Η όπερα 'Ρούσαλκα' στο Θέατρο Ολύμπια

16.02.2009
Η μαγευτική όπερα του Αντονίν Ντβόρζακ 'Ρούσαλκα' παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μαγευτικό παραμύθι που αφηγείται την τραγική ιστορία μιας απόκοσμης «νεράιδας» και τον παράφορο έρωτά της για έναν πρίγκιπα, που ολοκληρώνεται μόνο μέσα από το θάνατο.

Τι: Ρούσαλκα / Rusalka, Αντονίν Ντβόρζακ / Antonín Dvořák
Νέα παραγωγή / Πανελλήνια πρώτη - Συμπαραγωγή με την Opéra de Nice
Πότε: 6, 7, 8, 13, 14, 15 Μαρτίου 2009
Έναρξη: 20.00
Πού: Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, 106 79 Αθήνα
Τιμές εισιτηρίων: €68, €58, €48, €38, €28, €20 Φοιτητικό €15
Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.00 - 21.00
Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612461, 210 3643725


Η μαγευτική όπερα του Αντονίν Ντβόρζακ 'Ρούσαλκα' παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μαγευτικό παραμύθι που αφηγείται την τραγική ιστορία μιας απόκοσμης «νεράιδας» και τον παράφορο έρωτά της για έναν πρίγκιπα, που ολοκληρώνεται μόνο μέσα από το θάνατο. Τα τελευταία χρόνια η Ρούσαλκα έχει έλθει και πάλι το προσκήνιο, καθώς σκηνοθέτες αποκωδικοποιούν τους ψυχαναλυτικούς συμβολισμούς της υπόθεσης, προσθέτοντας με αυτό τον τρόπο διαστάσεις πέραν του πρώτου επιπέδου ανάγνωσης.

Η Ρούσαλκα βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Γιάροσλαφ Κβάπιλ που αντλεί αρκετά στοιχεία από την Ουντίνε του Φρήντριχ ντε λα Μότ Φουκέ. Στα τσεχικά Ρούσαλκα σημαίνει ‘νεράιδα’. Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα όπερας-παραμυθιού, που ταυτόχρονα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Αναφέρεται στην ιστορία μιας νεράιδας, μιας λιμναίας νύμφης, και στον ανεκπλήρωτο έρωτά της για έναν πρίγκιπα, που τελικά οδηγεί και τους δύο στον θάνατο.

Η Ρούσαλκα, πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο Πράγας στις 31 Μαρτίου 1901 υπό τη διεύθυνση του Κάρελ Κοβάροβιτς και πρωταγωνίστρια την υψίφωνο Ρουζένα Ματούροβα. Από την Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε πανελλήνια πρώτη.

H σκηνοθέτις Μαριόν Βάσσερμαν σημειώνει:
«Αντλώντας έμπνευση από το συναρπαστικό βίο του Λουδοβίκου Β΄, βασιλιά της Βαυαρίας (1845-1886), επιλέξαμε να δούμε τη Ρούσαλκα μέσα από τα μάτια του Πρίγκιπα. Ωστόσο, η Ρούσαλκα δεν υπάρχει. Είναι μονάχα ένα παραμύθι. Είναι μια νεράιδα στο φεγγαρόφωτο. Είναι ένα όραμα στην καταχνιά. Κι όταν ο Πρίγκιπας κοιτά στο νερό, αντικρίζει απλώς το είδωλό του. Εκείνη θα γίνει το θηλυκό του κομμάτι. Θα αντιπροσωπεύσει την ψυχή του, τα όνειρα και τις μαγικές του ανάγκες, ώστε να αντέξει τον κόσμο και την ίδια του τη ζωή.»



Μουσική Διεύθυνση Γιάροσλαφ Κύζλινκ
Σκηνοθεσία Μάριον Βάσσερμαν
Σκηνικά Tιερρύ Γκουντ
Κοστούμια Μπρυνό Φαταλό
Φωτισμοί Πιερ Ντυπουέιγ
Διεύθυνση χορωδίας Νίκος Βασιλείου

Πρίγκιπας Πάβελ Τσέρνοχ, Κόρυ Μπιξ
Ρούσαλκα (Νεράιδα) Νατάλια Ουσάκοβα, Μάτα Κατσούλη
Βόντνικ (Ξωτικό του νερού) Γεβγέν Σόκαλο, Δημήτρης Κασιούμης
Ξένη πριγκίπισσα Θα ανακοινωθεί, Μαρίτα Παπαρίζου
Γεζιμπάμπα Θα ανακοινωθεί, Μαρίτα Παπαρίζου
Κυνηγός Ζαχαρίας Τσούμος
Πρώτη Δρυάδα Σοφία Σολόβυ
Δεύτερη Δρυάδα Μαρία Μαρκέτου
Τρίτη Δρυάδα Ελένη Βουδουράκη

Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής.