Κλεμμένα έργα στη δημοπρασία Ιβ Σεντ Λοράν

24.02.2009
Με τους υπεύθυνους της δημοπρασίας της περίφημης συλλογής έργων τέχνης του Ιβ Σεντ Λοράν, τα έχει βάλει η Κινέζικη κυβέρνηση, γιατί έβγαλαν στο σφυρί 2 κλεμμένα κεφαλόβρυσα από το Καλοκαιρινό Παλάτι του Αυτοκράτορα στο Πεκίνο.

Με τους υπεύθυνους της δημοπρασίας της περίφημης συλλογής έργων τέχνης του Ιβ Σεντ Λοράν, τα έχει βάλει η Κινέζικη κυβέρνηση, γιατί έβγαλαν στο σφυρί δύο κλεμμένα κεφαλόβρυσα από το Καλοκαιρινό Παλάτι του Αυτοκράτορα στο Πεκίνο.

Ξεκίνησε η πολυσυζητημένη δημοπρασία της περίφημης προσωπικής συλλογής έργων τέχνης του εκλιπόντος διάσημου σχεδιαστή Ιβ Σεντ Λοράν και του μεγαλοβιομήχανου και συντρόφου του Πιερ Μπερζέ. Τα 733 έργα τέχνης δημοπρατούνται στο Grand Palais museum στο Παρίσι από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Και ενώ οι υπεύθυνοι του Οίκου Κρίστις εργάζονται πυρετωδώς για να επιβεβαιώσουν τις ταυτότητες των πρώτων αγοραστών, μια νομική διαμάχη στο πλαίσιο της δημοπρασίας έδωσε τροφή για σχόλια στον διεθνή Τύπο. Η δημοπρασία δύο κινέζικων μπρονζέ αντικειμένων της συλλογής (δύο κεφάλια ζώων -λαγός και αρουραίος- κομμάτια του κεντρικού σιντριβανιού στο Καλοκαιρινό Παλάτι του Αυτοκράτορα στο Πεκίνο) απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση γιατί θεωρήθηκαν... κλεμμένα.

Τα κεφαλόβρυσα είναι σπάνια αντικείμενα της Δυναστείας Τσινγκ, και αναμένεται αφού ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς, να πουληθούν μέχρι και 10 εκατ, ευρώ. Λέγεται ότι εξαφανίστηκαν από το Παλάτι στα πέριξ του Πεκίνου γύρω στο 1860. Αργότερα φαίνεται ότι μεταπωλήθηκαν διαδοχικά και κάποια στιγμή αποκτήθηκαν νόμιμα από το ζεύγος Λοράν-Μπερζέ.

Στην έκκληση της Κινεζικής κυβέρνησης να επιστραφούν τα αντικείμενα ως θησαυροί παγκόσμιας κληρονομιάς ο Πιερ Μπερζέ απάντησε: "είμαι έτοιμος να παραδοθώ στους Κινέζους, εγώ και τα δύο μου κεφάλια - αλλά και η Kινέζικη κυβέρνηση ας δει το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ας δώσει ελευθερία στους πολίτες του Θιβέτ."

Η δημοπρασία θεωρείται μέχρι στιγμής επιτυχημένη, αν και ο πίνακας του Πικάσο "Μουσικά όργανα σε τραπέζι" τελικά δεν πούλησε όπως ήταν αναμενόμενο. "Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι η δημοπρασία θα πάει καλά" δήλωσε ο Πιερ Μπερζέ στους δημοσιογράφους.

Τα 733 έργα τέχνης της συλλογής, συγκέντρωνε επί 50 ολόκληρα χρόνια το ζεύγος Λοράν-Μπερζέ, και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: πίνακες του Πικάσο, του Ματίς, του Μοντριάν, σπάνια γλυπτά, πολύτιμα έπιπλα και αντικείμενα του 13ου αιώνα. Η δημοπρασία αναμένεται να αποφέρει 200- 300 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα διατεθούν στην έρευνα για το AIDS.

ΧΤ