Κλικ στην ανθρωπιστική δράση!

20.08.2009
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ο διεθνώς βραβευμένος φωτογράφος Γιάννης Κολεσίδης παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό φωτογραφικό οδοιπορικό στη Ζάμπια, το Νίγηρα και την Ινδία, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, από τις 10 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2009.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ο διεθνώς βραβευμένος φωτογράφος Γιάννης Κολεσίδης παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό φωτογραφικό οδοιπορικό στη Ζάμπια, το Νίγηρα και την Ινδία, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, από τις 10 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2009.

Τρεις χώρες, δύο ήπειροι, 60 εικόνες, αμέτρητα συναισθήματα.

Ταξιδεύοντας σε δύο από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, τη Ζάμπια και το Νίγηρα και στην πολυπληθή Ινδία, ο διακεκριμένος φωτογράφος αποτυπώνει καρέ-καρέ την καθημερινότητα, τη δράση και τις προκλήσεις των ΓΧΣ με φόντο την άγρια ομορφιά της Αφρικής και της Ασίας.

Ο Γιάννης Κολεσίδης, μέσα από τη 15ετή πορεία στο χώρο της φωτογραφίας, στην πρώτη του ατομική έκθεση, μας μεταφέρει εκεί όπου, αν και η ζωή κινείται οριακά και η επιβίωση γίνεται ένα διαρκές επείγον, τα χαμόγελα και η θέληση για επιβίωση συνθέτουν ένα δυνατό μήνυμα ζωής.

«Ό, τι κι αν είχα στο μυαλό μου ξεκινώντας αυτά τα ταξίδια, ανατράπηκαν από όσα είδα, έζησα, ένιωσα και κατέγραψα με το φακό μου... έχω καταγράψει πολλά σημαντικά γεγονότα, αλλά οι εικόνες που συνάντησα στο οδοιπορικό αυτό, θα είναι για πάντα ζωντανές στο μυαλό μου. Όλοι ξέρουμε τους ΓΧΣ και τη δράση τους. Παρόλα αυτά η εμπειρία μου μαζί τους ήταν ξεχωριστή και θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που σήμερα δραστηριοποιείται σε πάνω από 60 χώρες με περισσότερους από 3 εκατομμύρια εθελοντές παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων, δίνουν τη δική τους μάχη για τα θύματα του HIV/AIDS στη Ζάμπια, για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στο Νίγηρα και την αντιμετώπιση της ξεχασμένης ασθένειας Καλά-Αζάρ στην Ινδία - αιτίες απώλειας εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών ετησίως.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» και του Προξενικού Σώματος Ελλάδος, θα γίνουν την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 20.00.

Στο πλαίσιο της έκθεσης:

Θα προβληθούν ταινίες που βραβεύθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2009 και σε άλλα διεθνή Φεστιβάλ, όπως:

- Barcelona or Die του Indrissa Guiro
- Victims of our Riches του Kal Toure
- Πεθαίνοντας στην αφθονία του Γ. Αυγερόπουλου
- Το όνομά μου είναι Σλομπιλέ του Σ. Δανέζη
- Love positively του Peter Mourini
- Θάνατος στη Γη των Φουρ του Γ. Αυγερόπουλου
- Αόρατοι παραγωγής του Javier Bardem, με τη συμμετοχή των σκηνοθετών Wim Venders, Mariano Barroso, Isabel Coixet, Javier Corcuera, Fernando León de Aranoa

Θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες με θέματα:

- «HIV/AIDS και τις σύγχρονες προκλήσεις του» με κεντρική ομιλήτρια την πνευμονολόγο και υπεύθυνη του γραφείου HIV/AIDS, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, ESTHER του ΚΕΕΛΠΝΟ, κα. Χρυσούλα Μπότση
- «Παχυσαρκία στην παιδική ηλικία και Υποσιτισμός», με βασική εισηγήτρια την Λέκτορα του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου, κα .Βασιλική Κωσταρέλλη.
Τις δύο ομιλήτριες θα πλαισιώσουν εθελοντές των ΓΧΣ με εμπειρία αποστολής στα αντίστοιχα προγράμματα.

Παράλληλα το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης:

- προβολή της ταινίας «Θετικοί στη ζωή» της ενημερωτικής ομάδας του Κέντρου Ζωής και της ομάδας HITSCOX
- αφρικανικές ενώσεις που παρουσιάζουν τοπικά ήθη και έθιμα
- το συγκρότημα Muzica (Αφρικάνικη Μουσική)
- πάρτυ με το KOSMOS RADIO 93,6 FM

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης καθημερινά: 12.00-23.00
Είσοδος ελεύθερη (Αίθουσα «Τάκης Παπατσώνης», Πειραιώς 100, Γκάζι).