«Αθώος ή Ενοχος» εσύ αποφασίζεις...

28.08.2009
Κάτι ανατρεπτικό και ιδιαίτερο αποφάσισε να παρουσιάσει τη φετινή σεζόν ο Κώστας Σπυρόπουλος. Πρόκειται για το έργο του Τζέφρεϊ Αρτσερ «Αθώος ή Ενοχος», μια δικαστική ιστορία που προκαλεί το αμείωτο ενδιαφέρον των θεατών από την αρχή έως το τέλος του έργου.
Κάτι ανατρεπτικό και ιδιαίτερο αποφάσισε να παρουσιάσει τη φετινή σεζόν ο Κώστας Σπυρόπουλος. Πρόκειται για το έργο του Τζέφρεϊ Αρτσερ «Αθώος ή Ενοχος», μια δικαστική ιστορία που προκαλεί το αμείωτο ενδιαφέρον των θεατών από την αρχή έως το τέλος του έργου.

Αγωνία, ένταση και ανατροπές που καθηλώνουν. Ιδιαίτερα τη στιγμή που οι θεατές καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη του κατηγορουμένου, να ψηφίσουν δηλαδή αν είναι αθώος ή ένοχος, η εξέλιξη της ιστορίας κορυφώνεται, καθώς το κοινό αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μοίρα ενός ανθρώπου και κατά συνέπεια για το τέλος του έργου.

Υπόθεση

Ενας γιατρός κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη γυναίκα του με σκοπό να κληρονομήσει την περιουσία της. Ο καλύτερός του φίλος, που είναι και δικηγόρος του, αναλαμβάνει την υπεράσπισή του. Μια νοσοκόμα ισχυρίζεται στο δικαστήριο ότι είχε ερωτική σχέση με τον γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι το βράδυ του φόνου ήταν μαζί της.

Ο γιατρός το αρνείται.
Τα στοιχεία της ενοχής είναι εξίσου δυνατά με εκείνα της αθωότητας. Ο δικηγόρος θα δώσει τη μεγαλύτερη δικαστική μάχη της ζωής του, προκειμένου να αθωώσει τον καλύτερό του φίλο. Ομως το κοινό θα αποφασίσει.
Το έργο έχει δύο φινάλε.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων παίζεται και το αντίστοιχο τέλος. Αν ο κατηγορούμενος κριθεί αθώος, παίζεται το ένα και αν κριθεί ένοχος, το άλλο. Η ψηφοφορία γίνεται μετά το διάλειμμα του έργου. Μπαίνοντας οι θεατές στην αίθουσα βρίσκονται μπροστά σε δύο διαφανείς κάλπες. Η μία γράφει αθώος και η άλλη ένοχος. Ηδη από την αρχή του έργου έχουν δοθεί στο κάθε θεατή δύο πλαστικές κάρτες, που η μία γράφει αθώος και η άλλη ένοχος.

Ο θεατής ανάλογα με την απόφασή του ρίχνει τη μία κάρτα στην αντίστοιχη κάλπη. Η επόμενη φάση είναι η καταμέτρηση των ψήφων, όπου μία βιντεοκάμερα παρακολουθεί και καταγράφει όλη τη διαδικασία, προβάλλοντάς την παράλληλα σε βίντεο γουόλ για μεγαλύτερη διαφάνεια αποτελεσμάτων.

Το έργο θα παρουσιάζεται τον χειμώνα κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη».

Εκτός από τον Κώστα Σπυρόπουλο, στη διανομή της παράστασης έχουν ακουστεί ονόματα όπως του Αλέξανδρου Σταύρου και της Λίνας Σακκά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Σπυρόπουλος και ο Αλέξανδρος Σταύρου είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν στο έργο «Ξένοι» του Παναγιώτη Μέντη, που παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο τη σεζόν 2002-2003, όταν διευθυντής του ήταν ο Νίκος Κούρκουλος.

Η οριστική διανομή για τους υπόλοιπους πέντε ρόλους της παράστασης αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.