Τα Μπαλέτα Μπεριόσκα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

26.08.2009
Τα πιο αυθεντικά παραδοσιακά μπαλέτα της Ρωσίας έρχονται στη χώρα μας προκειμένου να παρουσιάσουν την υψηλή τέχνη τους στο ελληνικό κοινό. Το Κρατικό Χοροθέατρο Μόσχας Μπεριόσκα θα δώσει δύο παραστάσεις, στις 5 και 6 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Τα πιο αυθεντικά παραδοσιακά μπαλέτα της Ρωσίας έρχονται στη χώρα μας προκειμένου να παρουσιάσουν την υψηλή τέχνη τους στο ελληνικό κοινό. Το Κρατικό Χοροθέατρο Μόσχας Μπεριόσκα θα δώσει δύο παραστάσεις, στις 5 και 6 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Τα Μπαλέτα Μπεριόσκα έχουν μια μακρά και ιδιαίτερα επιτυχημένη μουσική ιστορία. Εμπνεύστρια και δημιουργός τους ήταν η διάσημη Σοβιετική χορογράφος Ναντέζντα Ναντεζντίνα, η οποία χρησιμοποίησε ως βάση την πλούσια ρωσική χορευτική παράδοση και την εμπλούτισε με σύγχρονα χορευτικά στοιχεία δημιουργώντας ένα νέο και ιδιαίτερα πρωτοποριακό χορευτικό είδος.

Το 1957 την καίρια θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας ανέλαβε η Μίρα Κόλτσοβα δίνοντας στα μπαλέτα τον αέρα της σχολής Μπολσόι και απογειώνοντάς τα ακόμη περισσότερο.

Διατήρησε και εκείνη την παράδοση ως βάση παράλληλα όμως ρίχτηκε με πάθος στην έρευνα, ανακάλυψε νέα στοιχεία, τα προσάρμοσε στις χορογραφίες της και έδωσε μια νέα ταυτότητα στα Μπαλέτα Μπεριόσκα, μια ταυτότητα που τους χάρισε τον τίτλο του καλύτερου λαογραφικού μπαλέτου στον κόσμο που καταφέρνει να συνδυάσει με αριστοτεχνικό τρόπο το λεπτό γούστο με τις ποιοτικές καλλιτεχνικές επιλογές. Εχουν εμφανιστεί σε περισσότερες από 80 χώρες και στις πέντε ηπείρους κάνοντας εκατομμύρια θεατές να υποκλιθούν στο ταλέντο τους.

Οι εμφανίσεις τους φιλοξενούνται πάντα στα πιο φημισμένα θέατρα και συναυλιακούς χώρους του κόσμου μεταξύ των οποίων και η Σκάλα του Μιλάνου. Η καλλιτεχνική τους προσφορά εξάλλου έχει αναγνωριστεί και επίσημα καθώς προσφάτως τους απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.


Ολοι όσοι έχουν ζήσει από κοντά την εμπειρία της παράστασής τους κάνουν λόγο για ένα θέαμα που ξεπερνά κάθε προσδοκία καθώς μετουσιώνει με μαγικό τρόπο το φολκλόρ σε μια τέχνη επιπέδου. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι διαθέτουν αμέτρητους πιστούς θαυμαστές σε διάφορα σημεία του πλανήτη, κόσμος που σπεύδει να τους απολαύσει σε κάθε ευκαιρία.

Αυτή τη φορά είναι η σειρά του ελληνικού κοινού να απολαύσει ζωντανά το εντυπωσιακό αυτό χορευτικό θέαμα υψηλού επιπέδου, να γνωρίσει τον διάσημο παγκοσμίως κυκλικό γυναικείο χορό που συντροφεύει το κλασικό φολκλορικό τραγούδι «Η σημύδα στον αγρό», που είναι το σήμα κατατεθέν του πολιτιστικού θησαυρού μιας ολόκληρης γενιάς, να μυηθεί στον βαθύτατο λυρισμό της ρωσικής ψυχής να παρασυρθεί από γρήγορα βήματα των Μπεριόσκα και να ταξιδέψει μαζί τους στον μαγικό κόσμο της τέχνης και της παράδοσης.

Στα Δημητρία
Εκτός από τις παραστάσεις που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Κρατικό Χοροθέατρο της Μόσχας Μπεριόσκα θα εμφανιστεί και στη Θεσσαλονίκη.

Οι παραστάσεις τους στη συμπρωτεύουσα έχουν προγραμματιστεί για 1, 2 και 3 Οκτωβρίου, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος των φετινών, 44ων Δημητρίων.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ