«Όνειρο» με τον Ορφέα και την Ευρυδίκη

26.08.2009
Εμπνεόμενος από τον αρχαιοελληνικό μύθο του Ορφέα που κατεβαίνει στον Αδη για να σώσει την αγαπημένη του Ευρυδίκη, αλλά τη χάνει για πάντα, ο Δανός καλλιτέχνης Πάλε Νίλσεν (1920-2000) δημιουργεί μία σειρά έργων για να αποτυπώσει τους φόβους και τις ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου.
Εμπνεόμενος από τον αρχαιοελληνικό μύθο του Ορφέα που κατεβαίνει στον Αδη για να σώσει την αγαπημένη του Ευρυδίκη, αλλά τη χάνει για πάντα, ο Δανός καλλιτέχνης Πάλε Νίλσεν (1920-2000) δημιουργεί μία σειρά έργων για να αποτυπώσει τους φόβους και τις ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου.

Η καταξιωμένη αυτή σειρά των λινοτυπιών του Πάλε Νίλσεν που αποτελείται από 53 φύλλα και έχει τίτλο «Ορφέας και Ευρυδίκη. Μέρος πρώτο» (1955-1959), θα αποτελέσει τον πυρήνα της έκθεσης «Ανθρωπος, Ονειρο και Φόβος. Ορφέας και Ευρυδίκη, Με τη ματιά του Palle Νielsen» που θα δούμε από τις 22 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Οι εικόνες του Δανού καλλιτέχνη γραφικών τεχνών, συνειδητά πολιτικές, αποτυπώνουν συχνά πόλεις, πολέμους και πολίτες εν μέσω αστικής σύρραξης. Καθώς ο Νίλσεν μεγάλωσε στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, δημιουργήθηκε μέσα του ένα βαθιά ριζωμένο μίσος για τη βία και την αδικία, το οποίο είναι εμφανές στο έργο του.

Πολλές φορές σημειώνεται ότι δημιούργησε τα έργα του με έναν τρόπο που ερμηνεύει την ιδιαίτερα ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1950. Ταυτόχρονα εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κλασική αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης.

Γεννημένος το 1920 στη Δανία, ο Πάλε Νίλσεν θεωρήθηκε ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες γραφικών τεχνών της εποχής του. Εκπαιδεύτηκε ως σχεδιαστής στη Σχολή Τέχνης και Σχεδίου στην Κοπεγχάγη και εργάστηκε με την ιδιότητα αυτή έως το 1943. Δίδαξε στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Δανίας στην Κοπεγχάγη από το 1967 έως το 1973. Παράλληλα, έλαβε μία σειρά βραβείων και τιμών, μεταξύ αυτών το βραβείο ισόβιας επιχορήγησης από το Κunstfond.

Στην έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα και το Μουσείο Τέχνης Vejle, θα παρουσιαστούν και άλλα γνωστά έργα του κορυφαίου Δανού καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, φιλοτεχνημένα με διάφορες τεχνικές, όπως η ξυλογραφία και η λινογραφία.

Σε διάλογο με τα έργα του Νίλσεν, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έργα του 25χρονου, επίσης Δανού, street art καλλιτέχνη Αρμσροκ. Ο πολλά υποσχόμενος νεαρός καλλιτέχνης θα σχεδιάσει μία νέα, πρωτότυπη σύνθεση μέσα στον χώρο του Μουσείου, η οποία θα έχει στόχο τη συνομιλία του παλιού με το καινούργιο και την κληρονομιά της καλλιτεχνικής φόρμας και σκέψης.

Και ο Αρμσροκ, όπως και ο Νίλσεν, εστιάζει κυρίως στη βία και στον φόβο του σύγχρονου ανθρώπου. Συλλέγοντας διάσπαρτες οπτικές πληροφορίες, χρησιμοποιεί το αστικό τοπίο για έργα που δημιουργεί στον δρόμο αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, καταδεικνύοντας κάθε πλευρά της ανθρώπινης φύσης.

Σοφία Στυλιανού