Στο ντιβάνι του Megaron Plus!

24.02.2009
Απο τα φλέγοντα κοινωνικά θέματα της εποχής μας και την παγκόσμια οικονομική κρίση στην ποίηση και... το ντιβάνι του ψυχαναλύτη.
Απο τα φλέγοντα κοινωνικά θέματα της εποχής μας και την παγκόσμια οικονομική κρίση στην ποίηση έως ... το ντιβάνι του ψυχαναλύτη, όλα χωρούν στο πρόγραμμα του Megaron Plus!

10.03.2009: Διάλεξη του ποιητή Λευτέρη Πούλιου
Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με θέμα «Η ποιητική γενιά του '70» ο ποιητής Λευτέρης Πούλιος παρουσιάζει το έργο του. Γεννημένος στην Αθήνα, ο Λευτέρης Πούλιος εμφανίστηκε στα γράμματα πρώιμα (1961), με τη δημοσίευση ποιήματός του στην εφημερίδα Η Αυγή.
Η ουσιαστική του όμως παρουσία στα γράμματα ξεκινά το 1969 με τη συλλογή Ποίηση. Στα χρόνια της Δικτατορίας συμμετείχε στην έκδοση των Νέων κειμένων 2, των Έξι ποιητών (1971) και της Κατάθεσης ’73. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ακτή, AUSBLIKE, Τραμ, Χρονικό, Λέξη, Ποιητική, κ.ά.


16.03.2009: Διάλεξη του David de Rothschild

Πάντα μέσα στο κλίμα της εποχής, το Megaron Plus ασχολείται με την παγκόσμια οικονομική κρίση και καλεί τον Νταβίντ ντε Ροτσίλντ, μέλος της θρυλικής οικογένειας τραπεζιτών του 18ου αιώνα και Πρόεδρο του ομώνυμου Ομίλου επιχειρήσεων, να δώσει διάλεξη με θέμα «Τι μας δίδαξε η οικονομική κρίση».

Το όνομα Ρότσιλντ είναι από τον 18ο αιώνα συνυφασμένο με τις τραπεζικές εργασίες. Από τα μέσα εκείνου του αιώνα, όταν ο Μάγερ Αμσελ Ρότσιλντ άνοιξε στη Φραγκφούρτη το πρώτο κατάστημα τραπεζικών εργασιών της οικογενείας και μέχρι σήμερα η περίφημη δυναστεία δεν έπαψε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα οικονομικά πράγματα παγκοσμίως.

19.03.2009: Διάλεξη του Σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη QC

Τιμώντας έναν από τους πιο επιφανείς Έλληνες νομικούς που διαπρέπουν στο εξωτερικό, το Megaron Plus οργανώνει διάλεξη με τον Σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη QC. Η ομιλία του διεθνούς φήμης νομικού θα έχει θέμα «Σε αναζήτηση του νέου και των νέων: Μια επισκόπηση ζωτικών θεμάτων της εποχής μας».

Το πολυσχιδές έργο του Σερ Μαρκεζίνη επικεντρώνεται στους τομείς του Αστικού Δικαίου, της θεωρητικής μελέτης του Δημόσιου Δικαίου, της Μεθοδολογίας και της Φιλοσοφίας του Δικαίου και κυρίως στον τομέα του Συγκριτικού Δικαίου. Άλλωστε όπως έχει πει ο ίδιος «Η συγκριτική των δικαίων όχι μόνον βοηθάει κάποιον να κατανοήσει άλλα συστήματα και πολιτισμούς, αλλά βοηθάει επίσης κάποιον να καταλάβει καλύτερα το δικό του σύστημα ή τον δικό του πολιτισμό».

31.03.2009: Διάλεξη του Ίρβιν Γιάλομ

Ο διάσημος ψυχοθεραπευτής, ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημιού Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και συγγραφέας Ίρβιν Γιάλομ θα δώσει διάλεξη με θέμα:«Με το βλέμμα στον ήλιο: ξεπερνώντας τον τρόμο του θανάτου» που αποτελεί και τίτλο του πιο πρόσφατου βιβλίου του. Μία θαρραλέα προσσέγγιση της αβύσσου του θανάτου και ένα εγχειρίδιο για να αντιμετωπίζει κανείς το αναπόφευκτον της ζωής! Ο Γιάλομ έχει ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στην χώρα μας με τα βιβλία του « Όταν έκλαψε ο Νίτσε», «Η μάνα και το νόημα της Ζωής» κ.α. Έχει γράψει ακόμη πολλά επιστημονικά βιβλία και άρθρα.



Οι διαλέξεις αρχίζουν στις 7 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. (Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6μ.μ. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα)


16 Φεβρουαρίου - 5 Απριλίου 09

Η μεταμόρφωση των αντικειμένων - Εικαστικό Εργαστήρι

Σε συνεργασία με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού το Megaron Plus συνεχίζεται το εικαστικό εργαστήρι γύρω από το έργο του Claude Courtecuisse. Χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας όπως ποτήρια, κούπες, κουζινικά σκεύη κ.α. αποτελούν τις πρώτες ύλες για την δημιουργία πρωτότυπων γλυπτικών κατασκευών στο ύφος του γάλλου καλλιτέχνη. Χρησιμοποιώντας αυτά τα αντικείμενα τα παιδιά κατασκευάζουν τα δικά τους έργα, ασκούν την φαντασία και την συνδυαστική τους σκέψη και έρχονται σε επαφή με τις έννοιες της ύλης, του χρώματος και της κλίμακας.

Προβλέπονται προγράμματα για μεμονωμένους επισκέπτες, καθώς και ομαδικές επισκέψεις για σχολεία.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για μεμονωμένους επισκέπτες:
στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής, τηλ.: 210 7282333
Για αιτήσεις συμμετοχής σχολείων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ: 210 7282733 (10 π.μ. - 1 μ.μ. , Δευτέρα - Παρασκευή), στο φαξ 210 7282558 ή στην ηλεκτρονική δ/νση: [email protected]