Τι ετοιμάζει το Εθνικό αυτό το καλοκαίρι;

11.05.2009
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παραγωγές ετοιμάζει για το φετινό καλοκαίρι το Εθνικό Θέατρο με προεξάρχουσες τη "Μηχανή Αμλετ" και τους "Πέρσες" σε σκηνοθεσία του Dimiter Gotscheff, την "Αλκηστη" του Ευριπίδη και πολλές άλλες....

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παραγωγές ετοιμάζει για το φετινό καλοκαίρι το Εθνικό Θέατρο με προεξάρχουσες τη "Μηχανή Αμλετ" και τους "Πέρσες" σε σκηνοθεσία του Dimiter Gotscheff, την "Αλκηστη" του Ευριπίδη και πολλές άλλες....

Μηχανή Άμλετ του Χάινερ Μύλλερ από το Deutsches Theater


Στο πλαίσιο της γενικότερης συνεργασίας με το Deutches Theater του Βερολίνου, το περίφημο γερμανικό θέατρο (Θέατρο της Χρονιάς στις γερμανόφωνες χώρες το 2008) θα φιλοξενηθεί από το Εθνικό Θέατρο σε μία και μοναδική παράσταση του έργου του Χάινερ Μύλλερ Μηχανή Άμλετ σε σκηνοθεσία Dimiter Gotscheff, που θα δοθεί στις 5 Ιουνίου στη Σκηνή Κοτοπούλη με την σύμπραξη του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Ο Dimiter Gotscheff μετά το Germania.Stücke και τους Πέρσες, έρχεται αντιμέτωπος, ακόμα μια φορά με ένα κείμενο του Χάινερ Μύλλερ, ανεβαίνοντας ο ίδιος στη σκηνή, σε μια παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις 8 Δεκεμβρίου 2007 στο Deutsches Theater, στις 5 Ιουνίου στη Σκηνή Κοτοπούλη.

Σκηνοθεσία: Dimiter Gotscheff
Σκηνικά - κοστούμια: Mark Lammert
Δραματολόγος: Bettina Schültke
Φωτισμοί: Henning Streck
Μακιγιάζ: Andreas Müller
Βοηθός σκηνογράφου: Ulrich Belaschk
Βοηθός ενδυματολόγου: Nehle Balkhausen
Βοηθός σκηνοθέτη: Jakob Fedler
Παίζουν: Dimiter Gotscheff, Alexander Khuon, Valery Tscheplanowa

Διάρκεια: 1 ώρα


Άλκηστη του Ευριπίδη

Η Άλκηστη του Ευριπίδη με θέμα την σύγκρουση ανάμεσα στον Θάνατο και τον Απόλλωνα, το Σκοτάδι και το Φως, παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Το έργο
Στις Φερές της Θεσσαλίας έρχεται η στιγμή που ο βασιλιάς Άδμητος πρέπει να πεθάνει, σύμφωνα με το πεπρωμένο του. Η μόνη δυνατότητα για να παραμείνει στη ζωή είναι να δεχθεί κάποιος από τους οικείους του να πεθάνει στη θέση του. Οι γονείς του αρνούνται να θυσιαστούν για χάρη του. Η σύζυγός του όμως, η Άλκηστη, δέχεται να πεθάνει για να σωθεί ο άντρας της.

Απόδοση - σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά - κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακόπουλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Κίνηση: Μάρθα Κλουκίνα
Σχεδιασμός Video: Νάνσυ Μπινιαδάκη, Σεμπάστιαν Πούρφουρστ
Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Αγγελόπουλος
Παίζουν: Μαρία Σκουλά (Άλκηστη), Χρήστος Λούλης (Άδμητος), Αργύρης Ξάφης (Ηρακλής), Μαρία Πρωτόπαππα (Θεράπαινα), Κώστας Μπερικόπουλος (Φέρης), Σωκράτης Πατσίκας (Υπηρέτης), Ιωάννα Παππά, Άννα Καλαϊτζίδου, Ηλιάννα Γαϊτάνη, Θάνος Τοκάκης, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Χρήστος Νικολάου, Ελίνα Μάλαμα, Δάφνη Δαυίδ, Βαγγέλης Τελώνης, Λευτέρης Βασιλάκης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου και τέσσερα παιδιά.

Σολίστ: Νίκος Σπανός (κόντρα τενόρος), Θανάσης Δεληγιάννης (τενόρος).

Προπώληση εισιτηρίων από τα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ



Πέρσες του Αισχύλου

Οι Πέρσες, ένα από τα κορυφαία έργα του τραγικού λόγου, παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Ντίμιτερ Γκότσεφ.

Ο Ντίμιτερ Γκότσεφ έχει ήδη στις αποσκευές του την περίφημη παράσταση των Περσών που ανέβασε στο Deutsches Theater του Βερολίνου - παράσταση της χρονιάς για το 2006 σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό Theater Heute. Με την παράσταση της Επιδαύρου, ο σκηνοθέτης δεν εκπληρώνει μόνο ένα παλιό όνειρο, αλλά έρχεται ξανά αντιμέτωπος με το έργο του Αισχύλου, συνεχίζοντας την αναζήτηση στην αρχαία τραγωδία και προτείνοντας μια νέα εκδοχή, με αρωγούς μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς και με βασικό ερέθισμα τον χώρο του αρχαίου θεάτρου.

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία : Ντίμιτερ Γκότσεφ
Σκηνικά - κοστούμια: Μάρκ Λάμμερτ
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανέστης Αζάς
Φωνητική διδασκαλία: Ρηνιώ Κυριαζή
Δραματουργική συνεργασία: Έλενα Καρακούλη
Παίζουν: Αμαλία Μουτούση (Άτοσσα), Μηνάς Χατζησάββας (Δαρείος), Νίκος Καραθάνος (Ξέρξης), Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Κουρής, Λένα Κιτσοπούλου, Δημήτρης Ήμελλος, Εύη Σαουλίδου, Κόρα Καρβούνη, Γιώργος Γάλλος, Βασίλης Ανδρέου, Αλεξία Καλτσίκη, Έλενα Τοπαλίδου, Δημήτρης Παπανικόλαου, Λαέρτης Βασιλείου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Ρηνιώ Κυριαζή, Σύρμω Κεκέ, Πρόδρομος Τσινικόρης.

Προπώληση εισιτηρίων από τα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ




Βαβυλωνία του Δ. Κ. Βυζάντιου

Το Εθνικό Θέατρο, στηρίζοντας έμπρακτα την ποιοτική θεατρική παραγωγή της περιφέρειας, συνεργάζεται για πρώτη φορά με τα ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και Κομοτηνής στο ανέβασμα της κλασικής και πολύ αγαπητής ελληνικής κωμωδίας Βαβυλωνία του Δημήτρη Βυζάντιου, που παραμένει επίκαιρη και θίγει τους προβληματισμούς του σήμερα.

Οι πρόβες έχουν ήδη ξεκινήσει στην σκηνή «Κατίνα Παξινού» του Εθνικού Θεάτρου (Θέατρο Ρεξ), ενώ από τις αρχές Ιουνίου θα συνεχιστούν στις εγκαταστάσεις της Χρυσοπηγής του Δήμου Σερρών.
Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου στις Σέρρες. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Γρεβενά, αλλά και στην Αττική: Χαλάνδρι, Αττικό Αλσος, Πετρούπολη, Παπάγου, Ν.Μάκρη κ.α.

Οι τελευταίες παραστάσεις του έργου θα δοθούν στην Αθήνα, σε σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Πρόλογος-επεξεργασία κειμένου: Θόδωρος Γρηγοριάδης
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης - Τάσος Ράτζος
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Σύνθεση τραγουδιών: Γιώργος Ανδρέου
Μουσική παράστασης: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Χορογραφία: Κική Μπάκα
Βοηθοί σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργιάδου - Ιφιγένεια Μπουφίδου

Διανομή
Ανατολίτης: Ταξιάρχης Χάνος
Πελοποννήσιος: Θάνος Δόβρης
Χιώτης: Παναγιώτης Παναγόπουλος
Κρητικός: Νίκος Τουρνάκης
Αρβανίτης: Αρης Τσαμαπαλίκας
Κύπριος: Στράτος Παυλίδης
Λογιότατος: Κώστας Βασαρδάνης
Ξενοδόχος Χιώτης: Θύμιος Κούκιος
Αστυνόμος Επτανήσιος: Παντελής Δεντάκης
Γραμματέας της Αστυνομίας: Κώστας Καράκης
Κανέλλα ?ερωμένη του Κρητικού: Ερατώ Πίσση
Γαρούφω ?γριά τροφός της Κανέλλας: Βάσια Χρήστου