«Θα ‘θελα κάτι να συμβεί» από την ΩΡΚΑ

11.05.2009
«Θα ‘θελα κάτι να συμβεί», μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και την ιλαροτραγωδία, ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, ανάμεσα σ’ ένα παιχνίδι καταστάσεων και μια αμείλικτη σάτιρα.

«Θα ‘θελα κάτι να συμβεί», μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και την ιλαροτραγωδία, ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, ανάμεσα σ’ ένα παιχνίδι καταστάσεων και μια αμείλικτη σάτιρα.

Μια ιδέα βγαλμένη απ’ τα πιο κρυφά όνειρα του κόσμου, μέσα απ’ τα μάτια του σπουδαίου πολωνού συγγραφέα Βιτόλντ Γκομπρόβιτς που σατιρίζει τη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας και βγάζει επιδέξια «γλώσσα» στο σύγχρονο άνθρωπο και τη ζωή του.

Όταν η νιότη ζητά να ελευθερωθεί απ’ τη μέγγενη του καθωσπρεπισμού, όταν ο άνθρωπος ζητά να σπάσει την κοινωνική σύμβαση που τον πνίγει, όταν η ανωριμότητα αρνείται να υποταχτεί στη νόρμα που της επιβάλλεται απ’ την ωριμότητα... ο καθρέφτης που κοιτάζεται η κοινωνία ραγίζει ανεπανόρθωτα.

«Θα ‘θελα κάτι να συμβεί»: μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Witold Gombrowicz, από τη νεοσύστατη Θεατρική ομάδα ΩΡ.Κ.Α. (Ώρα Κοινής Ανησυχίας), η οποία κάνει πρεμιέρα στις 20 Μαΐου στο θέατρο Άλεκτον. Ένα θεατρικό πείραμα, ένας διάλογος με τον υμνητή της ανωριμότητας, τον ποιητή της κατωτερότητας, το μεγαλύτερο εχθρό της Φόρμας.


Η υπόθεση
Στο βασίλειο του παραμυθιού, οι μέρες περνούν ήρεμα και ευχάριστα. Η (κανονική) βασιλική οικογένεια ζει την (κανονική) ζωή της με τον (κανονικό) τρόπο που γνωρίζει από χρόνια. Η Αυλή χαίρει άκρας υγείας, είναι βυθισμένη στην ησυχία, βουτηγμένη στην πολυτέλεια και απορροφημένη απ’ την ομορφιά. Το όνομά της είναι «κανονικότητα».

Τι γίνεται, όμως, όταν εμφανίζεται μια γυναίκα που η παρουσία της διαταράσσει τη τάξη των πραγμάτων με τον πιο απόλυτο τρόπο; Τι γίνεται όταν ραγίζει η επιφάνεια; Τι μπορεί να κρύβεται κάτω από τη «φυσιολογική ζωή»;

«Η βουβή, φοβισμένη παρουσία των πολλαπλών ελλείψεων», απαντάει ο Γκομπρόβιτς, «αποκαλύπτει στον καθένα τις δικές του ρωγμές, τις δικές του διαστροφές, τις δικές του βρομιές... Η Αυλή δεν αργεί να μεταμορφωθεί σε γεννήτρια τεράτων».


Ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Μωραΐτης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σε μια κοινωνία όπως αυτή που περιγράφει στο έργο του ο Γκομπρόβιτς, σαν κι αυτή που ζούμε οι περισσότεροι από εμάς σήμερα, ο άνθρωπος βρίσκεται σε αδιάκοπη συνάφεια με τους άλλους ανθρώπους. Τίποτε δεν μπορεί να ξεφύγει από την πίεση που ασκούν οι γνώμες των άλλων. Περνάμε τη ζωή μας κυνηγώντας ένα στυλ, ένα είδος ζωής αποδεκτό, αναγνωρίσιμο, από τη μάζα της κοινωνίας. Φιλοδοξούμε να κατακτήσουμε αυτό το στυλ και όταν δεν το καταφέρνουμε δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας πει ότι ίσως και να έχουμε ζήσει λάθος».

Οι Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μωραΐτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Σάλλυ Ασημάκη
Μουσική σύνθεση: Ιάκωβος Κροκόδειλος
Παίζουν: Γιώργος Κομνηνάκης, Ιωάννα Λεούση, Παυλίνα Τσίκνα, Χρήστος Δοδόπουλος, Μαίρη Λογοθέτη, Μιχάλης Σαβίδης, Χρήστος Καράμπελας, Γιώργος Μιχαλιτσιάνος, Μίνα Νοταρά, Κατερίνα Στάικου, Τζόρτζια Ανδριανάκη, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος

Πρεμιέρα: Τετάρτη 20 Μαΐου 2009
Παραστάσεις καθημερινά μέχρι τις 31 Μαΐου 2009
Θέατρο Άλεκτον
: Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός
Αθήνα, 10435
Τηλ: 210-3422001