Εγκαίνια για το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

11.05.2009
Με φόντο τον Θερμαϊκό σκηνοθέτες, ηθοποιοί, άνθρωποι του σινεμά και λάτρεις της 7ης Τέχνης απόλαυσαν μια ιδιαίτερη γιορτή το βράδυ του Σαββάτου για τα άτυπα εγκαίνια του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Με φόντο τον Θερμαϊκό σκηνοθέτες, ηθοποιοί, άνθρωποι του σινεμά και λάτρεις της 7ης Τέχνης απόλαυσαν μια ιδιαίτερη γιορτή το βράδυ του Σαββάτου (9/5) για τα άτυπα εγκαίνια του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τιμώμενο πρόσωπο και πρώτος επίσημος προσκεκλημένος του νέου χώρου ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος παρέλαβε και αναμνηστική πλακέτα από τον διευθυντή του μουσείου, Βασίλη Κεχαγιά.

Η ανακαίνιση του Μουσείου κόστισε περίπου 600.000 ευρώ και στις οκτώ αίθουσές του παρουσιάζεται η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου αλλά κι ένα τρισδιάστατο φιλμ -το μοναδικό σε ελληνικό μουσείο- που δείχνει όλα τα στάδια κατασκευής μιας ταινίας.

Ο κ. Κεχαγιάς ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι βοήθησαν ώστε να στηθεί ένα σύγχρονο μουσείο, που φιλοξενεί κομμάτια γνωστά και λιγότερο γνωστά του ελληνικού σινεμά, και κάλεσε τους επισκέπτες να μελετούν προσεκτικά κάθε έκθεμα και στο τέλος να αγοράζουν μοναδικά αναμνηστικά από το κατάστημα ειδών πώλησης που βρίσκεται μέσα στον χώρο.

Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, «ξεναγός» του επισκέπτη είναι ο «Τάκης», ο γιος του Γιάννη Μανάκη, ένα πρόσωπο μισο-υπαρκτό, μισο-φανταστικό, γεννημένο τη στιγμή που γεννιέται το σινεμά στα Βαλκάνια από τον πατέρα του και τον θείο του Μίλτο.

Στο μουσείο φιλοξενούνται αφίσες, προγράμματα, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα και κοστούμια, όπως τα αυθεντικά από τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη. Οθόνες αφής δίνουν πληροφορίες για την 7η Τέχνη, ενώ υπάρχουν ακόμη μία αφίσα από τη γνωστή συλλογή «Ηellaffi» (Hellenic Affisa), μηχανές προβολής και λήψης.

Προτεραιότητα δόθηκε στην ψηφιακή τεχνολογία, τόσο για την παρουσίαση των εκθεμάτων του μουσείου, αλλά κυρίως για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του μουσείου, Γιώργο Μυλωνά, ενώ η αρχιτέκτονας-μουσειολόγος Νάσια Χουρμουζιάδη εξήγησε ότι το μουσείο πειραματίζεται πάνω στους τρόπους με τους οποίους θα οδηγήσει τους επισκέπτες στη μαγεία του ελληνικού σινεμά, ξεκινώντας από τις πρώτες αμήχανες προσπάθειες των αρχών του 20ού αιώνα και φτάνοντας μέχρι τις ταινίες που παίζονται σήμερα στις αίθουσες.

Στα άτυπα εγκαίνια το «παρών» έδωσαν σημαντικοί άνθρωποι του κινηματογράφου, όπως οι σκηνοθέτες Γ. Δαλιανίδης, Τ. Μπουλμέτης, Τ. Βουγιουκλάκης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γ. Παπαλιός, ο διευθυντής της Ταινιοθήκης Θ. Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος Ελλήνων Σκηνοθετών Χ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Λεωνίδας Βαρδαρός κ.ά.