ΟΠΑ 0.2 στην Art-Athina 09 και στο Bios

11.05.2009
Tο ΟΠΑ 0.2 εξερευνά την έννοια της «μεταπαραγωγής» (Postproduction), όπως την προτείνει ο Γάλλος θεωρητικός Nicolas Bourriaud και σε συνεργασία με την Art Athina τo Bios παρουσιάζει ζωντανές περφόρμανς, προβολές, αφιερώματα, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις.

Tο ΟΠΑ 0.2 εξερευνά την έννοια της «μεταπαραγωγής» (Postproduction), όπως την προτείνει ο Γάλλος θεωρητικός Nicolas Bourriaud και σε συνεργασία με την Art Athina τo Bios παρουσιάζει ζωντανές περφόρμανς, προβολές, αφιερώματα, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις.

Μετά την επιτυχημένη πρώτη έκδοσή του τον Μάρτιο του 2007, η θεσμοθέτηση του ΟΠΑ (on πerformance art) αποτελεί πλέον γεγονός. Το έκδηλο ενδιαφέρον του κόσμου για την τέχνη της performance, η συμμετοχή νέων καλλιτεχνών αλλά και ιστορικών προσωπικοτήτων του χώρου και η υποστήριξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, καθώς και των media, διαμόρφωσαν ένα σταθερό σημείο συνάντησης της τέχνης του περφόρμανς στην χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο.

Re-Think/ Re-use/ Re-make:
Propositions and Possibilities on contemporary performance art
Προτάσεις και δυνατότητες της σύγχρονης περφόρμανς

Η φετινή Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, Art-Athina 2009, φιλοξενεί στον εκθεσιακό της χώρο στο Κλειστό Φαλήρου (TaekwonDo/Ολυμπιακά Ακίνητα) ένα μέρος των περφόρμανς του φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Αφιέρωμα στον γλύπτη Θόδωρο
- Ενότητα με θέμα τον Παγανισμό σε επιμέλεια του Θανάση Μουτσόπουλου
- Live performances σε 2 χώρους, BIOS και Tae Kwon Do (ART ATHINA 2009) από καλλιτέχνες όπως State of Sabotage, Πάνος Χαραλάμπους, Νίκος Τρανός, The Boy, Ευαγγελία Μπασδέκη, Peader Kirk, Γιάννης Μελανίτης κ.α.
- Συμμετοχές από Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Καναδά, Ιαπωνία, Βουλγαρία, Σουηδία, Σιγκαπούρη, Βέλγιο, Λιθουανία, Γαλλία και Ελλάδα.
- 20 ΜΑΪΟΥ, στην έναρξη του ΟΠΑ 0.2 στο BIOS, 11 performances από όλον τον κόσμο
- 21 ΜΑΪΟΥ, στην έναρξη της ART ATHINA στο Tae Kwon Do, 10 performances από όλον τον κόσμο
- Στα πλαίσια της ART ATHINA στο Tae Kwon Do παρουσίαση εισηγήσεων και ομιλίες από διακεκριμένους θεωρητικούς και ακαδημαϊκούς.
- Παρουσίαση documented ιστορικά performances της δουλειάς καλλιτεχνών, μερικοί από τους οποίους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως:

Paul McCarthy
Laurie Anderson
Hermann Nitsch
Vito Acconci
Bruce Nauman
Denis Openheim
Fluxus
Mike Kelley
John Baldessari

Οι εκδηλώσεις του ΟΠΑ 0.2 στο ΒΙΟS είναι με ελεύθερη είσοδο

Παράλληλες εκδηλώσεις
1. Συναυλία της Acid Symphony Orchestra του Jori Hulkkonen, 22 Μαΐου στο Bios, έναρξη 23.00, είσοδος: ελεύθερη (υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Φιλανδίας)
2. Το Σπίτι, από την ομάδα blitz, 25-26 Μαΐου στο Bios, έναρξη 21.15, είσοδος: 10 €
3. An Illustrated History of Longing μια performance του Central Saint Martins και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών,

20- 24 Μαΐου στο Bios, έναρξη 21.30, είσοδος: ελεύθερη.