Land of Promise!

21.05.2009
Land of Promise. Η ιδέα αυτής της έκθεσης έχει δημιουργηθεί σχεδόν οργανικά, παρατηρώντας κάποιες ομοιότητες μεταξύ των λαών των Βαλκανίων και της Μεσογείου εδώ και κάποια χρόνια.
Land of Promise. Η ιδέα αυτής της έκθεσης έχει δημιουργηθεί σχεδόν οργανικά, παρατηρώντας κάποιες ομοιότητες μεταξύ των λαών των Βαλκανίων και της Μεσογείου εδώ και κάποια χρόνια.

Σήμερα, η παγκοσμιοποίηση είναι γεγονός που έχει συντελέσει στην δημιουργία του πολιτιστικού προϊόντος ως παγκόσμιο αγαθό, με κοινούς συμβολισμούς και μηνύματα.

Παρ’ όλα αυτά όμως, οι χώρες που καλύπτουν τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, διατηρούν περισσότερο τις ιδιαιτερότητες τους. Αυτό οφείλεται καταρχήν σε μια αδυναμία να ακολουθήσουν την οικονομία δυνατότερων δυτικών χωρών αλλά πιθανώς και στις διαφορετικές γλώσσες που αποτελούν εμπόδιο για την αυτόματη αφομοίωση της αγγλοσαξονικής κουλτούρας. Εδώ δημιουργείται μια πολιτιστική απορία. Πως αντιμετωπίζουν οι πολίτες των χωρών αυτών την γεωγραφική και οικονομική τους θέση σε σχέση με τις δυνατότερες χώρες; Και πως αντικατοπτρίζεται αυτό μέσα από την τέχνη;

Η ισχυρότερη χώρα όλων στην συνείδηση αυτών των χωρών, είναι η Αμερική. Η κοινωνική και πολιτισμική επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών από την δεκαετία του ’60 και μετά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή αυτών των ισορροπιών, στην γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Το Αμερικάνικο όνειρο, οι μαζικές μεταναστεύσεις σε προηγούμενα χρόνια αλλά και οι νέοι επιστημονικοί μετανάστες, η αιώνια σύγκριση με την Αμερική, που θεωρείται ο μακρινός παράδεισος και η «γη της επαγγελίας», η μίμηση της Αμερικάνικης κουλτούρας, αλλά και η αστεία κάποιες φορές εχθρικότητα απέναντι στην υπερδύναμη είναι ζητήματα που έχουν τεθεί από πολλούς ανθρωπολόγους, κοινωνιολόγους και πολιτικούς.

Όλα αυτά είναι θεματικές που απασχολούν πολλούς καλλιτέχνες της περιοχής. Αυτό που στοχεύει η έκθεση να σχολιάσει εκφράζεται από καλλιτέχνες που είτε ζουν είτε προέρχονται από χώρες όπως η Ελλάδα, που μεν ανήκουν σε ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι κοντά σε αυτό που αποκαλούμε Δύση περισσότερο από ότι σε αυτό που αντιπροσωπεύει η Ανατολή, αλλά ταυτόχρονα δεν αισθάνονται μια άμεση πολιτισμική ανταλλαγή με την Αμερική, όπως οι ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία κα.) Μέσα από αυτό το κοινό σημείο αναφοράς τους που είναι η σχέση τους με την Αμερικάνικη κουλτούρα οι καλλιτέχνες αυτής της έκθεσης προσπαθούν να περιγράψουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο και μέσο, πως έχει διατυπωθεί η επιρροή αυτή στον καθένα τους ως καλλιτέχνη και άνθρωπο.

Επιμέλεια, συντονισμός, οργάνωση: Ηλιάνα Φωκιανάκη, κριτικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια.

Info:


H έκθεση αποτελεί κομμάτι του προγράμματος της με κερδοσκοπικής διοργάνωσης RemapKM 2, παράλληλα και σε συνεργασία με την 2η Μπιενάλε της Αθήνας. 16 Ιουνίου έως 04 Οκτωβρίου 2009.

Που: Ξενοδοχείο Γαλήνη
Η έκθεση τελείται ύπο την υποστήριξη των Πρεσβειών των ΗΠΑ και του Ισραήλ.