ διοργανώνονται δύο διαλέξεις: O Mario Botta, διάσημος ελβετός αρχιτέκτονας που έχει υπογράψει αρχιτεκτονήματα σε όλο τον κόσμο και στην Αθήνα, ανάμεσα τους και την αναμόρφωση της Σκάλας του Μιλάνου θα μιλήσει με θέμα ‘Αρχιτεκτονική και Μνήμη’. Ο διάσημος αρχιτέκτονας τοπίου Λουί Μπενές(Louis Benech) που έχει σχεδιάσει κήπους ανά τον κόσμο, ανάμεσα τους οι περίφημοι Jardin des Tuileries αλλά και το Αχίλλειο της Κέρκυρας, θα μιλήσει για την δουλειά του με τίτλο ‘βλέποντας και κάνοντας’. Τις διαλέξεις προλογίζει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Ο Κύκλος Λογοτεχνία ανοίγει με ένα συμπόσιο αφιερωμένο στον Μένη Κουμανταρέα για τα 50 χρόνια παρουσίας του στα γράμματα και με την ευκαιρία της συλλεκτικής επανέκδοσης του μυθιστορήματος του ‘Η φανέλα με το εννιά’. Ομιλούν ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Τίτος Πατρίκιος και η Αντιγόνη Βλαβιανού. Ο συγγραφέας Μαρκ Μαζάουερ που θα τιμηθεί με το βραβείο ‘Διδώ Σωτηρίου’ θα μιλήσει με θέμα ‘Το όραμα του Αλτιέρο Σπινέλλι: η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Κρίση’. Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών το Megaron Plus φιλοξενεί το Premio Strega στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα βραβείο που θεωρείται η κορυφαία λογοτεχνική διάκριση στην Αθήνα.

Στην επιτροπή ανάγνωσης των υποψήφιων έργων προστέθηκε και ελληνική ομάδα που θα ψηφίσει για την ανάδειξη του νικητή του 2012. Στη συνάντηση που γίνεται στο πλαίσιο του Megaron Plus, μετέχουν δύο νικητές του βραβείου ο Alessandro Piperno και ο Edoardo Nesi, ο συντονιστής του Βραβείου Stefano Petrocchi και οι μεταφραστές Ανταίος Χρυσοστομίδης και Αννα Παπασταύρου. Συντονίζει ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. ‘Απέναντι στο διαφορετικό’ είναι το θέμα της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στον θεατρικό συγγραφέα Ετιεν Λεπάζ και τις συγγραφείς Κλωντίν Γκαλεά και Μαρία Ευσταθιάδη. Παρεμβαίνει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος. Σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εταιρία Αξάνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Με δύο αφιερώματα ολοκληρώνεται ο Κύκλος Λογοτεχνία: στον Αλέξανδρο Κοτζιά με ομιλητές, τη συγγραφέα Μάρω Δούκα, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη και τους καθηγητές Βενετία Αποστολίδου και Γιάννη Παπαθεοδώρου με συντονίστρια τη συγγραφέα και κριτικό Έλενα Χουζούρη και στην ποιήτρια Κική Δημουλά με την ευκαιρία της έκδοσης των ποιημάτων της από τη Margellos World Republic of Letters του Yale University Press, σε μετάφραση Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλου και Rika Lesser.

Ο Κύκλος Κινηματογράφος περιέχει ένα αφιέρωμα σε ένα μεγάλη μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου, τον ιταλό σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι με την ευκαιρία 100 χρόνων από τη γέννηση του. Το αφιέρωμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο περιλαμβάνει ομιλία του συγγραφέα και σκηνοθέτη Carlo di Carlo καθώς και προβολές ταινιών του Αντονιόνι στο Μέγαρο και το Ιταλικό Ινστιτούτο. Με τη συμμετοχή των σκηνοθετών Γιώργου Ζώη, Φίλιππου Τσίτου, Σύλλα Τζουμέρκα, Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, Εύας Στεφανή και Γιώργου Γεωργόπουλου οργανώνεται συμπόσιο για το Νέο Ελληνικό Σινεμά. Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Ευάννα Βενάρδου και Γιάννης Ζουμπουλάκης. Τέλος σε ειδική εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία ‘Μέγαρα’ του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και του Σάκη Μανιάτη και θα ακολουθήσει συζήτηση για τη δύναμη της παρέμβασης τους σινεμά στους κοινωνικούς αγώνες του τότε και του σήμερα, με τη συμμετοχή των: Γιώργου Τσεμπερόπουλου, Μισέλ Δημόπουλου και Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Τρεις εκδηλώσεις περιέχονται στον Κύκλο Αρχαιολογία. H πρώτη αφορά ‘Τα μουσικά ευρήματα από τον ‘Τάφο του Ποιητή’ και η ερμηνεία τους’ με ομιλητές την αρχαιολόγο Ευτυχία Λυγκούρη-Τόλια, τον Martin West καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τον Egert Poehlmann, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Erlangen και τους μουσικολόγους: καθηγητή Στέλιο Ψαρουδάκη και Χρήστο Τερζή δρ της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής.
Σε συνεργασία με το ‘Διάζωμα’ ο καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας Βασίλειος Λαμπρινουδάκης μιλά με θέμα την ‘Επίδαυρο’ και ο αρχαιολόγος πρόεδρος για την ανάδειξη των μνημείων της Νικόπολης, Κώστας Ζάχος με θέμα τη ‘Νικόπολη’.

Κύκλος διαλέξεων σε συνεργασία με το College de France σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Από τα κορυφαία εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ευρώπης, το College de France (Κολεζ ντε Φρανς) δεν έχει πάψει από την εποχή της ίδρυσης του, στα μέσα του 16ου αιώνα, να πρωτοπορεί και να υπηρετεί την εκπαίδευση και την έρευνα στους τομείς, των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών. Σε συνεργασία με το Megaron Plus θα παρουσιαστούν έξι διαλέξεις διακεκριμένων καθηγητών του φημισμένου ιδρύματος: ο Καρόλ Μπεφά από την έδρα της καλλιτεχνικής δημιουργίας θα μιλήσει με θέμα ‘Ποιος είναι ο λόγος να συνθέτουμε ακόμα μουσική; ‘, o Αντουάν Κομπανιόν από την Έδρα της Νεότερης και Σύγχρονης Γαλλικής Λογοτεχνίας με θέμα: ‘Λογοτεχνία: οδηγίες χρήσεως’, ο Ανρι Λωράν από την έδρα Σύγχρονης Ιστορίας του Αραβικού κόσμου θα δώσει διάλεξη με θέμα: ‘Πρώτη αποτίμηση της αραβικής άνοιξης’, ο Αλέν Προσιάν από την έδρα Μορφογενετικών Διαδικασιών για το ‘Τι είναι έμβια ύλη’, ο Ντενί Κνεπφλέρ από την Έδρα Επιγραφικής και Ιστορίας των Ελληνικών πόλεων για την ‘Αθήνα και Ρώμη λίγο πριν την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους’ και ο Ροζε Σαρτιέ από την έδρα Γραπτά και Πολιτισμοί στη Νεότερη Ευρώπη για ‘Το ζωντανό παρελθόν, Ιστορία, λογοτεχνία και μνήμη, πώς να ακούμε τους νεκρούς με τα μάτια’.

Ο Κύκλος: Η επιστήμη στη ζωή μας τον οποίο συντονίζει ο Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών θέτει προς συζήτηση τέσσερα κρίσιμα ζητήματα που ζητούν διέξοδο. ‘Θα κάνουμε επιτέλους κάτι για τον καρκίνο;’ είναι το πρώτο θέμα για το οποίο θα συζητήσουν οι διακεκριμένοι επιστήμονες: Άννα Εφραιμίδου, Δημήτριος Καρακάσης, Μανόλης Κογεβίνας και Κωνσταντίνος Συρίγος. Συντονίζει ο Αργύρης Ευστρατιάδης, διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Γλώσσα και νόηση: Είναι ποτέ δυνατόν να είναι προϊόντα της εξέλιξης; Πρόκειται για εναρκτήρια εκδήλωση της Brain Awareness Week σε συνεργασία με την Dana Alliance of Brain Initiatives και την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών. Ομιλητές είναι ο ακαδημαϊκός Κώστας Κριμπάς, ο καθηγητής ψυχολογίας Μιχάλης Πετρίδης και ο Ηλίας Κούβελας. Συντονίζει η Επίκουρη καθηγήτρια Έρευνας στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Ειρήνη Σκαλιόρα. ‘Αντιμετωπίζοντας την ανασφάλεια την εποχή της κρίσης’ είναι το ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής Γρηγόρη Βαλσαματζή και τον καθηγητή της Ψυχιατρικής Βενετσάνο Μαυρέα σε συντονισμό του καθηγητή Κλήμη Ναυρίδη. Το τελευταίο θέμα ‘Τα λοιμώδη νοσήματα στην Ελλάδα σήμερα: μια αναδυόμενη απειλή’ της Σειράς θα απασχολήσει τους καθηγητές Τάκη Παναγιωτόπουλο, Γεώργιο Δάικο, Σωτήρη Τσιόδρα και Αλκιβιάδη Βατόπουλο. Συντονίζει ο Άγγελος Χατζάκης, καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

O Κύκλος Τέχνες φιλοξενεί ένα εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι που έχει τον τίτλο ‘Le Blobterre’ και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Megaron Plus με το Centre Pompidou του Παρισιού. Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση σχεδιασμένη από την εφευρετική γαλλίδα ντιζάινερ Mαταλί Γκρασέ(Matali Grasset) που δημιουργεί ένα φανταστικό κόσμο και καλεί τα παιδιά (ηλικίας 6 έως 12 ετών) να κάνουν βόλτα σε έναν κήπο διαφορετικό, μέσα στο Μέγαρο! Έναν κήπο γεμάτο πρωτότυπα σχήματα, χρώματα, μυρωδιές και ήχους που θα παρασύρει τα παιδιά σε μια εξερεύνηση με όχημα τις αισθήσεις και τη δημιουργική τους φαντασία. Ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα καθοδηγεί τα παιδιά στη διάρκεια της επίσκεψης. Προβλέπονται προγράμματα για μεμονωμένους επισκέπτες και ομαδικές επισκέψεις σχολείων.
Στον ίδιο Κύκλο θα παρακολουθήσουμε μια συζήτηση με θέμα: ‘Σπιναλόγκα – Καλοκαίρι 2012. Κώστας Τσόκλης: ‘Εσύ, ο τελευταίος λεπρός’ στην οποία μετέχουν ο Κώστας Τσόκλης, οι επιμελητές Κατερίνα Κοσκινά και Cora Bruno, ο συλλέκτης Νίκος Φινοκαλιώτης και συντονίζει η κριτικός τέχνης, Έφη Ανδρεάδη.

Στο πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνεται σειρά διαλέξεων στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί από το Μέγαρο Μουσικής και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.