Η χορευτική κολεκτίβα The Plant στην Πειραιώς

07.07.2009
Η Πειραιώς 260, ένας μέχρι πρότινος παροπλισμένος βιομηχανικός χώρος, εμπνέει την παρθενική δημιουργία της χορευτικής κολεκτίβας The Plant!

Τρεις εξαιρετικοί χορευτές, με διαφορετική καταταγωγή (η Ελληνίδα Παναγιώτα Καλλιμάνη, η Λώρι Γιανγκ από τον Καναδά και ο πορτογαλικής υπηκοότητας γεννημμένος στη Γαλλία Φιλίπε Λουρένκοο) αλλά κοινή καλλιτεχνική διαδρομή και πλούσια εμπειρία πλάι σε διάσημους χορογράφους (Ζόζεφ Νατζ, Σάσα Βαλτς, Ζοέλ Μπουβιέ, Κατρίν Ντιβερές κ.ά.) απαντούν στην πρόκληση της συνδημιουργίας.

Διασταυρώνουν τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες και έρχονται κοντά για να εξερευνήσουν μια κοινή ιδέα. Παίζουν με την αμφισημία των εννοιών και διαδηλώνουν εκλεκτικές συγγένειες καθώς εναλλάσσονται σε ρόλους χορευτή - χορογράφου.

Το Trente είναι μία «ζωντανή» εγκατάσταση με τρεις ερμηνευτές. Οι θεατές θα αποτελούν μέρος του λειτουργικού χώρου του έργου, θα στέκονται είτε όρθιοι, είτε θα κάθονται, είτε θα κινούνται μέσα σε αυτόν. Η είσοδος του κοινού θα γίνεται μέσα στο σκοτάδι, ενώ ο χώρος θα φωτίζεται σταδιακά. Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα χρησιμοποιηθούν αντικείμενα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα, δίνοντάς τους μία σουρεαλιστική διάσταση, όπως για παράδειγμα ένα τραπέζι κρεμασμένο στον τοίχο ή ένα κρεββάτι που αιωρείται στο ταβάνι.

Πρόκειται για την ιστορία τριών σωμάτων σε ένα χώρο όπου το κοινό είναι μάρτυρας. Είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, με εργαλείο το σώμα. Οι εικόνες των σωμάτων αυτών είναι στατικές, δίνοντας έτσι την αίσθηση μίας ανάγλυφης ακινησίας. Τα σώματα θα υπάρχουν σε διάφορα επίπεδα. Θα αιωρούνται στο χώρο, θα κρέμονται από το ταβάνι, θα σκαρφαλώνουν στους τοίχους. Σκοπός των χορογράφων είναι μέσα από αυτή την εξωπραγματική κατάσταση, με τη βοήθεια των σωμάτων, των φωτισμών και των ήχων, να δημιουργηθεί τελικά μία «ρεαλιστική» ατμόσφαιρα.

Η έννοια του χώρου στην παράσταση είναι πολύ σημαντική. Όπως αναφέρουν και οι δημιουργοί του έργου: «Κάθε χώρος έχει την ιστορία του, φέρει τα ίχνη των ανθρώπων που έζησα εκεί». Έτσι και ο χώρος του έργου είναι ένας χώρος «ξεχασμένος» που κάποτε ήταν γεμάτος ζωή, πριν το σκεπάσει η λήθη. Είναι ένας εγκαταλελειμένος χώρος που μεταφέρει στο χρόνο τα σημάδια των ανθρώπων που έζησαν σε αυτόν».

Τελικά, αυτό που επιδιώκουν είναι να συλλάβουν μία ιστορια που να απορρέει από αυτόν (τον χώρο), να την αντιστρέψουν, δίνοντάς του έτσι μία καινούργια ζωή μέσα από το βλέμμα του θεατή.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Αποθήκη)
10, 11 & 12 Ιουλίου
Κολεκτίβα Τhe plant
Εισιτήρια: €30 (Ζώνη Α), €5 (Φοιτητικό), €5 (ΑΜΕΑ).

Trente
Χορογραφία - Eρμηνεία: Παναγιώτα Καλλιμάνη, Filipe Lourenco, Laurie Young
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικά: Heike Schuppelius
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης