43 έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας στη Λευκάδα

13.08.2009
Σαράντα τρία έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας φιλοξενούνται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, έως το τέλος Αυγούστου.
Σαράντα τρία έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας φιλοξενούνται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, έως το τέλος Αυγούστου.

Η έκθεση εντάσσεται στην προσπάθεια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη να γνωρίσει στους φιλότεχνους της περιφέρειας τόσο τη Συλλογή Κωστάκη όσο και άλλα έργα της συλλογής του. Παρόμοιες εκθέσεις έχουν σταλεί σε Χανιά, Ρέθυμνο, Καβάλα, Ξάνθη, Νάουσα και Δράμα.

Η έκθεση στη Λευκάδα, στο πλαίσιο της 54ης διοργάνωσης των «Γιορτών Λόγου και Τέχνης», τιτλοφορείται «Αντικειμενικό - Μη αντικειμενικό».

Ο τίτλος παραπέμπει στο αισθητικό δίπολο των Ρώσων καλλιτεχνών στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ανάλογα με τη θέση τους ως προς το περιεχόμενο και τη φόρμα του έργου τέχνης. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου, με την έκθεση αυτή πολλοί καλλιτέχνες αρχίζουν να εγκαταλείπουν πλέον την καθαρή ζωγραφική και να αναζητούν τρόπους αξιοποίησης στην παραγωγή (αρχιτεκτονική, γραφιστικές τέχνες, σχεδιασμός υφασμάτων, επίπλων, χρηστικών αντικειμένων) των σχέσεων γραμμής και φόρμας που πιο πριν ανέλυαν στα μη-αντικειμενικά έργα. Ετσι γεννιέται ο κονστρουκτιβισμός.

Γιορτές Λόγου και Τέχνης
Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας
Μέχρι και τις 31 Αυγούστου