Γιορτάζει το Βυζαντινό Μουσείο με τον ηθοποιό Γιώργο Χωραφά

28.03.2014
Ένα μουσείο στολίδι με μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, το υπέροχο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην οδό Βασ. Σοφίας 22, κλείνει φέτος τα 100 χρόνια λειτουργίας του.
Το υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε - με την ευκαιρία των 100 χρόνων λειτουργίας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου - ένα ιδιαίτερο τηλεοπτικό σποτ, στο οποίο ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς ξεναγεί τους θεατές στις αίθουσες του μουσείου.
Ο διεθνούς κύρους ηθοποιός δέχτηκε με χαρά να διαφημίσει το Μουσείο και την Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα ότι «πολύς κόσμος πρέπει να μάθει για το καταπληκτικό αυτό μουσείο ... Εγώ ο ίδιος δεν το ήξερα»! Στην παρουσίαση του σποτ δικαιολόγησε και το... μουστάκι, που βλέπουμε να έχει στο σποτ! «Το βυζαντινό… μουστάκι που με βλέπετε να έχω στο σποτ οφείλεται στην ταινία "La permissio" που γύριζα εκείνη την περίοδο».

Τη μουσική του σποτ συνέθεσε ο βραβευμένος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τάκης Ζερβουλάκης. Το σποτ θα προβληθεί στην τηλεόραση, και σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους - όπως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το μετρό, τράπεζες, αλλά και σε αεροπλάνα κατά τη διάρκεια πτήσεων.
Λίγα Λόγια για το Μουσείο

Το ΒΜΧ ιδρύθηκε το 1914 ως το πρώτο κρατικό μουσείο αφιερωμένο στη Βυζαντινή τέχνη και τον πολιτισμό. Ο ιδρυτικός του νόμος ήταν το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης ιδεολογικής διεργασίας σε μια εποχή όπου τα εθνικά κράτη αναζητούσαν την ταυτότητά τους μέσα από τη μελέτη του παρελθόντος, όταν τα πανεπιστήμια της Ευρώπης ξεκίνησαν να ασχολούνται με τη μελέτη της Βυζαντινής περιόδου και οι Έλληνες «ανακάλυπταν» το Βυζαντινό τους παρελθόν. Το 1930 το Βυζαντινό Μουσείο εγκαταστάθηκε οριστικά στο Μέγαρο της δούκισσας της Πλακεντίας (Villa Ilissia), με κύριο μέλημα τη συγκρότηση, συντήρηση και παρουσίαση των αρχαιολογικών συλλογών του, οι οποίες σήμερα αριθμούν περισσότερα από 30.000 αντικείμενα, που χρονολογούνται από τον 3ο έως και τον 20ό αιώνα.

Τη διεύθυνση του ΒΧΜ ανέλαβαν διαδοχικά διαπρεπείς βυζαντινολόγοι. Αναμφισβήτητη τομή στην ιστορία του μουσείου αποτελεί η αναμόρφωση της επανέκθεσης των συλλογών, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από δεκαετή προετοιμασία το 2010, επί της θητείας του Δημήτρη Κωνστάντιου. Σήμερα έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι εκτεταμένες εργασίες στο σύνολο της κτηριακής υποδομής, έχουν εκσυγχρονιστεί οι λειτουργίες του (αναβάθμιση του συστήματος διαχείρησης των συλλογών, δημιουργία οργανωμένων γραφείων: Τεκμηρίωσης, Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Εκδόσεων, Επικοινωνίας, κλπ) και υλοποιούνται οι συμπληρωματικές παρεμβάσεις για την απόδοση στο κοινό του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου.

Πρωταρχικός στόχος του μουσείου είναι να προσφέρει σε όλους τους πολίτες –με ή χωρίς πρότερη γνώση για τη βυζαντινή ιστορία και πολιτισμό- βιωματικές μαθησιακές εμπειρίες μέσα από την επαφή με τα αυθεντικά αντικείμενα, ζωντανό επιστημονικό λόγο, ψυχαγωγία και αισθητική απόλαυση, λειτουργώντας ως ένα περιβάλλον μάθησης, συμμετοχής και δημιουργικού διαλόγου. Σήμερα, το ΒΧΜ προβάλλει το θεματικό του περιεχόμενο με ανανεωμένους στόχους και μια συγκροτημένη πολιτική εκθέσεων, στοχεύοντας σε διευρυμένες διεπιστημονικές συνεργασίες με εθνικούς φορείς αλλά και μουσεία ή ιδρύματα του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, το Βυζαντινό Μουσείο έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για το 2014.
Επιμέλεια Χ.Τ.