Ένα τεράστιο κύμα εισβάλλει στην a.antonopoulou.art

18.02.2009
Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης ετοιμάζει μία νέα εγκατάσταση στην γκαλερί a.antonopoulou.art. Μία εγκατάσταση μ’ ένα και μοναδικό έργο. Μία υπερπαραγωγή, που θα έρθει και θα εγκατασταθεί μέσα στη γκαλερί. Ένα τεράστιο κύμα. Ένα κύμα εισβάλλει στο δωμάτιο. Πώς, από πού;

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης ετοιμάζει μία νέα εγκατάσταση στην γκαλερί a.antonopoulou.art.
Μία εγκατάσταση μ’ ένα και μοναδικό έργο. Μία υπερπαραγωγή, που θα έρθει και θα εγκατασταθεί μέσα στη γκαλερί. Ένα τεράστιο κύμα.

Ένα κύμα εισβάλλει στο δωμάτιο. Πώς, από πού;

Διηγείται ο Αλέξανδρος Ψυχούλης. «Οι συμπτώσεις μόνο μπορούν να σε διδάξουν. Επιχειρείς λοιπόν να κατασκευάσεις μια σύμπτωση.
»Προσπαθώ να θυμηθώ ένα θεόρατο κύμα που σκάει στην αποβάθρα. Η εικόνα ανασύρεται στη μνήμη μου, στο παρόν δηλαδή, όμως είναι ακίνητη χωρίς να μου προσφέρει τη δυνατότητα περίοπτης παρατήρησης. Τη βλέπω από την οπτική γωνία που κάποτε μου είχε προσφερθεί στην αποβάθρα του Βόλου.

»Την εικόνα του κύματος δεν την είχα δει ποτέ έτσι. Ο αμφιβληστροειδής μου δεν έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Κάποια πειράματα σε εικονικό περιβάλλον στάθηκαν σημαντικά. Η τελική εικόνα γεννήθηκε στο σκοτάδι. Από βέκτορες και λογικά συμπεράσματα. Σαν την εικόνα ενός ονείρου που προσπαθούμε να την ανασυντάξουμε ξύπνιοι».

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης κατασκευάζει μία κατάσταση ρευστότητας και αμφιβολίας, ένα μαύρο, πλεκτό, οικόσιτο κύμα, αντιδιαστέλλοντάς το, με την έννοια της ασφάλειας και της σταθερής δομής που αντιπροσωπεύει ένα σπίτι, ένα δωμάτιο.
Απέναντι ακριβώς από το κύμα, κατασκευάζει και τοποθετεί ένα κάθισμα: το σημείο θέασης ή ρεμβασμού - αναπόσπαστο μέρος της κατάστασης που υποβάλλει.

Χιλιόμετρα από κορδόνι πλέκονται αργά και αναπτύσσονται στις τρεις διαστάσεις. Το εγχείρημα απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά ούτως ή άλλως χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να καταλάβεις ένα κύμα που σκάει στην αποβάθρα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Θάνος Σταθόπουλος.

Η έκθεση ανοίγει την Τετάρτη 11 Μαρτίου χωρίς εγκαίνια.
Λόγω της αυστηρά προσωπικής θέασης του έργου και του περιορισμένου αριθμού επισκεπτών την ίδια στιγμή, δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη μέχρι Παρασκευή 2.00-8.00 μ.μ
Σάββατο 12.00-4.00 μμ Κυριακή 26 Απριλίου Ανοιχτά 12.00-4.00 μ.μ