Καπνομάγαζα στην Πάτρα

20.02.2009
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν, στο πολιτιστικό κέντρο του Μ.Ι.Ε.Τ. στην Πάτρα, την ατομική έκθεση του Καμίλο Νόλλα "Καπνομάγαζα".
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν, στο πολιτιστικό κέντρο του Μ.Ι.Ε.Τ. στην Πάτρα, την ατομική έκθεση του Καμίλο Νόλλα "Καπνομάγαζα".

Στην έκθεση, που είναι παραγωγή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, diadrasi.org και συμπαραγωγή με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται 50 έγχρωμες φωτογραφίες, από τα καπνεργοστάσια του Αγρινίου, του Βόλου, της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης (Σεπτέμβριος 2003 - Ιανουάριος 2007).

Ο Καμίλο Νόλλας φωτογραφίζει τη βιομηχανική κληρονομιά που άφησε το εμπόριο του καπνού στην Ελλάδα. Οι φωτογραφίες του φανερώνουν διακριτικά, ότι οι χώροι αυτοί διατηρούν ένα είδος διακεκομμένης ζωής αλλά πάνω απ΄ όλα καταγράφουν το "βιομηχανικό ασυνείδητο" των ελληνικών πόλεων που δεν έγινε ποτέ συνείδηση. Απαθανατίζουν τους χώρους με εικόνες που προκαλούν συναισθήματα περιέργειας, έκπληξης, μυστηρίου, μελαγχολίας, ακόμη και οίκτου και λησμονιάς καλώντας τον θεατή σε περισυλλογή. Οι φωτογραφίες του αποτυπώνουν σχέσεις χώρου σαν ενδείξεις, σαν ίχνη, σαν αποκαΐδια του χρόνου.

Οι φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα που παρουσιάζονται στην έκθεση καθώς και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τις καπναποθήκες παρουσιάζονται στο λεύκωμα
"Καπνομάγαζα" (Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, Μάιος 2007). Το λεύκωμα περιλαμβάνει κείμενα του Γιώργου Τζιρτζιλάκη (αρχιτέκτων), της Μαρίας Ρεντετζή (ιστορικός) και του Θανάση Μουτσόπουλου (ιστορικός τέχνης).

Ο Καμίλο Νόλλας (www.kamilonollas.com) γεννήθηκε στο Παρίσι το 1968. Σπούδασε φωτογραφία στη Λιέγη, στη Λυών και στην Αθήνα. Από το 1992 έως σήμερα, παράλληλα με την προσωπική του δουλειά, συνεργάζεται με έντυπα, εκδοτικούς οίκους και ηλεκτρονικά μέσα. Από το Σεπτέμβριο του 2005 είναι εισηγητής σε σεμινάρια φωτογραφίας (Λαϊκή Επιμόρφωση Δήμου Αθηναίων, Manifactura Lab, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσ/κης, Μεταίχμιο). Εργάστηκε στο Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου ως υπεύθυνος εργαστηρίου την περίοδο 1992-93 και 1997-98. Η πρώτη ατομική του έκθεση «Καπνομάγαζα» έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα.

Το ταξίδι της έκθεσης και οι διοργανωτές
1) Θεσσαλονίκη, Μάιος 2007. Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 19η Διεθνής Φωτογραφική Συγκυρία, Θεσσαλονίκη, Μάιος 2007.
2) Δράμα, Σεπτέμβριος 2007. Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ΜΦΘ
3) Αθήνα, Οκτώβριος 2007. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ΜΦΘ
4) Αγρίνιο, Φεβρουάριος 2008. Δήμος Αγρινίου, ΜΦΘ
5) Καβάλα, Μαρτίου 2008. Μουσείο Καπνού Καβάλας, ΜΦΘ
6) Ξάνθη, Μάιος 2008. Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ΜΦΘ
7) Παρίσι, Οκτώβριος 2008. Musée du Montparnasse / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης / Maison Européenne de la Photographie
8) Πάτρα, Φεβρουάριος 2009. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ΜΦΘ
9) Κωνσταντινούπολη, Απρίλιος 2009. DEPO ?Tutun Deposu?, ΜΦΘ

Επιμελητής: Θανάσης Μουτσόπουλος
Εγκαίνια: Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009, στις 20:00.
Διάρκεια έκθεσης: 25/2-22/3/2009
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Πλατεία Γεωργίου Α’ και Κορίνθου (Πάτρα)